ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ – ΓΛΥΚΑΤΖΗ

euro greece - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με την πρύτανη Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ* στον Γιάννη Ζήση στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας.
Η Αμερική, είναι «ένα παιδί της Ευρώπης» και θεωρεί σήμερα εαυτόν φορέα διάδοσης του δημοκρατικού ιδεώδους και «μάχεται» την τρομοκρατία για να «αποκαταστήσει την τάξη». Η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θεωρεί  ότι κατά κάποιο τρόπο η Αμερική αποτελεί το σύγχρονο αντίστοιχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία θεωρούσε εαυτόν «φορέα διάδοσης και διαφύλαξης των χριστιανικών αξιών, νιώθοντας περηφάνια για τα πνευματικά κατορθώματά της και που οδηγήθηκε στην απώλεια αντιμετωπίζοντας συνεχώς εξωτερικές απειλές».

Σχετικά με το «το μέλλον το οποίο είναι μια σφαιρικότητα», διαπιστώνεται ότι παρότι  οι σημερινές απειλές είναι αυξημένες (κλιματικές αλλαγές, βιοτεχνολογία, τρομοκρατία, οικονομική κρίση κλπ) και δεν έχουν πλέον σύνορα, δεν υπάρχουν ικανοί εμπειρογνώμονες του μέλλοντος για να προβλέψουν με ολιστικό τρόπο τους κινδύνους για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
 
Η Ευρώπη, μια ήπειρος με παράδοση σε επιτυχείς κρίσεις απελευθέρωσης του ανθρώπου από τον θρησκευτικό και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό και με πολιτιστικές παρακαταθήκες, έχει «σταθεί πολύ στο παρελθόν», περισσότερο απ’ ότι στο μέλλον, και αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ελλάδα. Αυτή η «περηφάνια για το παρελθόν» και η «ανασφάλεια για το μέλλον» που νιώθει η Ευρώπη την περιορίζει στο να αντιληφθεί «σφαιρικά την πραγματικότητα».

Στο περιβάλλον της παγκόσμιας επερχόμενης κρίσης κρίνεται ως θεμελιακό στοιχείο η «αυτογνωσία, η ικανότητα αποστασιοποίησης από τον εαυτό μας». Όμως,  ο συνδυασμός του γεγονότος ότι «έχουμε χάσει την ομαδικότητά μας» σε συνδυασμό με την  ύπαρξη αυτής της «εύφλεκτης ανασφάλειας», δημιουργεί «ισχυρές τάσεις φυγής» με τη μορφή της «θρησκευτικής φυγής».  

Αυτή η θρησκευτική φυγή όσο έχει τα χαρακτηριστικά της «ζωικότητας» και της «ανασφάλειας» προκαλεί μια «υποχώρηση της υπευθυνότητας του ανθρώπου» για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου ιδεών για το μέλλον.
 
Είναι φανερό ότι χρειάζεται ένας νέος διαφωτισμός, εφόσον ο γνωστός ιστορικός διαφωτισμός «δεν έφτασε ποτέ στα χωριά». Τα δισεκατομμύρια του κόσμου μας δεν τον έχουν παρακολουθήσει.
  Γίνεται φανερό γιατί η παιδεία (και όχι η εκπαίδευση) είναι το πιο σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα για τον 21o αιώνα. Μέσω της παιδείας ο άνθρωπος μαθαίνει «να αναρωτιέται» και να βιώνει την αξία του ρίσκου της «υπευθυνότητας».
«Μια κοινωνία είναι ζωτική στο βαθμό που είναι ανοικτή και στο βαθμό που οι άνθρωποι που την απαρτίζουν έχουν υπευθυνότητα γ’ αυτά που κάνουν και γ’ αυτά που θέλουν» είναι το μήνυμα με το οποίο ολοκληρώνει την συνέντευξή της η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

______________
 Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία και ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967. Επίσης ήταν η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης το 1976. Τώρα είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. 

13 Σεπτεμβρίου 2008

Σχολιασμός: Αλέξανδρος Μπέλεσης, 
Μέλος της Μ.Κ.Ο. ΣΟΛΩΝ
info@solon.org.gr

 

 

Σχετικά άρθρα