ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (του Γιώργου Σκλαβούνου)

drought water scarcity - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

drought water scarcity - Σόλων ΜΚΟΟ άγνωστος πλανητικών διαστάσεων πόλεμος για την αρπαγή της γης και του νερού.

Οι καταγεγραμμένες αγορές από τις ΗΠΑ είναι αρκετές ώστε να αποτυπώσουν την ένταση και την έκταση της αρπαγής.
Σύμφωνα με το Scientific American(12/2/2013) οι ετήσιες αγορές γης μεταξύ των ετών 2000-2008 από αμερικανικές εταιρείες ανά τον κόσμο συμποσούνται 2.050.000.000 στρέμματα.

Από το 2009 οι ετήσιες αγορές έφτασαν τα 1.380.000.000 στρέμματα ετησίως.

Οι αγορές γίνονται κατά 60% σε χώρες όπου η πείνα και ο υποσιτισμός βασιλεύουν. Οι εκτεταμένες αγορές γης από το Σουδάν, το Κογκό, την Σομαλία μέχρι την Λιβερία αλλά και την Ινδονησία, εκτάσεις μεγαλύτερες της Γαλλίας, εκχωρούνται για εκμετάλλευση ή πωλούνται αναγκαστικά και διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αρπαγή νερού από πολυεθνικές ανέρχεται σε 454 δις κυβικά μέτρα ετησίως και αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης νερού.

Ήδη από την εποχή των Περσών υπήρχε η απαίτηση για συμβολική προσφορά Γης και Ύδατος ως αναγνώριση της αμαχητί υποταγής. Όπως υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ο αγώνας για τον ουσιαστικό έλεγχο των ΠΗΓΩΝ και των ΠΟΡΩΝ της ΖΩΗΣ.

Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν οι εντός των τειχών Μηδίζοντες. Τώρα, βέβαια, τους λένε Νέο-Μηδίζοντες ή κατά το ορθότερο Νεο-Φιλελελεύθερους.


Πηγή: geopolitics.com.gr

Από/φωτογραφία: sekes-eydap.gr

Σχετικά άρθρα