ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ESG (του Γ. Σινγκ)

ukraine g6f68e9c96 1920 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ukraine g6f68e9c96 1920 - Σόλων ΜΚΟΕπενδυτές και εταιρείες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον Πούτιν – αλλά οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και από 144 εκατομμύρια Ρώσους

«Κάθε φορά που σκέφτεσαι, “Όχι, δεν θα το έκανε αυτό, σωστά;” Θα το έκανα, ναι.» Αυτή ήταν η απάντηση της Fiona Hill σε ερώτηση σχετικά με την προθυμία του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η Χιλ, τώρα στο think tank του Ινστιτούτου Brookings, είναι ειδική στη Ρωσία που έχει μελετήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για περισσότερες από δύο δεκαετίες και έχει συμβουλέψει τρεις Αμερικανούς προέδρους.

Εάν δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να γίνει για τις αβεβαιότητες ενός πολέμου που εμπλέκει τη μεγαλύτερη ατομική δύναμη στον πλανήτη, η μελετήτρια λέει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις πλούσιες χώρες δεν θα είναι αρκετές.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Αυτή είναι η επιτομή του ESG*, που οι εταιρείες λένε ότι είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι δεν ήθελαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, θα θέλατε να τα δείτε να επενδύονται στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία;» είπε η Χιλ σε συνέντευξή της στο Politico.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες συγκρούσεις αναμειγνύονται με τις επιχειρήσεις. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξόρυξη κοβαλτίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες, σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από εθνοτικές εντάσεις για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από εταιρείες πριν η σύγκρουση στην Ουκρανία διαρκέσει μια εβδομάδα, δείχνουν ότι ο πόλεμος θα μπει στην ατζέντα του ESG.

Για κάποιες εταιρείες έχει ήδη μπει. Η πρώτη μεγάλη εταιρεία που κινήθηκε ήταν η BP (πρώην British Petroleum), η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή 27/2/2022  ότι θα πουλήσει περίπου το 20% της συμμετοχής της στη Rosneft, μια από τις κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στη χώρα, η εταιρεία πετρελαίου θεώρησε την εισβολή στην Ουκρανία «μια θεμελιώδη αλλαγή (…) που οδήγησε την BP στο συμπέρασμα ότι απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω», δήλωσε ο πρόεδρος Helge Lund.

Τη Δευτέρα 28/2/2022, ήταν η σειρά της Shell, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ευρώπης, να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να τερματίσει τις κοινοπραξίες της με την Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Norwegian Equinor θα εγκαταλείψει επίσης τη χώρα.

Την Παρασκευή 4/3/2022 ήταν η σειρά της ExxonMobil να πει ότι θα διαθέσει τη συμμετοχή της σε ένα έργο στα νησιά Σαχαλίνη, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με ιαπωνικές, ινδικές και ρωσικές εταιρείες.

Εκτός από το ότι αφορούν δισεκατομμύρια δολάρια, οι αναγγελίες στοχεύουν άμεσα στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης.

«Η συμβολική δύναμη αυτών των αναγγελιών είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Antoine Halff του Κέντρου Παγκόσμιας Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σε μια πρόσφατη συνέντευξη.

Κυριολεκτικά εν μία νυκτί, η απομάκρυνση από τις εταιρείες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο έχει γίνει πιο σημαντική από την προοπτική του κέρδους από τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία: αν θα τεθούν προς πώληση ή αν οι εταιρείες θα αποδεχθούν απλώς τις ζημίες.

Το σίγουρο είναι ότι ό,τι έχει να κάνει με τη Ρωσία – μια χώρα με νεφελώδεις σχέσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης – είναι πλέον ραδιενεργά.

Καθαρισμός στα χαρτοφυλάκια

Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει αισθητό στο οικονομικό κομμάτι. Εκτός από το αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην οικονομία της χώρας από τις δυτικές κυβερνήσεις, πολλοί επενδυτές θέλουν απλώς να αποφύγουν οποιαδήποτε σχέση με τη χώρα.

Με 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο (το μεγαλύτερο στον κόσμο) θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές επενδύσεις του.

Το ταμείο έχει θέσεις σε περίπου 50 εταιρείες στη χώρα, οι οποίες αντιστοιχούσαν συνολικά σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του περασμένου έτους. «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία πώλησης», δήλωσε ο Jonas Stoere, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Ενόψει της ρωσικής οικονομίας που λιώνει, η εύρεση αγοραστών για ομόλογα ή μετοχές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο οργανισμός ανάλυσης κινδύνου S&P υποβάθμισε την πίστωση της Ρωσίας σε σκουπίδια μία ημέρα μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Όμως, με την αυξανόμενη κίνηση γύρω από επενδύσεις που σέβονται τα κριτήρια ESG, θα χρειάζεται τεράστια ευελιξία για να υπερασπίζεται κανείς την ιδέα του να είναι μέτοχος στις ρωσικές επιχειρήσεις.

«Ο Πούτιν έχει καταστήσει πολύ, πολύ δύσκολη την επένδυση στη Ρωσία και αυτό θα διαρκέσει πολύ», δήλωσε στο CNN ο Timothy Ash, στρατηγός της BlueBay Asset Management.

Η JPMorgan Chase αναμενόταν να ανακοινώσει ανά πάσα στιγμή την απόσυρση των ρωσικών μετοχών από δείκτες χαρακτηρισμένους από ESG κριτήρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Στη Γερμανία, η Stoxx, υπεύθυνη για τους δείκτες Qontigo του γερμανικού χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε ότι 61 εταιρείες θα εξαλειφθούν από τους δείκτες της στις 18 Μαρτίου.

Ο αμερικανικός MSCI, υπεύθυνος για έναν δείκτη με επιρροή που παρακολουθεί τις αναδυόμενες αγορές, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, αλλά έχει ήδη επισημάνει ότι είναι πιθανοί οι αποκλεισμοί.

Μόλις αποκλειστούν από αυτούς τους δείκτες, οι διαχειριστές που είναι υπεύθυνοι για τα παθητικά κεφάλαια θα πρέπει να πουλήσουν τα μερίδιά τους στις διαγραμμένες εταιρείες.

Με την εισβολή να καταδικάζεται κατηγορηματικά σε όλο τον κόσμο και τις οδυνηρές σκηνές βομβαρδισμών να επαναλαμβάνονται στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο πρότεινε το ακόλουθο επιχείρημα σχετικά με τη διασταύρωση της επιχείρησής του με την κόσμο των βιώσιμων επενδύσεων.

«Δεν μπορείτε να εστιάσετε στο ESG χωρίς μια ισχυρή βάση στην ασφάλεια», δήλωσε ο Charles Woodburn, πρόεδρος της BAE Systems, UK.

Για τον Woodburn –σε έναν τύπο συλλογισμού που συνήθως δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση στους βιώσιμους επενδυτές– η απλή εξάλειψη των αμυντικών επιχειρήσεων με βάση τα κριτήρια ESG μπορεί να μην έχει πολύ νόημα, γιατί τα όπλα θα ήταν ασφάλιση: καλύτερα να μην χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά καλό να τα έχετε αν χρειαστεί.

Πολύ πιο πέρα ​​από το Κρεμλίνο

Διαταραχές στον εφοδιασμό ανακοινώνουν επίσης εταιρείες που εξάγουν στη Ρωσία.

Ένα από τα πρώτα ήταν η Apple, η οποία χθες ανακοίνωσε παύση στις πωλήσεις των φυσικών προϊόντων της. Οι υπολογιστές, τα iPhone και τα iPad εμφανίζονται πλέον ως “μη διαθέσιμα” στο ηλεκτρονικό κατάστημα

Υπηρεσίες όπως το Apple Pay και εφαρμογές από καταστήματα πολυμέσων που ελέγχονται από τη ρωσική κυβέρνηση επίσης δεν μπορούν πλέον να ληφθούν εκτός της χώρας.

Η Disney ακύρωσε την κυκλοφορία νέων ταινιών στους κινηματογράφους. Η Delta ανέστειλε τις πτήσεις που εκτελούνται σε συνεργασία με τη ρωσική Aeroflot. Η GM σταμάτησε να στέλνει τα αυτοκίνητά της.

Θεωρητικά, καμία από αυτές τις εταιρείες δεν πουλά βασικά προϊόντα ή υπηρεσίες στον πληθυσμό. Όμως οι συνέπειες του διεθνούς αποκλεισμού απέχουν πολύ από το να γίνουν κατανοητές.

Τα φορτηγά πλοία της δανικής Maersk και της ελβετικής MSC δεν θα μεταφέρουν πλέον ούτε θα φέρνουν εμπορευματοκιβώτια από τη χώρα επ’ αόριστον.

Εξαίρεση θα είναι είδη όπως τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός και ανθρωπιστική βοήθεια.

Αλλά πώς η απομόνωση θα επηρεάσει τις ζωές 144 εκατομμυρίων Ρώσων, πολλοί από τους οποίους είναι αντίθετοι στη σύγκρουση, είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να μπει στον λογαριασμό ESG που φτιάχνουν εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, στο Bloomberg TV: «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει πάντα όπως θέλετε. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν πάνε πάντα όπως θέλετε».

Ανθρωπιστικές δράσεις

Αναμένονται κάποιες συνέπειες, όπως ο τεράστιος αριθμός προσφύγων. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Ο Brian Chesky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για να στεγάσει έως και 100.000 άτομα.

Μέσω της θυγατρικής της Airbnb.org, η εταιρεία θα προσπαθήσει να βρει μια θέση στα σπίτια Πολωνών, Γερμανών, Ούγγρων και Ρουμάνων για να προσφέρει το καλωσόρισμα.

Για όσους έμειναν στην Ουκρανία, ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, έστειλε μια πρώτη αποστολή τερματικών ικανών να συνδεθούν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το δορυφορικό δίκτυο Starlink.

Αν και η τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας εξακολουθεί να λειτουργεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Μιχαήλ Φεντόροφ έκανε έκκληση μέσω Twitter στον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο.

«Ενώ προσπαθείτε να αποικίσετε τον Άρη – η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία. Ζητάμε να μας παρέχετε σταθμούς Starlink.”

Το σύστημα δορυφορικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην Τόνγκα. Η έκρηξη ενός ηφαιστείου τον Ιανουάριο άφησε απομακρυσμένα χωριά απομονωμένα και χωρίς επικοινωνία.

  • ESG – Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, social and corporate governance) αποτελούν κριτήρια για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο μια εταιρεία εργάζεται για λογαριασμό κοινωνικών στόχων που υπερβαίνουν τον ρόλο της για τη μεγιστοποίηση των κερδών για λογαριασμό των μετόχων της εταιρείας. Συνήθως, οι κοινωνικοί στόχοι που υποστηρίζονται σε μια προοπτική ESG περιλαμβάνουν την εργασία για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου συνόλου περιβαλλοντικών στόχων, καθώς και ένα σύνολο στόχων που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη ορισμένων κοινωνικών κινημάτων και ένα τρίτο σύνολο στόχων που σχετίζονται με το αν η εταιρεία διέπεται με τρόπο που συνάδει με τους στόχους του κινήματος Διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη. ορισμός Wikipedia

πηγή : playcrazygame

Σχετικά άρθρα