ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΩΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ape atmomixani oikonomias - Σόλων ΜΚΟΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες σε πρόσφατη έκθεση υπολογίζονται σε 9,4 εκατομμύρια και οι περισσότερες είναι στη Κίνα, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), που δημοσιεύει η Deutsche Welle, υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 8,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, της βιοενέργειας και της γεωθερμίας. Ακόμα 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια.


«Η διαρκής ανάπτυξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική» δηλώνει ο Αντνάν Αμίν, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη την έκθεση της IRENA, η μεγαλύτερη δυναμική σημειώνεται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της ηλιακής ενέργειας έχει συμβάλλει στη δημιουργία περίπου 2,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2015, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Πρωτοπόρος η Κίνα

Η Κίνα είναι η χώρα που προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση. Υπολογίζονται σε 1,7 εκατομμύρια. Ακολουθούν η Ιαπωνία (377.000), οι ΗΠΑ (194.000) και το Μπαγκλαντές (127.000). Στο Μπαγκλαντές μάλιστα κατασκευάστηκαν πέρυσι περίπου 700.000 ηλιακά οικιακά συστήματα στην επαρχία, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση για πρώτη φορά.

Η Γερμανία κατείχε κάποτε μια πρωτοπόρα θέση σε αυτό τον τομέα, ωστόσο στο μεταξύ έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας. Το 2015 μόλις 38.000 άνθρωποι εργάζονταν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από δυο χρόνια υπήρχαν σχεδόν οι τριπλάσιες θέσεις. Σημαντική όμως είναι και η δυναμική που δημιουργήθηκε και στον τομέα της ηλιοθερμίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA 940.000 άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον

Ανάπτυξη γνωρίζει επίσης και ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, όπου εκεί δημιουργήθηκαν 2,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες στην Βραζιλία με 821.000 θέσεις και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 277.000.

Τέλος, η αιολική ενέργεια απασχολεί σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους. Πρωτοπόρος και εδώ η Κίνα με 507.000 θέσεις εργασίας. Σε αυτό τον τομέα η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει σημαντική θέση, με 149.000 θέσεις.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA αξιολογεί πάντως αρνητικά την ανάπτυξη στην ΕΕ και επισημαίνει ότι εξαιτίας του πολιτικού πλαισίου επενδύθηκαν λιγότερα χρήματα και έτσι υπήρξε μια μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αντίθετα, θετικά αξιολογήθηκε η εξέλιξη σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Κένυα και η Νότια Αφρική. Ο IRENA αξιολογεί γενικότερα θετικά την εξέλιξη και εκτιμά πως μέχρι το 2030 θα δημιουργηθούν 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο πεδίο των ΑΠΕ.

Πηγή/φωτογραφία: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα