ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΠΡΟΣΒΟΛΗ στη ΛΟΓΙΚΗ — Συγγραφέας: Αλ Γκορ

prosvoli sti logiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

prosvoli sti logiki - Σόλων ΜΚΟΠροσβολή στη Λογική
ΣυγγραφέαςGoreAl http://www.algore.com/ 
ΕκδότηςΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε
ΜεταφραστήςΠαππάςΑνδρέας 
Αριθμός σελίδων344


Είναι ένα εξαιρετικό και πολύ καλογραμμένο βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, το οποίο αφορά μεν τις ΗΠΑ, αλλά απηχεί και την γενική κατάσταση, τουλάχιστον στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αναφέρεται στην αλλοτρίωση και τον καταναλωτισμό των πολιτών, την απάθεια και την αποχή τους από το πολιτικό γίγνεσθαι, στη συγκέντρωση της εξουσίας από τον πλούτο, στην ισχύ των ΜΜΕ, στην σχεδόν πλήρη εξάρτηση και την ανεπάρκεια των πολιτικών, στην κατάργηση των ατομικών ελευθεριών με πρόσχημα την ασφάλεια, στην απουσία πραγματικής ενημέρωσης του πολίτη και στην κυβερνητική αδιαφορία για το περιβάλλον.

Επικεντρώνεται όμως και στην ανάγκη για εξεύρεση λύσεων που σχετίζονται κυρίως με τη συνείδηση του πολίτη που αποτελεί και τη δική του ευθύνη. Παράλληλα με αυτό παραθέτει τις αρχές που ενέπνευσαν τους μεγάλους «πατέρες» του αμερικανικού έθνους για τη θεμελίωση της δημοκρατίας και τους φόβους τους γι’ αυτά που την έθεταν σε κίνδυνο, τα οποία αντανακλούν με ακρίβεια τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση.
Είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει με μεγάλη σαφήνεια τη σταδιακή κατάργηση των ελευθεριών και της δημοκρατίας, που ίσως φαίνεται τρομακτική –όταν γίνει αντιληπτή- σε αυτούς που θεωρούσαν ότι όλα αυτά ήταν αυτονόητα και δεδομένα στη ζωή μας.

Αποσπάσματα: 
«…ο Θίοντορ Ρούσβελτ έλεγε τον Απρίλιο του 1906: «Πίσω από την επίσημη κυβέρνηση βρίσκεται μια αόρατη κυβέρνηση που δεν αντλεί την εξουσία της από τον λαό, ούτε λογοδοτεί σε αυτόν. Ο πολιτικός άνδρας σήμερα οφείλει να έχει πρωταρχικό στόχο να συντρίψει αυτή την αόρατη κυβέρνηση, να αποκαλύψει την ανίερη συμμαχία μεταξύ φαύλων επιχειρηματιών και διεφθαρμένων πολιτικών»…».
«…Η αγορά των ιδεών, την οποία οι «πατέρες-ιδρυτές» της χώρας μας εκθείαζαν και προστάτευαν σαν κόρη οφθαλμού, ήταν ένας χώρος, όπου, σύμφωνα με τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, οι αλήθειες μπορούσαν να εντοπίζονται και να διυλίζονται μέσω της εις βάθος και ελεύθερης σύγκρισης των διαφορετικών απόψεων…»

Σχετικά άρθρα