ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ, ΜΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ !!! (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

greenhouse 6226263 1280 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

greenhouse 6226263 1280 - Σόλων ΜΚΟ“Αν έχεις μια καλή βιβλιοθήκη και ένα καλό κήπο τα έχεις όλα”

Η παραπάνω φράση του Κικέρωνα φανερώνει δύο βαθιές του ανάγκες οι οποίες αν συνυπάρξουν καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις της ζωής: η καλλιέργεια της ψυχής και η ανάγκη για διατροφή του σώματος.

Σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην καλλιέργεια της γης σε μία προσπάθεια να γίνουν αυτόνομοι, να καλύψουν βιοτικές ανάγκες, αλλά και να αποκομίσουν τη χαρά που εμπεριέχει η ενασχόληση με τη φύση.

Η κηπουρική εξευγενίζει το πνεύμα του ανθρώπου, επειδή τον φέρνει κοντά στο φυσικό περιβάλλον και του διδάσκει τις αρετές της προσπάθειας, της παραγωγής δικών μας λαχανικών και αγαθών διαβίωσης απέναντι στην αισχροκέρδεια των                                                                                           πολυεθνικών.

 

Κηπουρική για σωματική και ψυχική υγεία

Ως χόμπυ, η κηπουρική προσφέρει πολλά στη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας, καθώς βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και συνίσταται ως τρόπος επούλωσης μίας μετα – τραυματικής εμπειρίας.bonsai 4634225 1280 - Σόλων ΜΚΟ

Η φροντίδα του κήπου είναι φροντίδα της ίδιας μας της ψυχής, εναρμόνιση του κόσμου μας με μία φύση που ενώ είναι το σπίτι και η πατρίδα μας, εμείς θάψαμε μέσα μας και τη λησμονήσαμε.

Εκτός αυτού, η κηπουρική είναι μία αποτελεσματική εκγύμναση και του σώματός μας. Μία τσάπα στον ώμο και τα χέρια μας δυναμώνουν, το σώμα μας σμιλεύεται, η κατάθλιψη αποδυναμώνεται και είναι έτοιμη να μας αποχαιρετήσει.

Αποδεδειγμένα, η ενασχόληση με την κηπουρική, βελτιώνει τη διατροφή μας, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη υγεία αλλά και την μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η κηπουρική προσφέρει τη δυνατότητα επιβίωσης, εμπλουτίζει τον αισθητικό κόσμο και συνεισφέρει στην ψυχική ευεξία.

Τα φυτά βγάζουν από μέσα μας πολλές κρυμμένες ευαισθησίες, ο κήπος εκτός από αισθητική απόλαυση σε πίνακες του βαν Γκογκ και του Μονέ, μπορεί να είναι τρόπος ζωής, ελευθερία, περιορισμός του άγχους της επιβίωσης, ένας καινούργιος τρόπος βίωσης της καθημερινότητας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη