ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΡΥΖΙ – ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ(της Ζωής Πορφύρη)

ryzi xwris vrasimo large - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ryzi xwris vrasimo large - Σόλων ΜΚΟΛίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν με το ρύζι και τον ρόλο που παίζει στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.

Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονοφυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), μεκαταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Συνήθωςαναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα, 50-100 εκατοστά σεμήκος και 2-2,5 εκατοστά σε πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστάκαι διάμετρο 2-3 χιλιοστά.

Αποτελεί είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας, καθώς για το 50% έως το 66% τουπληθυσμού της γης, το ρύζι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή τροφής. Αυτό δεν είναιτυχαίο, αν αναλογιστούμε την πλούσια διατροφική του αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη ρυζιού όπως: αναποφλοίωτο, λευκό, καφέ, κόκκινο, νυχάκι, μικρόκοκκο,μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, άγριο κ.λπ. Όλες όμως οι κατηγορίες του ρυζιούείναι εξίσου θρεπτικές. Το ρύζι είναι πλούσιο σε:

Σύνθετους υδατάνθρακες, που καθιστούν το ρύζι σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοιυδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από τηναπότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στο οργανισμό ενέργεια,απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, με αποκλειστική εξάρτηση απότους υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητοδομικό συστατικό του οργανισμού. Τα 100 γρ. μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουνπερίπου 2,5 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο μαζίμε όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογήγια τους φυτοφάγους.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Από όλες τις υδατοδιαλυτέςβιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12.Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:
Βιταμίνη Β1(θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς καιτου νευρικού συστήματος. 
Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμότων υδατανθράκων. 
Βιταμίνη Β3(νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναιαπαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 
Βιταμίνη Β5(παντοθενικό): Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στοαίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων. 
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. 
Βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ). Πρόκειται για μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό τωνερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητηγια την σύνθεση του DNA. 
Η βιταμίνη E είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.

Ανόργανα στοιχεία: κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο. 
Το κάλιο αποτελεί απαραίτητοσυστατικό για το ισοζύγιο του νερού στον οργανισμό, είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης και ρυθμίζει τηνλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το Μαγνήσιο είναι συστατικότων οστών και των δοντιών, απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού σε κυτταρικό επίπεδο και παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών.

Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενέργειας καιαποτελεί συστατικό του DNA.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητοςγια τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα γιατη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες. Ακόμη, ο σίδηρος είναιαπαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό τηςπρωτεΐνης.

Φυτικές ίνες: Βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο ρύζι. Ποικίλες έρευνεςέχουν δείξει τη σπουδαιότητα των φυτικών ινών στη διατροφή του ανθρώπου και τηχρησιμότητά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόληςστο αίμα. Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών δεν σταματούν εκεί, καθώςρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από την εμφάνιση τουδιαβήτη, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου.

Το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε: 
Θερμίδες: Τα 100γρ ρυζιού αποδίδουν περίπου 130 Kcal. Η πλούσια θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με τις λίγεςθερμίδες που περιέχει, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν ναχάσουν κιλά.

Χοληστερίνη και λιπαρά: Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λιπαρά, άρα προστατεύειτον οργανισμό από διάφορες μορφές παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ηστεφανιαία νόσος.

Νάτριο: Και η περιεκτικότητα του ρυζιού σε νάτριο είναι φτωχή,μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι, δρα σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα, καθώς είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργία. Το ρύζι, σε αντίθεση με στο σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένηκαι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλικοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).


Γράφει η 
Ζωή Πορφύρη (7 Ιουνίου 2011), Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

Με την ευγενική παραχώρηση του mednutrition.gr
(Φωτό: mednutrition.gr)

Σχετικά άρθρα