ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΥΠΟΛΟΓΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

co2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

co2 - Σόλων ΜΚΟΜια απόφαση Εφετείου στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αποτελέσει στο μέλλον ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» απέναντι στην ασύδοτη δράση των εταιριών και την περιβαλλοντική καταστροφή που αυτή επιφέρει.               
        Σύμφωνα με απόφαση του Δεύτερου Εφετείου της Νέας Υόρκης πέντε μεγάλες εταιρίες ενέργειας είναι νομικά υπόλογες για τη δράση τους, αφού αυτή αποτελεί δημόσια απειλή για το περιβάλλον.

Η απόφαση δημιουργεί ένα δικαστικό προηγούμενο το οποίο μπορεί να προσδώσει νέα πνοή στις προσπάθειες φορέων και πολιτών απέναντι στη χωρίς έλεγχο μόλυνση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους. 
         Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας του Κονέκτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ έκανε λόγο «για αποκατάσταση των νομικών προσπαθειών και μία νέα εποχή στη μάχη εναντίον των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» προσθέτοντας ότι η απόφασή αυτή «αλλάζει το τοπίο της απόδοσης ευθυνών» σε όσους είναι υπεύθυνοι για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Στο ζήτημα αυτό υπάγονται όλες οι περιπτώσεις καταστρεπτικών επιπτώσεων από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές κτλ.

        Η δικαστική διαμάχη είχε ξεκινήσει το 2004, όταν οχτώ πολιτείες, η πόλη της Νέας Υόρκης και τρεις κοινοπραξίες γης, μήνυσαν τις εταιρίες American Electric Power, Southern Company, Tennessee Valley Authority, Xcel Energy Inc. και Cinergy Company ως υπεύθυνες για το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

           Η τότε δικαστής Λορέτα Πρέσκα είχε απορρίψει τις κατηγορίες με βασικό επιχείρημα ότι οι ενάγοντες έθεταν ένα «πολιτικό ζήτημα» για το οποίο δεν ήταν αρμόδια τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να επιληφθούν. Η απόφαση του Εφετείου τώρα όμως αντιστρέφει αυτό ακριβώς το επιχείρημα -που ευνοούσε βέβαια τις εταιρίες- θεωρώντας το ζήτημα ως υποκείμενο στη δικαστική και όχι μόνο στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Οι εταιρίες είχαν τότε υποστηρίξει στην υπεράσπισή τους, ότι μόνο η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν η δράση τους είναι επιζήμια για το περιβάλλον.

          Ο κ. Μπλούμενταλ εξηγεί ότι η νομική διαμάχη που έχει ξεκινήσει όχι μόνο στρέφεται εναντίον των μεγαλύτερων εταιριών-μολυντών της χώρας αλλά «δημιουργεί και προηγούμενο για όλους όσους απειλούν τον πλανήτη. Σκοπός μας δεν είναι να επιφέρουμε οικονομική ζημιά στις εταιρίες, αλλά να αλλάξει η πρακτική τους». 

         Σύμφωνα με την απόφαση τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν τη δικαιοδοσία να εξετάζουν προσφυγές εναντίον εταιριών για τους εκπεμπόμενους από αυτές ρύπους εκτός ή/και μέχρι το νομοθετικό και το εκτελεστικό σώμα ρυθμίσει τα όριά τους. «Οι εταιρίες ενέργειας οι οποίες εκπέμπουν εκατομμύρια τόνων επικίνδυνων ρύπων δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε η νομική εκπρόσωπος των κοινοπραξιών γης Open Space Institute και Audubon Society of New Hampshire.

        Η υπόθεση, μετά την απόφαση του Εφετείου θα επανεξεταστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η σημασία της απόφασης ίσως αποδειχτεί καθοριστική στο μέλλον, αφού σύμφωνα με νομικούς, ακόμα και στην περίπτωση που η Αμερικανική Γερουσία δεν καταφέρει να ψηφίσει ανώτατα όρια ρύπων ή ψηφίσει όρια τα οποία θα είναι αρκετά υψηλά, οι εταιρίες-μολυντές θα είναι εν δυνάμει υπόλογες στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. 

(Πηγή: Environment News ServiceNew York Times)


28 Σεπτεμβρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα