ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

OOΣΑ: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ

oecd - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

oecd - Σόλων ΜΚΟΑκόμη και αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους, τα επίπεδα χρέους δεν θα είναι βιώσιμα, εάν τα επιτόκια της αγοράς παραμένουν στα υψηλά επίπεδα που είναι τώρα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ (Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Παράλληλα, οι πολιτικές επιλογές για επαναφορά των χωρών σε έναν υγιή δημοσιονομικό «δρόμο» ενέχουν μεγάλα ρίσκα, προσθέτει στην εξαμηνιαία έκθεση του ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες ακόμα και αν ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσής τους από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές του εκτιμούν πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο πως και οι τρεις ενέχουν κινδύνους.

Η πρώτη επιλογή είναι η συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς. «Παρόλα αυτά, εάν τελικά κάποια από αυτές τις χώρες δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της στα προσφερόμενα επιτόκια, η συνεχιζόμενη στήριξη απλώς θα αναβάλει την αντιμετώπιση των μη διατηρήσιμων θέσεων» προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Η δεύτερη επιλογή είναι η αναδιοργάνωση του χρέους, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνει για μία «πολύ εκτεταμένη περίοδο» και με χαμηλά επιτόκια ώστε να ανακτηθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η τρίτη, είναι η πιο ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει πως υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε αυτή την περίπτωση, όπως το πώς θα αποφευχθεί η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και οι μετάδοση σε άλλες χώρες.

Θετικές οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, που αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί φέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.

Προβλέπει, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ από 10,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για την ανεργία προβλέπει ότι θα φθάσει εφέτος το 16% και το 2012 το 16,4%.

Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι φέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος από 10,4% που ήταν πέρυσι και να μειωθεί περαιτέρω στο 7,2% του ΑΕΠ το 2012.

Στο μεταξύ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας κατά 4,2% και κατά 4,6% το 2012. Για την ευρωζώνη, ο Οργανισμός προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών του προβλέποντας ανάπτυξη ΑΕΠ στο 2% για το 2011, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1,7%, ενώ για το 2012, η εκτίμηση για ανάπτυξη στο 2%, παραμένει αμετάβλητη.

(Πηγή: Έθνος)