ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (των Λ. Ζάο, Π. Τέρρυ)

2016 366 287 Traditional Chinese Medicine 30227026751 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

2016 366 287 Traditional Chinese Medicine 30227026751 - Σόλων ΜΚΟΓια περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού , η πρώτη στάση μετά το κρυολόγημα ή το σπάσιμο ενός οστού δεν είναι το νοσοκομείο — ίσως επειδή δεν υπάρχει κανένα κοντά ή επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Αντίθετα, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε την παραδοσιακή ιατρική, την οποία οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει τις θεραπευτικές γνώσεις, δεξιότητες και πρακτικές που χρησιμοποιούνται από μια ποικιλία πολιτισμών και ομάδων.

Παραδείγματα παραδοσιακής ιατρικής περιλαμβάνουν τη βοτανοθεραπεία . βελονισμός ; Tui Na – το οποίο είναι ένα είδος μασάζ που προέρχεται από την Κίνα. Αγιουρβέδα – το οποίο είναι ένα αρχαίο σύστημα προαγωγής της υγείας μέσω της διατροφής, της άσκησης και του τρόπου ζωής από την Ινδία. και Unani – που είναι ένα άλλο αρχαίο σύστημα υγείας από τη Νότια Ασία, που εξισορροπεί βασικές πτυχές του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Αναγνωρίζοντας ότι η παραδοσιακή ιατρική και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας είναι κρίσιμες πηγές υγειονομικής περίθαλψης για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η κυβέρνηση της Ινδίας συνδιοργάνωσαν την πρώτη τους Σύνοδο για την Παραδοσιακή Ιατρική . Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2023 στο Gandhinagar του Γκουτζαράτ της Ινδίας.

Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε φορείς χάραξης πολιτικής για την υγειονομική περίθαλψη, εργαζόμενους και χρήστες παραδοσιακής ιατρικής, διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς και φορείς του ιδιωτικού τομέα από 88 κράτη μέλη του ΠΟΥ . Οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής είχαν ως στόχο να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα σχετικά με την παραδοσιακή ιατρική.

Ως ερευνητές που ενδιαφέρονται για το πώς να παρέχουν στους ασθενείς τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη , μας ενδιέφεραν τα ευρήματα της συνόδου κορυφής. Η κατανόηση της παραδοσιακής ιατρικής μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να δημιουργήσουν βιώσιμες, εξατομικευμένες και πολιτιστικά σεβαστές πρακτικές.

Κρίσιμη φροντίδα υγείας για πολλούς

Σε πολλές χώρες, η παραδοσιακή ιατρική κοστίζει λιγότερο και είναι πιο προσιτή από τη συμβατική υγειονομική περίθαλψη. Και πολλά συμβατικά φάρμακα προέρχονται από την ίδια πηγή με τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική – έως και το 50% των φαρμάκων έχουν μια φυσική ρίζα προϊόντος , όπως η ασπιρίνη .

Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το εάν κάποιος επιλέγει την παραδοσιακή ιατρική, όπως η ηλικία και το φύλο, η θρησκεία, το επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος και η απόσταση που θα ταξιδέψει για θεραπεία . Πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη χρήση της παραδοσιακής ιατρικής από τους ανθρώπους.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει τη δυτική κουλτούρα, λιγότεροι έχουν επιλέξει την παραδοσιακή ιατρική . Αντίθετα, πολλοί Αφρικανοί μετανάστες στην Αυστραλία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ιατρική για να εκφράσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και να διατηρήσουν μια συνεκτική εθνοτική κοινότητα . Η προτίμηση του ασθενούς για την παραδοσιακή ιατρική έχει συχνά σημαντική προσωπική, περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία.

Ένα πλαίσιο για την παραδοσιακή ιατρική

Οι χώρες πιέζουν τον ΠΟΥ να μελετήσει και να παρακολουθεί δεδομένα για την παραδοσιακή ιατρική εδώ και χρόνια. Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει μια « στρατηγική παραδοσιακής ιατρικής » για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ερευνήσουν, να ενσωματώσουν και να ρυθμίσουν την παραδοσιακή ιατρική στα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε επίσης διεθνή πρότυπα ορολογίας για την άσκηση διαφόρων μορφών παραδοσιακής ιατρικής.

