ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ (του Νηλ Μέρφυ)

640px - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

640px Extinction Rebellion protests in London 13 - Σόλων ΜΚΟΈρευνα δείχνει ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύσπιστοι σχετικά με την έκταση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία πιστεύουν ότι η επιστημονική συναίνεση για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή είναι λάθος, έδειξε μια μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν από το Universcience στην τελευταία του δημοσίευση του Critical Thinking Barometer, το οποίο επιδιώκει να αποκαλύψει την έκταση της επιστημονικής εγγραμματοσύνης και της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων στη Βρετανία – το 70 τοις εκατό – αποδέχεται την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, πολλοί ερωτηθέντες (19 τοις εκατό) δήλωσαν ότι διαφωνούν με αυτήν ή δεν έχουν άποψη (11 τοις εκατό).

Ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής, σχεδόν το ένα τέταρτο – το 21 τοις εκατό – διαφώνησε με αυτόν τον ισχυρισμό.

Η έρευνα, στην οποία ερωτήθηκαν 1.573 ενήλικες Βρετανοί πολίτες, δεν εξέτασε τους λόγους για την επικράτηση των σκεπτικιστικών απόψεων για το κλίμα.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες ήταν αισιόδοξοι για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, με το 44 τοις εκατό των Βρετανών ερωτηθέντων να θεωρούν ότι, αν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η άγρια ​​ζωή είναι ικανή να προσαρμοστεί.

Επιπλέον, για το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, τα πρόσφατα ξεσπάσματα παγετού στις ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Η πεποίθηση ότι μικρές πράξεις είχαν αντίκτυπο στον αγώνα για το κλίμα ήταν ευρέως κοινή, με το 78 τοις εκατό να εκφράζει την πεποίθηση ότι οι προσωπικές ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνολικά.

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, με 64 τοις εκατό να λένε ότι πρέπει να είναι οι πρώτες που θα δράσουν κατά της κλιματικής κρίσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία εμπιστεύεται επίσης τις τεχνολογικές καινοτομίες για την παροχή λύσεων στην κλιματική αλλαγή. Σε σύγκριση με μια παράλληλη έρευνα της γαλλικής κοινής γνώμης, περισσότεροι Βρετανοί ερωτηθέντες ήταν ότι η τεχνολογική καινοτομία θα μπορούσε να λύσει την κλιματική αλλαγή (60 τοις εκατό έναντι 53 τοις εκατό).

Περίπου το 40 τοις εκατό των ερωτηθέντων εμπιστεύεται την πλειονότητα της επιστημονικής κουλτούρας, όπως μουσεία και κέντρα, αλλά οι επιστημονικοί vlogger, όπως αυτοί στο YouTube και το TikTok, γενικά δεν είναι σε θέση να τους πείσουν (15 τοις εκατό).

Ωστόσο, εμπιστεύονται περισσότερο τον κοινωνικό τους κύκλο, με σχεδόν το ένα τρίτο των Βρετανών πολιτών να εμπιστεύονται τους φίλους και τους συναδέλφους τους όταν μιλούν για την κλιματική κρίση.