ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ΚΙΝΑ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

solaris - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

solaris - Σόλων ΜΚΟΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα ήταν δυνατόν να ξεφύγουν από τα «νύχια» μεγάλων και μικρών επιχειρηματιών με την αγορά τους τα τελευταία χρόνια να γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση.

         Τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας άλλαξαν από την στιγμή που η Κίνα αποφάσισενα προβεί σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον τομέα. Κύριος «χαμένος» των νέων συνθηκών φέρονται να είναι οι μέχρι πρότινος κυρίαρχοι Γερμανοί κατασκευαστές.

        Η γερμανική Q-Cells ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακών συστημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε απώλειες ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η μικρότερη Sunlineκήρυξε πτώχευση ενώ ο τεχνολογικός δείκτης TecDax του γερμανικού χρηματιστηρίου έχει πάρει την κατιούσα.

 

        Αιτία για την τεράστια πτώση των κυρίαρχων μέχρι σήμερα παγκοσμίως Γερμανών κατασκευαστών  είναι ο ανταγωνισμός των ασιατών κατασκευαστών συστημάτων ηλιακής ενέργειας και κυρίως των κινεζικών.

        Υπολογίζεται ότι οι κινέζικες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα έχουν την δυνατότητα παρασκευής ηλιακών συλλεκτών με κόστος μικρότερο κατά 30% κατά μέσο όρο από το αντίστοιχο των γερμανικών. Οι κύριες αιτίες για την διαφορά αυτή που αναβαθμίζει την Κίνα στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας είναι το φθηνότερο εργατικό δυναμικό και η μικρότερη τιμή του πυριτίου, βασικού υλικού για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών κυττάρων. Η διαφορά στην τιμή του πυριτίου φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 70%.

 

        Ένας βασικός λόγος της πτώσης των τιμών στην Κίνα είναι η σημαντική κρατική υποστήριξη την οποία σε αντίθεση με την Γερμανία απολαμβάνουν οι Κινέζοι και ξένοι κατασκευαστές.  Τον Ιούλιο η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα μεγαλύτερες επιχορηγήσειςγια τις εταιρίες που θα επενδύουν σε ηλιακή ενέργεια στην χώρα. Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία –από τις πρωτοπόρες παγκοσμίως στον τομέα- προβαίνουν σε περικοπές αντίστοιχων επιχορηγήσεων, δεδομένο που πιέζει περαιτέρω τους Ευρωπαίους και φυσικά και τους Γερμανούς κατασκευαστές.

«Μεγάλο μέρος των κατασκευαστών ηλιακών συσσωρευτών ή αντίστοιχων εξαρτημάτων τους δεν πρόκειται να επιβιώσουν» αναφέρει o Πάτρικ Χιούμελ της χρηματοπιστωτικής UBS.

        Οι «αγκυλώσεις» στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και σε άλλες μορφές ΑΠΕ. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση του κολοσσού στον τομέα της αιολικής ενέργειας Vestas να περικόψει 425 θέσεις εργασίας από το βρετανικό νησί του Ουάιτ, προσλαμβάνοντας 5.000 υπαλλήλους για τα νέα εργοστάσιά της στην Κίνα, τα οποία θα καλύψουν την τεράστια ζήτηση σε Κίνα και ΗΠΑ, σε πλήρη αναντιστοιχία με την ζήτηση που υπάρχει στην Βρετανία.

        Έτσι, με την αγορά της ηλιακής ενέργειας να εξαπλώνεται παγκοσμίως, την ζήτησή της να πολλαπλασιάζεται και με τις ευκαιρίες λόγω της δυναμικής εισόδου μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ η Κίνα και η Ινδία στο παιχνίδι να διευρύνονται διαρκώς, οι γερμανικές εταιρίες αναγκάζονται τώρα να προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, μεταφορά εργοστασιακών μονάδων τους σε περιοχές της Άπω Ανατολής (Κίνα, Νότια Κορέα, Μαλαισία) ή στις χειρότερες των περιπτώσεων να κηρύξουν πτώχευση.

 

(Πηγές: AFP, Greenstock Central)

19 Αυγούστου 2009

Άρης Καπαράκης

Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr