ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

HeartlandHeadquarters - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

HeartlandHeadquarters - Σόλων ΜΚΟ

Προκαλώντας οργή από ακτιβιστές και δασκάλους, αλλά χειροκροτούμενο από σκεπτικιστές για το κλίμα, το Ινστιτούτο Heartland έστειλε φέτος το βιβλίο σε περισσότερους από 8.000 Αμερικανούς δασκάλους για να «παρουσιάσει γεγονότα» που είπαν ότι αγνοήθηκαν ή παραποιήθηκαν από τους ειδικούς και τα μέσα ενημέρωσης.

Το “Κλίμα με μια ματιά για δασκάλους και μαθητές”, το περιεχόμενο του οποίου έχει επαληθευτεί από το AFP, ακολουθεί μια προγενέστερη μαζική αποστολή βιβλίων που έγινε το  2017, καταδεικνύοντας την επιθυμία να αμφισβητηθούν τα επιστημονικά στοιχεία για την κρίση που απειλεί τον πλανήτη.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι μια τέτοια προπαγάνδα έχει σταλεί […] με στόχο να μολύνει το μυαλό των παιδιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP η Σούζαν Τζόι Χασόλ, διευθύντρια της ένωσης Climate Communication.

Οι 80 σελίδες του βιβλίου, οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα, γραφήματα και υποσημειώσεις που παραπέμπουν σε συμβατικές πηγές όπως κυβερνητικές και διεθνείς υπηρεσίες, φαίνονται σαν έγκυρες αναφορές.

Όμως, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, το βιβλίο είναι γεμάτο με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, υπονοεί ότι η άνοδος του επιπέδου του CO2 έχει θετικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες και τους κοραλλιογενείς υφάλους, ότι η μείωση του χιονιού είναι αμελητέα, ότι η άνοδος της στάθμης του νερού δεν επιταχύνεται και ότι τα κύματα καύσωνα είναι λιγότερο σοβαρά. .

«Έχουμε εμπιστοσύνη στα δεδομένα μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης του, ο επικεφαλής κλιματολόγος του Ινστιτούτου Χάρτλαντ, Στέρλινγκ Μπέρνετ.

Η δημοσίευση του βιβλίου ακολουθεί μια άνοδο στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε την απαραίτητη υποστήριξη για ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τις κλιματικές δαπάνες.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να αγκαλιάσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκαλεί περιφρόνηση από τους σκεπτικιστές που βλέπουν τον τρόπο ζωής και τις αξίες τους να απειλούνται. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί αποδέχονται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Η αδιαφάνεια της χρηματοδότησης για το Ινστιτούτο Χάρτλαντ, που ιδρύθηκε το 1984, οδηγεί τους ακτιβιστές να υποψιάζονται ότι δρα προς το συμφέρον της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Εάν δεν αποκαλύψει τους κύριους χρηματοδότες του, δήλωσε ήδη το 2012 ότι έλαβε κεφάλαια από το φιλανθρωπικό υποκατάστημα του πετρελαϊκού κολοσσού Koch Industries.

Μυστικότητα κρατείται και για τους 8000 παραλήπτες του βιβλίου. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μπέρνετ ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για τις αποστολές» και μεταβίβασε την ερώτηση στο τμήμα επικοινωνίας του ινστιτούτου, το οποίο δεν απάντησε.

«Θα στοιχημάτιζα ότι οι αποστολές έχουν διανεμηθεί στρατηγικά σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες για να υποστηρίξουν ορισμένους πολιτικούς που συνεχίζουν να αρνούνται ή να παραπλανούν σχετικά με την κλιματική αλλαγή», υποψιάζεται η Kate Cell, διευθύντρια της καμπάνιας για το κλίμα της Ένωσης Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων.

Η κλίμακα της αποστολής είναι μικρότερη από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφα που στάλθηκαν το 2017. Ο Glenn Branch, αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο για την Εκπαίδευση των Επιστημών, το βλέπει ως «σιωπηρή παραδοχή» της αναποτελεσματικότητας της στρατηγικής της Heartland .

Οι καθηγητές εκπαιδευτικοί έχουν γίνει «καλύτερα προετοιμασμένοι να εξηγήσουν την κλιματική αλλαγή και γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί με το σκεπτικιστικό περιεχόμενο για το κλίμα», είπε ο Μπραντς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι κριτικές για το εγχειρίδιο στον ιστότοπο διαδικτυακών παραγγελιών Amazon είναι συντριπτικά θετικές. «Όλοι οι παππούδες και γιαγιάδες πρέπει να πάρουν ένα για τα εγγόνια τους, όλοι οι δάσκαλοι πρέπει να πάρουν ένα για τους μαθητές τους». Ο ουρανός δεν πέφτει, διαδώστε το! έγραψε ένας αναγνώστης.

Το AFP δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα σχόλια ήταν ανεξάρτητα από το ινστιτούτο.

«Είναι πολύ λυπηρό, για να το θέσω ήπια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέφρι Γκραντ, καθηγητής επιστήμης στο Ιλινόις. «Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τα γραφήματα τους για να δείξω στους μαθητές μου πώς να μην συνδυάζουν δεδομένα για να υποστηρίξουν τις επιστημονικές αποδείξεις τους. »

πηγή : Global Domain News

 
Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.

Κατάστημα
Πλευρική Στήλη
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου