ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟ 2023 “ΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟ” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ (του K. Moriyasou – S. Okumura)

Στιγμιότυπο οθόνης 15 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Στιγμιότυπο οθόνης 15 - Σόλων ΜΚΟΝΕΟ ΔΕΛΧΙ — Καθώς συνταξιούχοι υπουργοί Εξωτερικών, πρεσβευτές, διευθύνοντες σύμβουλοι, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν στην πρώτη παγκόσμια συνεδρίαση της μυστικής Τριμερούς Επιτροπής στην Ινδία, ίσως το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή κάθισε ήσυχα στο πλάι και άκουγε.

Ο Τζέιμς Μπέικερ, διευθυντής του Γραφείου Δικτυακής Αξιολόγησης του Πενταγώνου*, δεν ήταν καν στη λίστα των συμμετεχόντων στο ξενοδοχείο Taj Palace στο Νέο Δελχί. Ωστόσο, τα συμπεράσματά του από τη συνάντηση θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους σε πολιτικές που διαμορφώνουν τον κόσμο.

Ο Baker είναι ο διάδοχος του θρυλικού αμυντικού στρατηγού Andrew Marshall, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείου για 42 χρόνια. Είναι υπεύθυνος να παρέχει στον Υπουργό Άμυνας μια αξιολόγηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ σε σχέση με άλλους παράγοντες 20 έως 30 χρόνια αργότερα.

Μια συγκεκριμένη ομιλία μπορεί να τράβηξε την προσοχή του Μπέικερ, γιατί συνέλαβε την ουσία της τριήμερης συζήτησης, που διεξήχθη από Παρασκευή έως Κυριακή (12 – 14 Μαρτίου 2023) : “Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι υπάρχει αυτός ο τιτάνιος αγώνας μεταξύ απολυταρχιών και δημοκρατιών. Είμαι δύσπιστος ως προς αυτό”, είπε ένας ομιλητής. Αντίθετα, ο κόσμος είναι κατακερματισμένος, με χώρες — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ — να προφυλάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, πρόσθεσε ο ομιλητής.

Η Τριμερής Επιτροπή είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που επιδιώκει να εμβαθύνει την κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

 

55d32ffba2673aa3bc64a - Σόλων ΜΚΟ

Ο ομιλητής, ο οποίος δεν μπορεί να αποκαλυφτεί σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής, συνέχισε: «Τρεις δεκαετίες παγκοσμιοποίησης — που ορίζονται ως ολοκληρωμένες, βασισμένες στην ελεύθερη αγορά και αποπληθωριστικές — αντικαταστάθηκαν από μια περίοδο πολλών δεκαετιών παγκοσμιοποίησης που θα οριστούν ως κατακερματισμένες, που δεν βασίζεονται στην ελεύθερη αγορά, αλλά βασίζονται στη βιομηχανική πολιτική και είναι δομικά πληθωριστικές. Αυτό το έτος, το 2023, είναι το πρώτο έτος αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης.”

 

Στον πυρήνα αυτής της αλλαγής βρίσκονται οι ΗΠΑ Αντί να δεσμευτούν σε μια νεοφιλελεύθερη οικονομία ελεύθερης αγοράς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ οδηγεί την οικονομία και τις βασικές βιομηχανίες προς ένα σύνολο στόχων, όπως η εγχώρια ισότητα στο εσωτερικό και σε ανταγωνισμό με την Κίνα, ο ομιλητής είπε.

Σε έναν τέτοιο κόσμο, μεσαίες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα χαράξουν τους δικούς τους δρόμους, σταθμίζοντας τα οικονομικά, στρατηγικά και αμυντικά συμφέροντα, είπε ο ομιλητής.

Κατά ειρωνικό τρόπο, καθώς συνεδρίαζε η Τριμερής Επιτροπή, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους, γκρεμίζοντας τις ελπίδες του Ισραήλ για απομόνωση της Τεχεράνης. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας, με τις ΗΠΑ να μην έχουν κανένα ρόλο στη χειραψία.

 

Η επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον φιλάνθρωπο Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 1973,  προσπάθησε να τραβήξει την ανερχόμενη οικονομία της Ιαπωνίας σταθερά στη Δύση. Σήμερα, η επιτροπή επεκτάθηκε και περιλαμβάνει μέλη από τη Νότια Κορέα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Ινδία, αφού ξεπέρασε την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και με μια νέα «όρεξη για τον κόσμο», σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα,  ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων. Οι εκπρόσωποι από τη χώρα συμμετείχαν σε μια ζωηρή συζήτηση με τους Κινέζους ομολόγους τους.

