ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΒΑΘΜΟΙ…ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

temperature record - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

temperature record - Σόλων ΜΚΟΗ άποψη που θέλει τους επερχόμενους μεγάλους πολέμους στον πλανήτη μας να έχουν ως αίτια την κατοχή και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια με δεδομένες τις καταστροφές που έχει ήδη αρχίσει να επιφέρει η παγκόσμια υπερθέρμανση.

Επιπλέον, αύξηση δύο βαθμών Κελσίου στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία ίσως αφανίσει το 1/3 της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας.

Τώρα μια νέα επίσημη επιστημονική έρευνα συμπεραίνει πως είναι μάλλον αργά προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τα στοιχεία τα οποία φέρνει στην δημοσιότητα έρευνα του Κέντρου Χάντλεϊ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, πρόκειται να ανακοινωθούν σε συνέδριο που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, ένα από τα πολλά συνέδρια που χαρακτηρίζονται ως «προπαρασκευαστικά» ενόψει της Διάσκεψης για το Περιβάλλον που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Δανίας το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με αυτά, ακόμα και αν επιτυγχάνεται μείωση της εκλύσεως ρύπων κατά 3% από το 2015 έως και το 2050, οι πιθανότητες να αποφευχθεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς έως τα μέσα του 21ου αιώνα, είναι λιγότερες από τις μισές.

Η απαισιοδοξία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ακόμα και στην περίπτωση που εφαρμόζονταν αυτή την στιγμή εξαιρετικά αποτελεσματικά μέτρα, το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα, είναι τόσο πολύ, ώστε θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να «απορροφηθεί» συνολικά.
Υπολογίζεται ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ακόμα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ήπια σχετικά κλίματα σε σχέση με άλλες, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη εν συγκρίσει με την Ασία ή την Αφρική.

Σύμφωνα με την έρευνα προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων στο μισό (με έτος βάσης το 1990), είναι αναγκαίο να μειώνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το 2015 έως και το 2050 κατά 3% κάθε χρόνο. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα αποφευχθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Ένας τέτοιος στόχος είναι με τις παρούσες συνθήκες επί της ουσίας ανέφικτος, αφού από το 2000 όχι μόνο δεν παρατηρείται μείωση των ρύπων, αλλά αύξησή τους, κατά 2 έως και 3% σε ετήσια βάση.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια αύξηση δύο βαθμών θα έχει καταστροφικά περιβαλλοντικά αλλά και γεωπολιτικά αποτελέσματα.

Τέτοια φαινόμενα περιβαλλοντικά, αναμένεται να είναι η λειψυδρία, η ερημοποίηση περιοχών, η καταστροφή καλλιεργήσιμων εδαφών και η εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός. Ίσως βέβαια να μη χρειαστεί να τα ζήσουμε όλα αυτά, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, μια αύξηση 2 βαθμών μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του 1/3 συνολικά της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας, γεγονός με συνέπειες πιθανότατα μη αναστρέψιμες για τον παγκόσμιο πληθυσμό.  

Γεωπολιτικά οι πόλεμοι του μέλλοντος θα έχουν αιτία την κατοχή και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Όλοι συμφωνούν ότι οι πρώτοι αυτοί πόλεμοι θα έχουν να κάνουν με το νερό.
Η εποχή που οι Ευρωπαίοι έβλεπαν τις συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Συρία για τους υδάτινους πόρους των υψωμάτων του Γκολάν από την δεκαετία του ’60, ή τις εντάσεις στις σχέσεις του Ιράκ με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη ως ένα ενδεχόμενο που ποτέ δεν θα απασχολούσε την «γηραιά ήπειρο», φαίνεται να κλείνει οριστικά.

Η Βίκι Πόουπ επικεφαλής του τμήματος Κλιματικής Αλλαγής της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη: «Ότι και αν κάνουμε από εδώ και πέρα, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς»…

 Πηγές:The TimesΜετεωρολογική Υπηρεσία Μ. Βρετανίας 


Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr 

9 Μαρτίου 2009

Σχετικά άρθρα