ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ~ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΗ παρούσα συνοπτική έκδοση έχει ως σκοπό την ενημέρωση για τις διεθνείς πρακτικές της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας όπως εφαρμόζονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την κατάθεση προτάσεων που στηρίζονται σε αρχές και βασίζονται σε μεθόδους, που ακολουθούνται τουλάχιστον για έναν αιώνα. Από την απαρχή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους γνωρίζουμε τα δύο κυρίαρχα συστήματα Οικονομιών, την Δημόσια ή Κρατική Οικονομία και την Ιδιωτική Οικονομία της Ελεύθερης Αγοράς, που αντιπαλεύουν για την επικράτηση τους ή συνεργάζονται καθορίζοντας τα μεταξύ τους όρια.

Τον τελευταίο αιώνα είδαμε την Κρατική Οικονομία άλλοτε να ενασχολείται με θέματα που άπτονται της Ιδιωτικής Οικονομίας, και άλλοτε να υποστηρίζει την ενασχόληση του Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς που παραδοσιακά αποτελούν πεδίο της Δημόσιας Οικονομίας. Οι προτεινόμενες επιλογές μας ως Πολίτες, οδηγούν σε μονόδρομους που όμως συνέχεια αλλάζουν. Πρέπει να επιλέγουμε αναγκαστικά μεταξύ των δύο μοντέλων. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές, ή μήπως υπάρχει μια Τρίτη που αναπτύσσεται παράλληλα με τα γνωστά οικονομικά συστήματα;

Αυτή της Κοινωνικής ή Αλληλέγγυας Οικονομίας, με 800.000.000 μέλη σε όλο τον Κόσμο; Είναι ένα Οικονομικό Μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στην γειτονική μας Κύπρο, όπως επίσης και σε όλο τον Κόσμο, και χρησιμοποιείται ως ένα σχέδιο επιβίωσης «παντός καιρού». Ένα Οικονομικό Μοντέλο που κάποτε, πριν την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, εφαρμοζόταν στις κοινότητες του τόπου μας και υπήρξε o συνήθης τρόπος συνεργασίας και επιβίωσης των ανθρώπων, μια πρωτοπορία του τόπου μας αναγνωριζόμενη διεθνώς εάν και εμείς το έχουμε ξεχάσει.

Βασίζεται στην αλληλοβοήθεια και συνεργασία των ανθρώπων. Ενεργεί παράλληλα με τα δύο γνωστά Οικονομικά Μοντέλα. Προσδίδει στην επιβίωση των πολιτών ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από την επικρατούσα κάθε φορά πολιτική κατεύθυνση Κρατική ή Ιδιωτική. Εξασφαλίζει αναδιανομή του πλούτου και περιφερειακή ανάπτυξη. Εφαρμόζει πρακτικές που οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές τροφίμων. Δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ στον πενιχρό μισθό μας. Προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες, προάγει τον πολιτισμό. Με λίγα λόγια οδηγεί σε αξιοπρεπή διαβίωση.

Κατεβάστε το εγχειρίδιο εδώ.


Πηγή/φωτογραφία
Απέναντι Όχθη, apenantioxthi.com

Σχετικά άρθρα