ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΚΙ ΕΓΙΝΕ…ΦΕΤΑ!

photo feta 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

photo feta 1 - Σόλων ΜΚΟΕλάτε να σας κάνουμε το τραπέζι και να δοκιμάσουμε τη πρώτη φέτα από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα αλλά με το παραδοσιακό κτηνοτροφικό κουκί που φυτέψαμε μαζί. Αύριο στον πεζόδρομο της Κοραή στις 7μ.μ. σε συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύουμε και δοκιμάζουμε τη δική μας φέτα. Σας θέλουμε κοντά μας για να γιορτάσουμε παρέα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εκστρατείας μας για την προώθηση της καλλιέργειας ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.


Η φέτα μας αυτή προέρχεται από ζώα που τράφηκαν με ελληνικά κτηνοτροφικά κουκιά, τα οποία καλλιεργήθηκαν χάρη στη χρηματοδότηση 600 υποστηρικτών. Με αυτή τη δράση η Greenpeace και οι καταναλωτές δείχνουν το δρόμο στην ελληνική βιομηχανία ζωικών προϊόντων και στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο δρόμος για την αντικατάσταση της σόγιας με ελληνικές ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα είναι ανοιχτός! Ταυτόχρονα, απαιτούν από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης για την καλλιέργεια των ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και τη χρήση τους στην ελληνική κτηνοτροφία.

Η γαλακτοβιομηχανία και οι βιομηχανίες πουλερικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα επιμένουν να εξάγουν κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά σόγιας -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι μεταλλαγμένη- από τη Βραζιλία, την Αργεντινή ή τις ΗΠΑ.Οι εταιρείες αυτές οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στις ζωοτροφές με παραδοσιακά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο και το μπιζέλι διότι είναι η μόνη λύση που ακυρώνει οριστικά τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών πρωτεϊνούχων φυτών μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στη χώρα, αφού μπορούν να στηρίξουν την τοπική αγροτική παραγωγή και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

«Μαζί αποδεικνύουμε ότι η παραγωγή και διάθεση ζωικών προϊόντων χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων, γίνεται! Με την πολύτιμη στήριξη 600 υποστηρικτών μας, καταφέραμε να φυτέψουμε το κτηνοτροφικό κουκί με το οποίο τράφηκαν πρόβατα και να φτιάξουμε στη συνέχεια τη φέτα που σήμερα βρίσκεται στο πιάτο μας. Η γαλακτοβιομηχανία και η βιομηχανία αυγών και πουλερικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δεν  μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τεχνητές αδυναμίες και παρατεταμένες πιλοτικές εφαρμογές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναλάβουν σήμερα την ευθύνη τους και να προχωρήσουν στην χρήση ντόπιων ελληνικών ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα!»,

είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Όπως καταγράφεται στις μαρτυρίες των παραγωγών που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία παρασκευής της φέτας που παρουσίασε η Greenpeace, τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά είναι όχι μόνο εφάμιλλα, αλλά και καλύτερα από την πανάκριβη και (τις περισσότερες φορές) μεταλλαγμένη σόγια και μπορούν κάλλιστα να την αντικαταστήσουν.

Από τα 500 κιλά φέτας που παράχθηκαν, 250 θα διατεθούν μέσα από τα γεύματα της ΜΚΟ Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, «Κιβωτός του Κόσμου» και 250 μέσα από την Κοινωνική Κουζίνα, «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Πηγή/φωτόGreenpeace, greenpeace.org