ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ (του Tim Newcomb)

Labrador Retriever assistance dog - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Labrador Retriever assistance dog - Σόλων ΜΚΟ

Οι επιστήμονες δεν περίμεναν αυτή την ανατροπή στην εξέλιξη.

Μια ερευνητική μελέτη στην Ευρώπη λέει ότι οι σύγχρονες ράτσες σκύλων έχουν εγκέφαλο μεγαλύτερο από εκείνους των αρχαίων φυλών.

Η ομάδα πιστώνει την εξελικτική αλλαγή στο πιο περίπλοκο κοινωνικό περιβάλλον που κατοικούν οι σύγχρονοι σκύλοι.

Τυπικά, τα εξημερωμένα ζώα έχουν μικρότερο εγκέφαλο από τα άγρια ​​αντίστοιχα, αλλά τα σύγχρονα σκυλιά κλείνουν  αυτό το χάσμα.


Οι σύγχρονες ράτσες σκύλων δεν έχουν φτάσει αρκετά στο επίπεδο του λύκου όσον αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου τους, αλλά αυτή η διαφορά μεγέθους μειώνεται. Ο εγκέφαλος του σύγχρονου σκύλου μεγαλώνει και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις του με τους ανθρώπους.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, διερεύνησε το μέγεθος του εγκεφάλου τόσο στις σύγχρονες όσο και στις αρχαίες ράτσες σκύλων. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι σκύλων μεγαλώνουν όσο περισσότερο γενετικά εξελίσσονται μακριά από έναν λύκο.

Αυτό ήταν ένα συγκλονιστικό εύρημα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αναπαραγωγή σύγχρονων φυλών σκύλων συνοδεύτηκε από αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου σε σύγκριση με τις αρχαίες ράτσες», λέει σε δελτίο τύπου ο Enikó Kubinyi, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Ηθολογίας στο Ινστιτούτο Βιολογίας ELTE . «Δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε αυτό με βάση τα καθήκοντα ή τα χαρακτηριστικά του ιστορικού ζωής των φυλών, οπότε μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για τους λόγους».

Στη μελέτη, μια ομάδα από την Ουγγαρία και τη Σουηδία χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περισσότερων από 850 σκύλων που αντιπροσώπευαν 159 ράτσες για την ανακατασκευή του εγκεφάλου διαφορετικών ατόμων και τον προσδιορισμό του όγκου του εγκεφάλου τους. Συνέκριναν τα ευρήματα με 48 δείγματα λύκου.

πηγή :  Popular mechanics

Σχετικά άρθρα