ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΔΡΟΣΕΡΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΑΦΕΣ ΟΡΟΦΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

drosera pezodromia vafes skepes - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

drosera pezodromia vafes skepes - Σόλων ΜΚΟΗ χρήση “δροσερών” υλικών στην κατασκευή δρόμων και πεζοδρόμων αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων έδειξε πως οι θερμοκρασίες εδάφους μειώθηκαν κατά 12 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία ατμόσφαιρας κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου μετά την εγκατάσταση δροσερών πλακών πεζοδρομίου στο πάρκο Φλοίσβου στην Αθήνα.

Τα υλικά αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα. 
Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας δημιουργείται σε αστικές περιοχές με έντονη δόμηση και ψηλά κτήρια άνω των δύο ορόφων. Μάλιστα, τις θερμές θερινές ημέρες, ο συνδυασμός της χρήσης ακατάλληλων υλικών σε κτήρια και πεζοδρόμια, της αθρόας χρήση κλιματιστικών και της έλλειψης χώρων πρασίνου, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις μέχρι και 7 βαθμούς περισσότερο σε σύγκριση με τα γειτονικά προάστια.

Το μικροκλίμα του πάρκου στο Φλοίσβο επηρεάζεται από τη θάλασσα στη μία πλευρά και την κίνηση των αυτοκινήτων στην παραλιακή λεωφόρο. Περίπου 4500 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίουκατασκευασμένου από άσφαλτο, τσιμέντο και σκουρόχρωμα υλικά αντικαταστάθηκαν με “δροσερές” πλάκες πεζοδρόμησης στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης με τα αποτελέσματα που προαναφέραμε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Building and Environment (Santamouris, M., Gaitani, N., Spanou, A. et al. (2012) Using cool paving materials to improve microclimate of urban areas–Design realization and results of the flisvos project).

Βαφή για “δροσερές” στέγες
Μια νέα γαλάζια χρωστική ουσία έχει την ιδιότητα να αντανακλά τη θερμότητα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση σε οροφές και κτήριο, στο πλαίσιο εργασιών εξοικονόμησης ενέργειας για κλιματισμό.

Τη βαφή ανακάλυψαν προ τριετίας ερευνητές του Oregon State University και πλέον η πατέντα έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές εφαρμογές.

Η νέα τάση στις “πράσινες” κατασκευές, οι “δροσερές” στέγες, βασίζεται σε ειδικές βαφές που αντανακλούν σημαντικό μέρος της θερμότητας του ήλιου συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους κλιματισμού.

Η βαφή προέρχεται από οξείδια του μαγγανίου που “ψήνονται” σε φούρνους με θερμοκρασίες 1090 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα τα μόρια να μεταλλάσσονται.

Η νέα γαλάζια βαφή αντανακλά το 40% περίπου της θερμότητας από το υπέρυθρο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας.

Το γραφείο εμπορικής εκμετάλλευσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης του Oregon State University αναζητά συνεργάτες για τη διάθεση της νέας τεχνολογίας.


Πηγή/φωτό: Econews

Δείτε σχετικά:
Βιοκλιματική Κατοικία
Πράσινες Ταράτσες,
Αστική Θερμονησίδα (καρτούν του Στιούαρτ Μακ Μίλλεν)

Σχετικά άρθρα