ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ “ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ” (της Βάσως Κανελλοπούλου)

PELITI LOGO - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

PELITI LOGO - Σόλων ΜΚΟΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 13/1/2015 την αναθεώρηση του νόμου βάσει του οποίου εγκρίνεται η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών -Γ Τ Ο- στο έδαφος της Ευρ. Ένωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για «εθνικοποίηση των απαγορεύσεων.

 Βέβαια, από άποψη «διατροφικής ασφάλειας»  ένας Γ Τ Ο  που προτείνεται για καλλιέργεια, θα ελέγχεται  αρχικά σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η οποία δυστυχώς έχει στάση φιλική προς τα «μεταλλαγμένα» υιοθετώντας διατροφικά τεστ σε πειραματόζωα που διαρκούν έως 3 μήνες ενώ η μελέτη Σεραλίνι απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται μετά τον τέταρτο μήνα..Δυστυχώς ο νέος νόμος δεν βελτιώνει αυτές τις διαδικασίες επιστημονικού ελέγχου οι οποίες δεν πείθουν για την αντικειμενικότητα τους.


Ο αναθεωρημένος προβλέπει ότι   ένα κράτος μέλος θα μπορεί  να απαγορεύσει την καλλιέργεια στο δικό του έδαφος με επιχειρήματα οικονομικά και περιβαλλοντικά. Πρόκειται για «εθνικοποίηση» των απαγορεύσεων καλλιέργειας  Γ Τ Ο και ενώ δεν ακούγεται ως κάτι αρνητικό,  υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να μηνυθούν κράτη από πολυεθνικές επειδή απαγόρευσαν κάποιο Γ Τ Ο, ήδη κεντρικά «ελεγμένο»  από την επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων.

Θεωρούμε ότι αυτή η αναθεώρηση αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη διότι διασπά την μέχρι τώρα ενότητα των κρατών της ΕΕ ενάντια στα «μεταλλαγμένα». Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί κυρίως τη Βρετανία που προωθεί την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» αλλά δεν εξυπηρετεί την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ που δεν τα θέλουν στο έδαφος τους ούτε στο έδαφος των γειτονικών κρατών λόγω κινδύνων επιμόλυνσης και ανάμειξης.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα σε Ευρωπαϊκό έδαφος καλλιεργείται μόνο το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο, σε ελάχιστες χώρες. Στη Ελλάδα δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σήμερα νόμιμη καλλιέργεια Γ Τ Ο.  Την προηγούμενη δεκαετία όμως είχαμε σε μικρή κλίμακα και νόμιμη και παράνομη προσπάθεια που ξεριζώθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε τότε. Παρόλα αυτά δυστυχώς οι Γ Τ Ο έχουν μπει στην διατροφική μας αλυσίδα μέσω του ελεύθερου εμπορίου των ζωοτροφών που εισάγονται ελεύθερα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μεν σήμανση για τις ανθρωπο-τροφές που περιέχουν Γ Τ Ο αλλά δεν υπάρχει σήμανση για τον τελικό καταναλωτή για τα παράγωγα των ζώων (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά) ούτε για το κρέας των ζώων που τρώνε «μεταλλαγμένα». Μόνον ο κτηνοτρόφος γνωρίζει τι έδωσε στο ζώο γιατί υπάρχει σήμανση στις δικές του προμήθειες. Ακόμα και πολλές οικόσιτες κότες τρέφονται με μεταλλαγμένο καλαμπόκι γιατί το αγοράζουμε χύμα και δεν γνωρίζουμε τι γράφει το σακί από το οποίο βγήκαν…. Μόνον αν αγοράσεις ολόκληρο σφραγισμένο σακί μπορείς να γνωρίζεις…

Ως ενεργοί πολίτες, καλλιεργητές, καταναλωτές έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για να υψώσουμε φράγμα ενάντια στην εισβολή Γ Τ Ο , ξεκινώντας-μεταξύ άλλων-  από άμεση απαίτηση πλήρους διαφάνειας από όλες τις εταιρίες στο θέμα των ζωοτροφών και από δέσμευση των Ελλήνων βουλευτών ότι δεν θα δεχθούν μεταλλαγμένη καλλιέργεια στο έδαφος μας. Επομένως ο αγώνας της προηγούμενης δεκαετίας συνεχίζεται και εντείνεται…

 

Πηγή/φωτογραφίαΠελίτι Εναλλακτική Κοινότητα, peliti.gr

Σχετικά άρθρα