Η πρακτική της παραδοσιακής ιατρικής ποικίλλει πολύ μεταξύ των χωρών, ανάλογα με το πόσο προσιτή είναι και πόσο σημαντική είναι πολιτιστικά σε κάθε χώρα. Για να γίνει η παραδοσιακή ιατρική ασφαλέστερη και πιο προσιτή σε ευρύτερη κλίμακα, είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ειδικούς στη δημόσια υγεία να αναπτύξουν πρότυπα και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές. Η σύνοδος κορυφής του ΠΟΥ ήταν ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο.

Ο ΠΟΥ στοχεύει επίσης να συλλέξει δεδομένα που θα μπορούσαν να πληροφορήσουν αυτά τα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές. Διεξάγει την Παγκόσμια Έρευνα για την Παραδοσιακή Ιατρική το 2023. Μέχρι τον Αύγουστο, περίπου 55 κράτη μέλη από τα συνολικά 194 έχουν συμπληρώσει και υποβάλει τα στοιχεία τους.

Βελονισμός – μια μελέτη περίπτωσης στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα

Ορισμένες πρακτικές παραδοσιακής ιατρικής, όπως ο βελονισμός , έχουν δείξει σταθερά και αξιόπιστα οφέλη, και άρχισαν να την καθιστούν στην επικρατούσα ιατρική στις ΗΠΑ, αλλά οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της παραδοσιακής ιατρικής.

Αν και η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη , ορισμένες θεραπείες ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή θεραπευτική πρακτική που συνεπάγεται την εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για την ανακούφιση από τον πόνο. Αλλά ο βελονισμός μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και τραυματισμούς εάν ο ιατρός δεν χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες ή εάν οι βελόνες έχουν εισαχθεί λανθασμένα.

Ο βελονισμός είναι ένα παράδειγμα μιας μορφής παραδοσιακής θεραπείας που εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ. Έχει ποικίλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μηδενικού κινδύνου εθισμού.

Ωστόσο, ο βελονισμός είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πρακτική παραδοσιακής ιατρικής σε όλες τις χώρες, με 113 κράτη μέλη του ΠΟΥ να αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες τους άσκησαν βελονισμό το 2019.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο βελονισμός στο πεδίο της μάχης έχει θεραπεύσει με επιτυχία πολλά μέλη του στρατού των ΗΠΑ, για παράδειγμα, για μείωση του πόνου. Είναι απλό στη χρήση, μεταφέρεται και δεν έχει κίνδυνο εθισμού.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της παραδοσιακής ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού , του διαλογισμού και της γιόγκα για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες βελονισμού δεν εκπαιδεύονται με ομοιόμορφο τρόπο σε όλες τις χώρες. Για να παράσχει κατευθυντήριες γραμμές για τις βέλτιστες πρακτικές, ο ΠΟΥ ανέπτυξε τυποποιημένα σημεία αναφοράς για την άσκηση του βελονισμού το 2021. Ο ΠΟΥ στοχεύει να αναπτύξει παρόμοια πρότυπα και για άλλες μορφές παραδοσιακής ιατρικής.

Το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ιατρική αυξάνεται σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει κυρίως τη συμβατική ιατρική στο παρελθόν. Περισσότερη έρευνα και συλλογικές προσπάθειες για την ανάπτυξη προτύπων ασφάλειας μπορούν να κάνουν την παραδοσιακή ιατρική προσβάσιμη σε όλους όσους την αναζητούν.

 

 * Η Δρ Ling Zhao έλαβε την ιατρική της εκπαίδευση στην Κίνα και διδακτορικό στις ΗΠΑ. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε νέες παρεμβάσεις για χρόνιες παθήσεις. Έχει λάβει χρηματοδότηση έρευνας από το NIH, συμπεριλαμβανομένου του NCCIH.

* Ο Paul D. Terry δεν εργάζεται, δεν συμβουλεύεται, δεν κατέχει μετοχές ή δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό που θα επωφεληθεί από αυτό το άρθρο και δεν έχει αποκαλύψει σχετικές συνεργασίες πέρα ​​από τον ακαδημαϊκό τους διορισμό.

πηγή : The  Conversation