ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

troposphere - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

troposphere - Σόλων ΜΚΟ Όλο και σκοτεινότεροι γίνονται οι ουρανοί του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της μεταφοράς των ρυπογόνων ουσιών μέσω των ανέμων.
        Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην ανατολική Ασία και ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο, καθώς σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας, ο ορίζοντας έχει γίνει σκοτεινότερος και πιο θολός σε σχέση με το παρελθόν και η ορατότητα έχει μειωθεί.

        Το φαινόμενο, αναφέρουν οι επιστήμονες, παρατείνεται ανάλογα με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεδομένο που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ξαναγίνει σύντομα διαυγής η ατμόσφαιρα…

         Η έρευνα τριών καθηγητών από τα Πανεπιστήμια του Τέξας και του Μέριλαντ των ΗΠΑ,  βασίστηκε στην λήψη στοιχείων από 3.250 μετεωρολογικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο για το διάστημα 1973-2007 και δείχνει ότι το διοξείδιο του θείου, η αιθάλη και άλλες ουσίες που υπό τη μορφή υγρών σωματιδίων ανεβαίνουν σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, μειώνουν τη διαύγεια και την καθαρότητά της σε σημαντικό βαθμό. Τα σωματίδια αυτά «έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του πλανήτη» σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπερτ Ντίκινσον του Πανεπιστημίου του Τέξας. 
       Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι συνέπειες των σωματιδίων αυτών μπορεί να είναι πολυποίκιλες και να συμβάλλουν στη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων, ανάλογα με τον ρόλο που επιδρούν στην ηλιακή ακτινοβολία, την οποία άλλες φορές απορροφούν και άλλες υπερθερμαίνουν.

         Εκτός της αιθάλης και του θείου, άλλες ουσίες που προκαλούν μείωση της ορατότητας είναι οι ουσίες που προκύπτουν από την καύση του λιθάνθρακα και την καταστροφή των τροπικών δασών από πυρκαγιές. Σε αντίθεση με την αιθάλη και το θείο, το διοξείδιο του άνθρακα και τα περισσότερα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου δεν επηρεάζουν την ορατότητα, καθώς είναι διαφανή.

        Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τη δεδομένη μεγαλύτερη ρύπανση που προκαλούν τα κράτη του βόρειου ημισφαίριου, είναι το νότιο που πληρώνει  το μεγαλύτερο τίμημα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι Κίνα και Ινδία, που κατηγορούνται αμφότερες για αλόγιστη βιομηχανική ανάπτυξη, είναι δύο από τα κράτη που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο στην πιο ακραία του μορφή. 

(Πηγές: ABC, Reuters)


7 Απριλίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα