ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ : ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (του Άριελ Κοέν)

Green City - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
 
Green City - Σόλων ΜΚΟ

Πράσινη στέγη σε ένα κτίριο στο Μανχάταν – Φωτό Alyson Hurt ( Alexandria, Va., USA)

Στην προσπάθεια για περισσότερο πράσινο, η γεωμηχανική είναι από καιρό μια ελκυστική ιδέα στην περιφέρεια της συζήτησης για την πολιτική για το κλίμα. Η δελεαστική ιδέα της μηχανικής εξόδου της ανθρωπότητας από μια υποτιθέμενη περιβαλλοντική καταστροφή χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία που βοήθησαν στη δημιουργία της παγκόσμιας κλιματικής μας κρίσης, είναι ελκυστική για πολλούς. Αυτές οι προτάσεις επίσης συχνά παρακάμπτουν βολικά τις έννοιες της μεταρρύθμισης της πολιτικής ή της ευθύνης, και περιλαμβάνουν φαινομενικά περίεργες προτάσεις όπως τεράστιους καθρέφτες στο διάστημα ή ψεκασμό της ατμόσφαιρας με σωματίδια αργύρου, και  μπορεί να οδηγήσουν σε μια δελεαστική, αν και συχνά μη χρήσιμη, συζήτηση.

Η Διαχείριση Ηλιακής Ακτινοβολίας (SRM) είναι η υποενότητα της γεωμηχανικής που περιλαμβάνει μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη γη για την ψύξη της ατμόσφαιρας, η οποία συνήθως προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή του κοινού. Οι περισσότερες μελέτες έχουν επισημάνει σημαντικά ζητήματα με τις πιθανές μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις του SRM στο κλίμα. Αυτά περιλαμβάνουν ηθικούς κινδύνους που αποτρέπουν άλλους τομείς από το να γίνουν πράσινοι, δαπάνες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο κλίμα. Μια έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) επιβεβαιώνει αυτές τις προειδοποιήσεις, όπως επαναλαμβάνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου .

Οι περισσότερες μορφές SRM περιλαμβάνουν επικίνδυνη γεωμηχανική που διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, η SRM έλαβε πρόσφατα ώθηση στην πρακτικότητα χάρη στην πρόοδο που επήλθε στην κατανόηση της Τροποποίησης Albedo με βάση το έδαφος (GBAM). Το Albedo, το χαρακτηριστικό μιας επιφάνειας να διατηρεί τη θερμότητα με βάση το χρώμα της, σημαίνει ότι οι πολλές σκοτεινές επιφάνειες σε αστικά περιβάλλοντα (μπετόν, άσφαλτος, φιμέ γυαλί, κ.λπ.…) συγκρατούν συλλογικά τη θερμότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα Urban Heat Island (UHI – αστική θερμονησίδα) με υψηλότερες θερμοκρασίες που απαιτούν περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.

Η καταπολέμηση των UHI παγκοσμίως μέσω μιας σειράς πολιτικών θα έκανε τις πόλεις πιο πράσινες και θα άλλαζε το κλίμα προς το καλύτερο. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα κύματα καύσωνα και η κατανόηση του πώς τα UHI τα κάνουν μόνο χειρότερα, το GBAM εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Η άσφαλτος διατηρεί σχεδόν όλη τη θερμότητα που απορροφά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι να είναι 40 βαθμούς (Φαρενάιτ) υψηλότερες από τη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος. Για να το καταπολεμήσει αυτό, η πόλη του Φοίνιξ της Αριζόνα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «cool pavement» (ψυχρό οδόστρωμα) χρησιμοποιώντας μια ηλιακή ανακλαστική σφράγιση πεζοδρομίου σε 58 μίλια κατοικημένων δρόμων. Αφού είδαν τα οφέλη από τις χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες όλες τις ώρες της ημέρας, επέκτειναν 100 μίλια δροσερού πεζοδρόμιου τον Ιούνιο του 2023 και σχεδιάζουν να το αυξήσουν στα 118 μίλια μέχρι το τέλος του 2023. Η Smart Surfaces Coalition (SSC ) λειτουργεί με πολλές πόλεις για την έναρξη προγραμμάτων που υιοθετούν αντανακλαστικό οδόστρωμα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όμιλος Global Cool Cities ομάδα επιδιώκει να επαναλάβει αυτές τις επιτυχίες στον παγκόσμιο νότο.

