ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

vitamin d - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

vitamin d - Σόλων ΜΚΟΚαθώς η προπαγάνδα κατά του ήλιου καλά κρατεί, συνεχόμενες μελέτες τονίζουν τη σημασία τη σημασία της Βιταμίνης D. Η τελευταία μάλιστα έρευνα συνέδεσε την έλλειψη βιταμίνης D με όλες τις αιτίες θνησιμότητας.
Η ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today» δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, στην οποία οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D και τον πρόωρο θάνατο.

Νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «BMJ» συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες, όπως τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τον καρκίνο. Επιπλέον, ίσως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση του καρκίνου.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα οστά μας, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων.

Η κύρια πηγή της βιταμίνης D προέρχεται από τον ήλιο και ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί), τα τυριά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν επίσης να αυξήσουν τα ποσοστά της στον οργανισμό.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οφείλεται στη μικρή έκθεση στο ηλιακό φως, σε μια διατροφή με χαμηλή κατανάλωση τροφών που την περιέχουν, σε προβλήματα στα νεφρά ή τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην παχυσαρκία.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, εμφάνιση γνωστικής διαταραχής σε μεγαλύτερη ηλικία, αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά και εμφάνιση καρκίνου.

Πάντως, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης ισχυρίζονται ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής ο τρόπος που η παραγωγή της βιταμίνης D σχετίζεται με αυτές τις αιτίες θανάτου.

Ευρήματα εξαιρετικά αξιόπιστα
Η επιστημονική ομάδα έθεσε στόχο να καθορίσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ανεπάρκεια βιταμίνης D και τον θάνατο από όλες τις αιτίες, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τον καρκίνο.

Αναλύθηκαν στοιχεία από 8 μελέτες βασισμένες σε πληθυσμούς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή 26.018 ατόμων ηλικίας από 50 ως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για 16 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και της θνησιμότητας από κάθε αίτια – συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των συμμετεχόντων, σημειώθηκαν 6.695 θάνατοι. Από αυτούς, οι 2.624 προήλθαν από καρδιαγγειακή νόσο και οι 2.227 από καρκίνο.

Οι ερευνητές βρήκαν σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D – όπως καθορίστηκε από τη συγκέντρωση 25-υδροξυβιταμίνης D [25(ΟΗ)D] στο αίμα των συμμετεχόντων – και του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Η συσχέτιση αυτή υπήρχε σε συμμετέχοντες με και χωρίς ιστορικό της νόσου.

Τέλος, η ομάδα βρήκε συσχετισμό ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και του θανάτου από καρκίνο στους συμμετέχοντες με ιστορικό της νόσου. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία παρόμοια συσχέτιση στους συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρκίνου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Πηγή/φωτό: Εναλλακτική Δράση

Σχετικά άρθρα