ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

water sanit - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

water sanit - Σόλων ΜΚΟΗ έλλειψη ή η κακή ποιότητα νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι υπεύθυνη για τον θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων ετησίως από τους πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές.
Ο πλανήτης μπορεί σήμερα να τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, την ίδια στιγμή όμως περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και 3,6 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του. 
Οι άνθρωποι που πεθαίνουν εξαιτίας του νερού είναι περισσότεροι συνολικά από όσους χάνουν τη ζωή τους από όλες τις μορφές βίας συμπεριλαμβανομένων και των πολέμων.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Υδάτων που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, εκτιμά ότι 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,5 εκ. παιδιά, χάνουν ετησίως τη ζωή τους από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλές και καθαρό νερό, με το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού να εκτιμάται ότι έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Παρόλα αυτά οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ είναι ακόμα μακριά από την επίτευξή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη παροχής νερού και επαρκών υγειονομικών εγκαταστάσεων. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών μάλιστα παραδέχονται ότι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Χιλιετίας του Οργανισμού όσον αφορά στο νερό βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από την επίτευξή του.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF αν η κατάσταση συνεχιστεί όπως έχει μέχρι σήμερα, το 2015 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκείς υγειονομικές εγκαταστάσεις.  

Την ίδια στιγμή το νερό και η πρόσβασή του σε αυτό αρχίζει να γίνεται ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα της ανθρωπότητας λόγω και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον αρκετοί επιστήμονες και οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο τονίζουν επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, ότι τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία δεν μπορούν να αποτυπώσουν την αλήθεια καθώς οι διαφορές ανάμεσα σε ηπείρους και κράτη είναι πολύ μεγάλες. Το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της ανισότητας είναι η Κίνα, στην οποία η βελτίωση παροχής νερού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εκφράζεται –λόγω του πληθυσμού της- και στο παγκόσμιο σύνολο, τη στιγμή που σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Ασίας η κατάσταση είναι δραματική.

Η έλλειψη καθαρού νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων αποτελεί τροχοπέδη και για την εξέλιξη άλλων σημαντικών ανθρωπιστικών προβλημάτων όπως η εξάλειψη ασθενειών (διάρροια, χολέρα, δυσεντερία, τύφος, κλπ.) τις οποίες μπορεί στις ανεπτυγμένες χώρες να θεωρούμε εύκολα θεραπεύσιμες, αλλά σε πολλές αναπτυσσόμενες κάνουν ακόμα θραύση…

Τέσσερις χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν ημερησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της έλλειψης επαρκών εγκαταστάσεων νερού, ενώ τα μισά νοσοκομειακά κρεβάτια στις χώρες αυτές φιλοξενούν ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες που το ασφαλές νερό θα είχε αποτρέψει.


Πηγές: Inter Press Service , Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

22 Μαρτίου 2010

Σχετικά άρθρα