ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

acropolis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

acropolis - Σόλων ΜΚΟΜνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους σε πλήθος επισκεπτών σε όλη την Ευρώπη
        
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αναμένεται να προσελκύσουν για άλλη μια φορά περίπου 20 εκατομμύρια άτομα σε 49 χώρες που θα επισκεφτούν επιλεγμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα στη Λιουμπλιάνα, στις 22-23 Σεπτεμβρίου, στο δεύτερο φόρουμ ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνικές που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά.

 Το δεύτερο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στις 22-23 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικότητα και καινοτομία». Οι επαγγελματίες συζήτησαν τη σχέση της καινοτομίας με την πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερα την ψηφιακή πρόσβαση του κοινού σε αρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

          Μέσα από την ευρύτερη σκοπιά του φόρουμ προκύπτει ότι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν αφορούν μόνο τα μνημεία αλλά και το περιεχόμενο των κτιρίων, των αρχαιολογικών χώρων, των αρχείων, των μουσείων, που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι παντού γύρω μας και η ψηφιακή τεχνολογία την καθιστά όλο και προσιτή.

        Από το 1999, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επιστέγασμα, απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Europa Nostra – για να τιμήσει την αριστεία και την αφοσίωση αρχιτεκτόνων, τεχνικών, πολιτιστικών οργανώσεων, εθελοντών, σχολείων, τοπικών κοινοτήτων και μέσων ενημέρωσης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία θα είναι ελεύθερη το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
http://www.coe.int/T/DG4/CultureHeritage/ , 
http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/EHD/National_Events/Tableau_JEP_2009_bil.pdf

Για το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
http://ec.europa.eu/culture/news/news2145_en.htm ,
Ανακοίνωση των επτά νικητών των πρώτων βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2009

(Πηγή: europa.eu)

24 Σεπτεμβρίου 2009