ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ “ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ”

neagenia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

neagenia - Σόλων ΜΚΟΤα παιδιά της νέας γενιάς είναι πιο αδύναμα και αγύμναστα από τα παιδιά της προηγούμενης δεκαετίας καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά τους, «κλέβοντας» χρόνο από τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Σάντερκοκ του πανεπιστημίου Έσεξ συνέκριναν τη δύναμη 315 δεκάχρονων αγοριών το 2008, σε σχέση με μια ομάδα 309 παιδιών ίδιας ηλικίας το 1998.


Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά της νέας γενιάς, που είναι πλέον πιο εθισμένα στο διαδίκτυο και στη σύγχρονη τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες γυμναστικές ασκήσεις (π.χ. να κρεμαστούν από μπάρες) σε σχέση με τα παιδιά μόλις πριν μια δεκαετία, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη στα χέρια και στο σφίξιμο, κατά μέσο όρο μείωση 26% και 7% αντίστοιχα.

Ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) των παιδιών δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει μέσα σε αυτή τη δεκαετία, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα παιδιά με το πέρασμα του χρόνου χάνουν σε μυς και κερδίζουν σε λίπος και πάχος.

Τη στιγμή που πριν από μια δεκαετία μόνο ένα στα 20 παιδιά (5%) δεν μπορούσε να κρεμαστεί από μια «μπάρα», το 2008 ο αριθμός τους είχε διπλασιαστεί (ένα στα δέκα ή 10%) ενώ ακόμη ένα 10% αρνήθηκε έστω και να δοκιμάσει να κρεμαστεί κάτω από την «μπάρα», ανεβάζοντας έτσι σε 20% τον συνολικό αριθμό όσων παιδιών δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την άσκηση. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε «πραγματικά σοκαριστικό» από τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη εγείρει νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των νέων από τις σωματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά διαχρονικά γίνονται λιγότερο ικανά από φυσική/σωματική άποψη λόγω της ολοένα πιο καθιστικής ζωής τους.

Οι ερευνητές καλούν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής σε όλα τα σχολεία και καλούν τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων στη νεολαία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica».

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)
Φωτό:wikimedia

Σχετικά άρθρα