ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ε.Ε. ΕΠΕΝΔΥΕΙ 18 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

internet map 1024 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

internet map 1024 - Σόλων ΜΚΟ

   Από την 1η Ιανουαρίου 2010, η ΕΕ θα επενδύσει 18 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα που θα αποτελέσει τη βάση για τα μελλοντικά δίκτυα κινητών επικοινωνιών τέταρτης γενιάς (4G). 

         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη χρηματοδότηση της προηγμένης τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution), που θα επιτρέπει ταχύτητες κινητού διαδικτύου έως και εκατό φορές υψηλότερες από εκείνες των υφιστάμενων δικτύων τρίτης γενιάς (3G).

        Η LTE είναι η τεχνολογία που επιλέγουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου για την επόμενη γενιά δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών, κι αυτό οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική χρηματοδότηση της έρευνας από την ΕΕ από το 2004 και μετά. Πριν από 25 χρόνια, χάρις στις κοινές ερευνητικές προσπάθειες της Ευρώπης και στη δύναμη της ενιαίας αγοράς, το πρότυπο GSM αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης κινητής τηλεφωνίας. Το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται σήμερα από το 80% των δικτύων κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως. Το μέλλον της τεχνολογίας LTE διαγράφεται εξίσου λαμπρό αφού η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα συνεχίζει να φέρνει την τεχνολογία αιχμής στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.

         «Με τις τεχνολογίες LTE, η ‘τεχνογνωσία’ της ευρωπαϊκής έρευνας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη των κινητών υπηρεσιών και συσκευών παγκοσμίως, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τις προηγούμενες δεκαετίες με το πρότυπο GSM», δήλωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα επικοινωνίας Επίτροπος, κυρία Viviane Reding. «Οι τεχνολογίες LTE θα μετατρέψουν τα κινητά τηλέφωνα σε δυνατούς φορητούς υπολογιστές. Εκατομμύρια νέοι χρήστες θα αποκτήσουν υψίρρυθμη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των φορητών συσκευών τους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.» 

        Η τεχνολογία LTE (Long Term Evolution) αποτελεί την τελευταία ασύρματη τεχνολογία και επιτρέπει ταχύτητες κινητού διαδικτύου έως και 100 megabits ανά δευτερόλεπτο, δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες των δικτύων 3G. Η τεχνολογία αυτή δοκιμάζεται επί του παρόντος από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών στη Φινλανδία τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται ότι θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στη Σουηδία και τη Νορβηγία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Από το 2004 έως το 2007, η ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα για τη βελτιστοποίηση και τυποποίηση της LTE (έργα WINNER I και II, τα οποία εκτελέστηκαν από κοινοπραξία αποτελούμενη από 41 εξέχουσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια) με 25 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στη σύλληψη της πρώτης υποδομής δικτύου βασιζόμενου στην τεχνολογία LTE.

        Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επενδύσει ακόμη 18 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη βελτιωμένη έκδοση της LTE, την LTE Advanced. Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες με κοινοπραξίες έργων, κυριότερη των οποίων είναι η ARTIST4G η οποία στηρίζεται στα επιτεύγματα των έργων WINNER και έχει δημιουργηθεί από τη βιομηχανία 4G και ερευνητές από τη Φινλανδία, τη Γαλλία τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω-Χώρες, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα νέα έργα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2010.

        Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβλέπει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των τεχνολογιών LTE και LTE Advanced:

•         Η LTE θα ενισχύσει τις ικανότητες των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρέχουν ταχύτερες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους χρήστες και σε φθηνότερες τιμές. Αναμένεται λοιπόν ότι θα αποτελέσει επανάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών.

•         Η LTE Advanced θα αυξήσει τις ταχύτητες των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέχρι το 1 gigabit (χίλια megabits) ανά δευτερόλεπτο, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επωφεληθούν πλήρως από πολύπλοκες διαδικτυακές υπηρεσίες όπως η υψηλής ποιότητας τηλεόραση ή το βίντεο βάσει παραγγελίας.

•         Η LTE χρησιμοποιεί το ραδιοφάσμα αποτελεσματικότερα, παρέχοντας στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το «ψηφιακό μέρισμα» και να χρησιμοποιήσουν τις συχνότητες που θα απελευθερωθούν με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση ( IP/09/1112). Τα σήματα θα φθάνουν μακρύτερα απ’ ό,τι με τη σημερινή τεχνολογία GSM και έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των κεραιών που απαιτείται για την επίτευξη της ιδίας κάλυψης, θα προφυλαχθεί το ευρωπαϊκό τοπίο και θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

•         Με την LTE οι κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι δυνατόν να φθάσουν σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές και να συμβάλουν στη μείωση του «ψηφιακού χάσματος» μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών. Στα τέλη του 2008, το 23% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ δεν μπορούσαν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση DSL ( IP/09/1221).

       Μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών και κατασκευαστές παγκοσμίως (Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei και Nokia Siemens Networks) έχουν ήδη δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο LTE. Μέχρι το 2013, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο επενδύσεις ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,6 δισ. δολάρια) σε εξοπλισμό LTE.

Ιστορικό

        Η παγκόσμια επιτυχία του προτύπου GSM οφείλεται στη στενή πανευρωπαϊκή συνεργασία της βιομηχανίας, των ερευνητών και των κανονιστικών φορέων. Κατά τη δεκαετία του ’80, η τυποποίηση του GSM επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του μέσου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, πρόδρομου των σημερινών προγραμμάτων έρευνας της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το έργο GSM, και το 1987 οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής να παραχωρήσουν τη ζώνη 900MHz αποκλειστικά για τις υπηρεσίες GSM, θέτοντας τις βάσεις για την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας GSM σε ολόκληρη την Ευρώπη.

        Τον Ιούλιο του 2009, τα κράτη μέλη της ΕΕ ακολούθησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για επικαιροποίηση της οδηγίας GSM του 1987, ώστε να επιτρέπει τώρα τη χρήση της ζώνης συχνοτήτων των 900MHz για άλλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της LTE ( IP/09/1192).

         Συνολικά, στο διάστημα 2007-2013 η ΕΕ θα επενδύσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για τα μελλοντικά δίκτυα, τα μισά από τα οποία θα διατεθούν στις ασύρματες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δικτύων τέταρτης γενιάς (4G) και πέραν αυτής.

Στην αγγλική γλώσσα 

Έρευνα της ΕΕ σχετικά με τα δίκτυα του μέλλοντος και το LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Έργο Wireless World Initiative New Radio (WINNER) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ:

http://www.ist-winner.org 

(Πηγή: europa.eu)

 

19 Αυγούστου 2009