ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (της Ανδρονίκης Παττακού Μαρκάκη)

0 3 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

0 3 1 - Σόλων ΜΚΟΗ σημασία της παιδικής εμπειρίας για το άτομο και την κοινωνία έχει επισημανθεί και αξιολογηθεί. Τα στάδια της πρώιμης παιδικής ηλικίας εξασφαλίζουν τα θεμέλια της ενήλικης ζωής μας. Η δημιουργικότητα, ένα βασικό στοιχείο της, μας δίνει την ευκαιρία να τη διαμορφώνουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό τρόπο ζωής. Γιατί δημιουργικό­τητα σημαίνει μοναδικότητα, δηλαδή να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε τα πιο προσωπικά στοιχεία του εαυτού μας, σε όλα τα πράγματα της ζωής. Μια πράξη προσωπική, που δεν επιδέχεται γενικεύεις, είναι το διάβασμα ενός Βιβλίου. Η μοναδική εμπειρία την οποία βιώνει ο δημιουργός και ο αναγνώστης, δίνει ένα συγκεκριμένο νόημα στο κείμενο, που όμως δεν είναι ίδια για έναν άλλο αναγνώστη.

«Η φαντασία είναι η βάση της δημιουργίας, πρώτα φαντάζεσαι αυτό που επιθυμείς, μετά θέλεις αυτό που έχεις φανταστεί και τελικά δημιουργείς αυτό που θέλεις», όπως λέει ο Μπέρναρντ Σω.

Αυτό ακριβώς μας προφέρει και το διάβασμα. Να ζήσουμε μέσα μας μια στιγμή φανταστικής ζωής που, όσο διαρκούσε, έμοιαζε πιο αληθινή από την ίδια την πραγματικότητα. Και αυτό είναι η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ.

Η κατάκτηση της απόλαυσις του διαβάσματος είναι μια από τις σημαντικές εσωτερικές κατακτήσεις του ατόμου που, όσο πιο μικρός το καταφέρει, τόσο πιο πολύ θα έχει επενδύσει δημιουργικά τη ζωή του για την κατάκτηση της προσωπικής του ευτυχίας.

Φιλαναγνωσία και ελεύθερος χρόνος

Η κατάκτηση της απόλαυσης του διαβάσματος, πέρα από τα οφέλη, απαιτεί δεξιότητες. Με τον ορισμό, την ανάλυση και την καταγραφή αυτών των δεξιοτήτων ασχολήθηκαν πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, δάσκαλοι, φίλοι της ανάγνωσης. Όλοι καταλήγουν ότι η πρώτη αρχή για την εξασφάλιση της αγάπης για το διάβασμα -η φιλαναγνωσία- σχετίζεται άμεσα με την εξασφάλιση «του ελεύθερου χρόνου».

koritsi-dentro

Escape: φωτογραφία της Αθηνάς Γαλανάκη που διακρίθηκε σε διεθνή διγωνισμό φωτογραφίας

Ο ελεύθερος χρόνος στις μέρες μας συρρικνώνεται επικίνδυνα λόγω της εντατικοποίησης της ζωής μικρών και μεγάλων (σχολείο – γλώσσες – αθλητισμός – χορός – Η/Υ για τους μικρούς) για το κυνήγι του ευδαιμονισμού και την επιδοσομανία μικρών και μεγάλων. Ο ελεύθερος χρόνος λοιπόν, είναι η πρώτη δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσει το παιδί σήμερα, για να ικανοποιήσει δημιουργικά τις εσωτερικές παρορμήσεις του και να είναι ευτυχισμένο.

Σπουδαίο ρόλο γι’ αυτό το σκοπό παίζει το παιχνίδι και το Βιβλίο, ξεχωριστά ή σε σχέση αλληλεπίδρασης, τα οποία μας δίνουν από νωρίς τη δυνατότητα για συνθήκες «εκπαίδευσης» των παιδιών μας σε υψηλού επίπεδου αξίες, που θα τα βοηθήσουν ν’ αναπτυχθούν τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε γνωστικό επίπεδο. Αξίζει να προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε να χαθεί απ’ το παιδί η αυθόρμητη έκσταση και δημιουργικότητα που έχει στο τρυφερό και υπέροχο πρώτο του στάδιο, στην παιδική του ηλικία, που, όπως λέει και ο ποιητής, είμαστε όλοι “το ίδιο πλάσμα».

Να το βοηθήσουμε ν’ ανακαλύψει τον παράδεισο, προς την ελευθερία των συναισθημάτων της ψυχής και την ευτυχία του, να ζήσει το παραμύθι της ζωής του στο πλαίσιο που ορίζει η φύση… και να ζούμε εμείς καλά κι αυτά καλύτερα.


Πηγή: christostsantis.com