ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Think probl people 200 common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Think probl people 200 common - Σόλων ΜΚΟΠαίρνοντας αφορμή από την ειδησεογραφία και από την τάση των συντακτών των ειδήσεων να μεταπηδούν αμέσως μετά την ανακοίνωση ενός δυσάρεστου γεγονότος σε ένα ελαφρύ θέμα της επικαιρότητας γίνεται αντιληπτή η δυσκολία μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Η αδυναμία συγκέντρωσης στα κρίσιμα ζητήματα της ζωής τελικά δεν την κάνει πιο υποφερτή απ’ ότι φαίνεται, αλλά την οδηγεί σε αδιέξοδα.
          Σε συνάρτηση με την μεγάλης κλίμακας αναταραχή που διέρχεται η χώρα μας μπορούμε να πούμε πως η αναβλητικότητα και η υπεκφυγή μας οδήγησε  στη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Το χαρακτηριστικό αυτό της ανθρώπινης ανεπάρκειας  αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα των  δεινών που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Σίγουρα η επιθυμία του ν’ ασκούμε έλεγχο και άλλες τέτοιου είδους ιδιότητες θα προσδιορίζονταν ως κυριότερες αυτού που αναφέρω πιο πάνω. Απ’ την άλλη πλευρά όμως αν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι πολλοί άνθρωποι από εμάς έχουμε θετικά στοιχεία στη φύση μας και μια υγιή τάση να συμβάλλουμε στην εξυγίανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, θα πρέπει ν’ αναρωτηθούμε τί είναι αυτό που μας κάνει να αδρανούμε μπροστά σε όλες αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις πάνω στον πλανήτη και να μένουμε απλοί παρατηρητές.

           Φαίνεται να είναι μια ανεπάρκεια προσήλωσης στην εξεύρεση κάποιας βατής λύσης σχετικά με τα ζητήματα της καθημερινότητας μας. Σαν μια περίεργη κούραση που μας οδηγεί στη μη σκέψη και στην αντικατάσταση της συγκέντρωσης με τη χαλαρότητα. Ένας ιδιόρρυθμος φόβος που μας κάνει να υποχωρούμε στην  ασφάλεια της απομόνωσής μας. Η συνισταμένη όμως των επιμέρους αυτών μικρών  τάσεων και αδυναμιών συνιστά τελικά ένα φυλετικό ή παγκόσμιο πρόβλημα.

          Αν κοιτάξουμε καθαρά θα δούμε πως είναι πλάνη η πεποίθηση πως τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι τόσο περίπλοκα και δυσεπίλυτα. Τα προβλήματα μεγάλης κλίμακας είναι δύσκολα αντιστρέψιμα, είναι όμως ορατά, εξηγήσιμα, και πολύ πιθανά αντιμετωπίσιμα. Η παραπάνω πλάνη  συνεπικουρεί και την τάση μας να αποφεύγουμε ένα μέρος των ευθυνών μας παραμένοντας θεατές των εξελίξεων και του θεάτρου των δραστηριοτήτων μας. Όταν υπάρχει μια μαζική αποφυγή των κυρίαρχων θεμάτων που θα ‘πρεπε να μας απασχολούν η κοινωνία οδηγείται σε αλλεπάλληλα στάδια υποβιβασμού και ο μόνος τρόπος για να συνέλθει είναι να ανασύρει τη δυνατότητά της να στέκεται ξανά με αξιοπρέπεια πρόσωπο με πρόσωπο με όλα τα προβλήματα.

          Η ληθαργική αποστασιοποίησή μας τελικά δεν  προστατεύει την ιδιωτικότητά μαςΤα προβλήματα δεν θα φύγουν επειδή  εμείς δεν θέλουμε να τα δούμε. Η προσμονή ότι κάποιος άλλος, που είναι και η δουλειά του στο κάτω – κάτω, θα ασχοληθεί και θα τα λύσει επιβαρύνει τους συνανθρώπους μας που πραγματικά ενδιαφέρονται και οπωσδήποτε τη θέση μας γιατί είναι φύσει αδύνατο μεμονωμένοι άνθρωποι εδώ κι εκεί να καταφέρουν ν’ αποσύρουν τις συνέπειες πολλών απερίσκεπτων βουλήσεων και δράσεων. Το βήμα του να εστιάζουμε την προσοχή μας πάνω στα προβλήματα  χωρίς φόβο αλλά με ηρεμία και με ευχαρίστηση για την ενδεχόμενη επίλυσή τους, όσο μακροπρόθεσμη κι αν είναι, πρέπει να το κάνουμε όλοι και είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας φέρει την αίσθηση ασφάλειας που ζητάμε μαζί με τη χαρά του ότι με σοβαρότητα αντιμετωπίσαμε την πραγματικότητα.

31 Μαρτίου 2010, 

Θανάσης Μάντης, πολιτικός επιστήμονας
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
atmandis@hol.gr 

Σχετικά άρθρα