Η αστική γεωμηχανική δεν είναι μόνο κάτω από τα πόδια μας, είναι επίσης πάνω από τα κεφάλια μας. Οι πράσινες στέγες, δηλαδή στέγες με χώμα και φυτά τοποθετημένα από πάνω, απλώνονται σαν αγριόχορτα. Μειώνουν την τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση απορροφώντας σωματίδια, μετριάζοντας την ηχορύπανση, σκιάζοντας τα κτίρια από τη ζέστη του καλοκαιριού και μονώνοντάς τα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, απαιτώντας λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Οι πράσινες στέγες είναι δημοφιλείς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες, και χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Στις ΗΠΑ, το Κάνσας Σίτι έχει προσαρμοστεί στην τάση με πάνω από 450.000 τετραγωνικά πόδια πράσινης ταράτσας που έχει εγκατασταθεί από το 1999 έως το 2015. Αυτό επιταχύνθηκε στα 700.000 τετραγωνικά πόδια έως το 2020. Ομάδες όπως οι Πράσινες Στέγες για Υγιείς Πόλεις φιλοδοξούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για πράσινες πρακτικές σε έργα υποδομής και να μοιραστεί την ιστορία επιτυχίας του Κάνσας Σίτι παρέχοντας διαπίστευση σε επαγγελματίες για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση πράσινων στεγών, καθώς και τη συνεργασία με κατασκευαστές για την ανάπτυξη πράσινων στεγών ή τοίχων για αστικές περιοχές.

Το GBAM (ground based albedo modification – θεωρία γεωμηχανικής που βασίζεται στην ανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα μέσω της βελτίωσης  του albedo του εδάφους) δεν είναι απλώς ανακαίνιση κτιρίων, μπορεί επίσης να βρεθεί φυτεύοντας κυριολεκτικά τους σπόρους των αυριανών πράσινων πόλεων. Οι ΗΠΑ έχουν εκατομμύρια μίλια δρόμους, οι περισσότεροι από τους οποίους στις αστικές περιοχές έχουν πεζοδρόμια. Η επένδυση πεζοδρομίων και ανοιχτών χώρων με δέντρα βοηθά στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τα αυτοκίνητα, παρέχοντας κίνητρα για βατότητα στην πόλη και δροσίζει τις επιφάνειες. Αυτά τα μικρά κέρδη είναι ο λόγος για τον οποίο η SSC έχει εφαρμόσει προγράμματα σκίασης πεζοδρομίων στο Κεντάκι της Μασαχουσέτης και παντού ενδιάμεσα, με μια ποικιλία μελετών που δείχνουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και τοπικά οικονομικά οφέλη από την αυξημένη κυκλοφορία πεζών.

Η ευρεία αποδοχή αυτών των προγραμμάτων πέρα από  κομματικές ή γεωγραφικές διαφορές, σε συνδυασμό με την κερδοφορία τους για τις εταιρείες, σηματοδοτεί καλά νέα για τη βιωσιμότητα αυτών των πρωτοβουλιών. Προωθούμενη από μια σειρά φορολογικών κινήτρων, η ζήτηση για πράσινες πόλεις οδηγεί σε επέκταση αναδυόμενων εταιρειών όπως η American Hydrotec και η Columbia Green Technologies, ενώ πιο αξιόπιστες εταιρείες προσαρμόζονται αργά.

Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν επίσης να συνδυαστούν με θωράκιση που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία και ηλιακούς συλλέκτες, ειδικά σε θερμότερες περιοχές. Όταν τα στέγαστρα που δημιουργούν σκιά, οι πράσινες στέγες και το πεζοδρόμιο ψύξης συνδυάζονται κατάλληλα με ηλιακούς συλλέκτες, καταπολεμά το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας παράγοντας περισσότερη τοπική ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές άνθρακα. Εταιρείες όπως η Sunnova Energy συνεργάζονται τώρα με το Υπουργείο Ενέργειας για να υπολογίσουν το πολλαπλασιαστικό όφελος από τη σκίαση των ηλιακών πάνελ.

Τα δέντρα, οι στέγες και τα πεζοδρόμια μπορεί να μην είναι αυτό που φαντάζεται κανείς αμέσως όταν σκέφτεται τη γεωμηχανική, αλλά δεν είναι λιγότερο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από την ανατίναξη νεφών ή τον ψεκασμό της ατμόσφαιρας με αερολύματα. Σίγουρα, είναι πιο ασφαλή.

Αν κάποιος μπορεί να δροσίσει πόλεις, μπορεί να δροσίσει και τον πλανήτη. Ο απόλυτος δρόμος για την αειφορία του κλίματος περιλαμβάνει τεχνολογική καινοτομία και όχι απαραίτητα υψηλή τεχνολογία. Τα πράσινα σύνορα έρχονται σύντομα στην πόλη σας.

Απολαύστε τη σκιά!

 

πηγή : Forbes

 

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.

Κατάστημα
Πλευρική Στήλη
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου