ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΡΟΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

animal b2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

animal b2 - Σόλων ΜΚΟΗ Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Πανίδας και Χλωρίδας της Ανταρκτικής (CCAMLR), που συσπειρώνει 24 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιεί από τις 19 Οκτωβρίου στο Χόμπαρτ, στην Τασμανία της Αυστραλίας, την ετήσια σύνοδό της.
Η τύχη δύο σχεδίων της, που έχουν στόχο να προστατευθούν ευρείες θαλάσσιες εκτάσεις γύρω από την παγωμένη ήπειρο, την Ανταρκτική, βρίσκεται για πέμπτη φορά στα χέρια των αντιπροσωπειών που μετέχουν στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. 


Το ένα από τα δύο σχέδια, το οποίο προωθούν οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, αφορά τη Θάλασσα Ρος. Η τεράστια αυτή θαλάσσια περιοχή χαρακτηρίζεται “ο τελευταίος ωκεανός”, καθώς θεωρείται ως το τελευταίο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη που παραμένει ανέπαφο, δηλαδή δεν έχει πληγεί από τη μόλυνση, την υπεραλιεία ή την εισβολή ειδών. 

Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα αποδέχθηκε την πρόταση να χαρακτηριστεί προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη η Θάλασσα Ρος και οι διαπραγματευτές ελπίζουν σε μια υποχώρηση εν τέλει και της Ρωσίας. 

“Μέχρι σήμερα, η Κίνα ήταν αντίθετη στη δημιουργία αυτής της προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης, αλλά χάρη στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις, αποδέχθηκε να υποστηρίξει την προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη στη Θάλασσα Ρος”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Έβαν Μπλουμ. “Είναι σημαντικό, εφεξής μόνον μία χώρα τάσσεται κατά, επομένως φτάνουμε στο τέλος”, συνέχισε, αναφερόμενος στη Ρωσία. 

Η Θάλασσα Ρος βρίσκεται στην Ανταρκτική με έκταση 950.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος θαλάσσης λιγότερο από 1000 μέτρα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γι’αυτό το λόγο εκεί ζουν πολλά μεγαλόσωμα είδη ψαριών, φώκιες, φάλαινες, θαλάσσια πουλιά και πιγκουίνοι. 

Το πλέον αξιοπερίεργο της θάλασσας αυτής είναι η παράκτια ζώνη της που βρίθει από ηφαίστεια.Επίσης είναι σπάνια τα παγόβουνα και αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης. 

Η πρόταση για τη δημιουργία προστατευόμενης θαλάσσιας ζώνης στη Θάλασσα Ρος καλύπτει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και προβλέπει την απαγόρευση της αλιείας στα 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα από αυτά.

Το δεύτερο σχέδιο, που έχουν προτείνει η Γαλλία, η Αυστραλία και η ΕΕ, αφορά τη δημιουργία άλλων τεσσάρων προστατευόμενων θαλάσσιων ζωνών σε επιφάνεια ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, όπου θα επιτρέπονται ορισμένες αλιευτικές δραστηριότητες και έρευνες υπό αυστηρούς όμως όρους προστασίας.


Πηγή/φωτογραφία: news.gr

Σχετικά άρθρα