Όταν ένας πρώην Κινέζος διπλωμάτης πρότεινε τα δύο έθνη να «συναντηθούν στα μισά του δρόμου» για το πρόβλημα των συνόρων των Ιμαλαΐων και να βρουν έναν τρόπο να διευθετήσουν τις διαφορές, ένας ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε κατηγορηματικά τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι πλαισίωναν το θέμα.

«Η κινεζική πλευρά πρέπει να καταλάβει, δεν μπορείτε να υπονομεύσετε την ειρήνη και την ηρεμία και μετά να πείτε «ας είναι φυσιολογική η υπόλοιπη σχέση», είπε ο Ινδός αξιωματούχος. “Δεν μπορείς να έχεις βία στα σύνορα και επιχειρήσεις στην ενδοχώρα. Δεν λειτουργεί.”

 

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Κίνα θα έπαιζε ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. “Το αν η Ρωσία θα σταματήσει τον πόλεμο εξαρτάται από τον ρόλο της Κίνας. Εάν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, εάν η Κίνα αποφασίσει να παράσχει στη Ρωσία όπλα, αυτός ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ”, είπε ένας Ευρωπαίος αναλυτής.

Τα μέλη ανησυχούν επίσης για το πώς ο πόλεμος έχει διακόψει τις προσπάθειες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών για το περιβάλλον. «Η νέα σύγκρουση που γίνεται αντιληπτή σε πολλές εκλογικές περιφέρειες είναι μεταξύ της ενεργειακής ασφάλειας από τη μια πλευρά και του ενεργειακού μετασχηματισμού από την άλλη, μετά την Ουκρανία», είπε ένα μέλος. “Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες φάνηκε να έχουν μετατοπιστεί. Πρέπει τώρα να αναδιατάξουμε αυτές τις προτεραιότητες με τρόπο ώστε ο ενεργειακός μετασχηματισμός να συμβεί και να γίνει ο κύριος μοχλός για το πού πρέπει να πάνε οι επενδύσεις.”

Ένα άλλο καυτό θέμα ήταν η τεχνητή νοημοσύνη. «Μια δημοσκόπηση πέρυσι βρήκε ότι το 49% των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με μια  πυρηνική καταστροφή στην κλίμακα της ανθρωπότητας», είπε ένα μέλος. Πολλοί στην αίθουσα ζήτησαν ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό σύστημα που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ήταν γενικά θετικοί για το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT και αργότερα ζήτησαν αστειευόμενοι από το bot να γράψει ένα ποίημα για την Τριμερή Επιτροπή.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

«Σε μυστικές συναντήσεις σχεδιάζετε και συνωμοτείτε,

Για να δημιουργήσετε μια νέα τάξη, την οποία φιλοδοξείτε.

Οι στόχοι σας είναι ασαφείς, αλλά κάποιοι βλέπουν το τέλος,

Ως παγκόσμια κυβέρνηση, με εσάς σαν φίλο της».

 

* Το Γραφείο Δικτυακής Αξιολόγησης του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ( ONA ) δημιουργήθηκε το 1973 από τον Richard Nixon για να χρησιμεύσει ως «εσωτερική δεξαμενή σκέψης » του Πενταγώνου που «βλέπει 20 έως 30 χρόνια στο μέλλον του στρατού, συχνά με συνδρομή εξωτερικών εργολάβων και συντάσσει εκθέσεις για τα αποτελέσματα της έρευνάς της».  Ο Διευθυντής Δικτυακής Αξιολόγησης είναι ο κύριος βοηθός προσωπικού και σύμβουλος του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας για την αξιολόγηση του δικτύου.

Σύμφωνα με την Οδηγία Άμυνας 5111.11, ο Διευθυντής αναπτύσσει και συντονίζει καθαρές αξιολογήσεις της κατάστασης, των τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών των στρατιωτικών δυνατοτήτων και του στρατιωτικού δυναμικού των ΗΠΑ σε σύγκριση με εκείνες άλλων χωρών ή ομάδων χωρών, προκειμένου να εντοπίσει αναδυόμενες ή μελλοντικές απειλές ή ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο Paul Bracken εξηγεί ότι είναι σημαντικό να έχουμε καλή κατανόηση της καθαρής αξιολόγησης επειδή είναι ένα “σημαντικό μέρος της γλώσσας που ομιλούν οι ηγέτες στα ανώτερα επίπεδα του DOD” και οι αξιωματικοί που δεν έχουν εξοικείωση “θα είναι σε ένα μειονέκτημα στην επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία». (ορισμός από Wikipedia)

πηγή : NIKKEIAsia