…τους δεσμεύει με τη νικοτίνη και δεν τους αφήνει να ξεφύγουν, ακόμη κι όταν το θέλουν. Πόσο σχετίζεται με το βάρος μας; Για να κόψει ένας καπνιστής το τσιγάρο, το σημαντικότερο είναι να το θέλει και να βρει το κίνητρο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για 1 στις 5 Αμερικανίδες που δεν μπαίνουν καν στον κόπο μιας τέτοιας προσπάθειας, αλλά απορρίπτουν την ιδέα με το φόβο των… κιλών. Η ερευνήτρια Σίντι Πομερλό, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος, επισημαίνει ότι «οι περισσότερες γυναίκες δεν φαίνονται διατεθειμένες να πάρουν πάνω από 2,5 κιλά κόβοντας το κάπνισμα».
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η «απειλή» του βάρους, για κάποιον που κόβει το τσιγάρο είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. «Ο μέσος όρος πρόσληψης βάρους μετά τη διακοπή είναι περίπου 6-7 κιλά, κι αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί τρώνε επειδή δεν έχουν τι να κάνουν τα χέρια τους», σημειώνει η καρδιολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Ιατρείου Καρδιακής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», κυρία Καλλιρόη Κουρέα. Κοινή, τραγική διαπίστωση πολλών ερευνών είναι ότι πολλές γυναίκες ομολογούν πως ξεκίνησαν το κάπνισμα –και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία- θεωρώντας ότι θα τις βοηθούσε να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Η δράση της νικοτίνης στην καταστολή της όρεξης και της αύξησης του μεταβολικού ρυθμού είναι αποδεδειγμένη. Προωθώντας αυτήν την «ιδέα» η καπνοβιομηχανία λάνσαρε τα λεπτά (τύπου ‘slim’) τσιγάρα, υπονοώντας ότι καπνίζοντάς τα μια γυναίκα αποκτά τη σιλουέτα των ονείρων της. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το τσιγάρο για να χαλαρώσουν, να κόψουν την όρεξή τους και να δείχνουν πιο ελκυστικές. Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν όμως το πραγματικό κόστος του τσιγάρου στη θηλυκότητά τους, ότι δηλαδή τους «χαρίζει» ρυτίδες, κίτρινα δόντια, σπασμένα νύχια και δυσάρεστη αναπνοή. Εκείνες φοβούνται μόνο τα κιλά. |
Άλλα εμπόδια |
Τροφές …κατά του καπνίσματος Αναζητώντας τεχνικές και τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα, ερευνητές από το Κέντρο Νικοτίνης και Διακοπής του Καπνίσματος του Πανεπιστημίου του Duke, πρότειναν μικρές τροποποιήσεις στο καθημερινό διαιτολόγιο των καπνιστών, ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα ο στόχος της διακοπής του καπνίσματος. |
|
Οι αλλαγές που προτάθηκαν αφορούσαν στην κατανάλωση περισσότερου γάλακτος, νερού, φρούτων και λαχανικών. Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν στη βάση δηλώσεων από καπνιστές ότι μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών η γεύση του τσιγάρου «χαλάει». Το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα έχουν, σύμφωνα με τους καπνιστές, ο καφές και το αλκοόλ, που ενισχύουν και βελτιώνουν τη γεύση του καπνού. |
IΑΤΡΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ |
16 Ιουνίου 2009
Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος |