ΙΔΕΕΣ & ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΙΡΟΚΟΥΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ (της Terri Hansen)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
Chiefs of the Six Nations at Brantford Canada explaining their wampum belts to Horatio Hale September 14 1871 - Σόλων ΜΚΟ

Οι αρχηγοί των Έξι Εθνών στο Μπράντφοντ του Καναδά_εξηγούν τις ζώνες wampumστον Οράτιο Χέηλ, 14 Σεπτεμβρίου 1871

Πολλά έχουν ειπωθεί για την έμπνευση της ιστορικής «Μεγάλης Κοινωνίας της Ειρήνης» των Ιρόκουα στη φύτευση των σπόρων που οδήγησαν στο σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της αντιπροσωπευτικής τους δημοκρατίας.

Η Συνομοσπονδία των Ιρόκουα, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Ειρηνοποιό το 1142 1 , είναι η παλαιότερη εν ζωή συμμετοχική δημοκρατία στη γη 2 . Το 1988, η Γερουσία των ΗΠΑ απέτινε φόρο τιμής με ένα ψήφισμα 3  που έλεγε: «Η συνομοσπονδία των αρχικών 13 αποικιών σε μια δημοκρατία επηρεάστηκε από το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από τη Συνομοσπονδία των Ιρόκουα, όπως και πολλές από τις δημοκρατικές αρχές που ενσωματώθηκαν στο ίδιο το σύνταγμα».

Οι λαοί της Συνομοσπονδίας των Ιρόκουα, γνωστοί και ως Έξι Έθνη, αναφέρονται στους εαυτούς τους ως Haudenosaunee, (προφέρεται “hoo-dee-noh-SHAW-nee”). Σημαίνει «άνθρωποι του μακρόσπιτου» και αναφέρεται στα μακρόστενα σπίτα καλυμμένα με φλοιούς δέντρων που στέγαζαν πολλές οικογένειες. Η δική τους ήταν μια εξελιγμένη και ακμάζουσα κοινωνία με περισσότερα από 5.000 άτομα όταν τους συνάντησαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα.

Η Συνομοσπονδία των Ιρόκουα αποτελούταν αρχικά από πέντε ξεχωριστά έθνη – τους Mohawks, που αυτοαποκαλούνται Kanienkehaka, ή «άνθρωποι της χώρας των πυρόλιθων», τους Onondaga, «άνθρωπους των λόφων», τους Cayuga, «όπου αράζουν τις βάρκες», τους Oneida, «άνθρωποι της όρθιας πέτρας» και τους Seneca, «οι άνθρωποι του μεγάλου λόφου» που ζούσαν στη βορειοανατολική περιοχή της Βόρειας Αμερικής. Το έθνος Tuscarora, «άνθρωποι του πουκάμισου», μετανάστευσαν στη χώρα των Ιρόκουα το 1722.

«Ο Μέγας Ειρηνοποιός 4  [ Ο Μέγας Ειρηνοποιός των Μοχάουκ), που μερικές φορές αναφέρεται ως Deganawida ή Tekanawí:ta  (ως ένδειξη σεβασμού, ορισμένοι Ιρόκουα αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό του όνομα εκτός από ειδικές περιστάσεις) ήταν ένας προφήτης των αυτόχθονων Αμερικανών Μοχάουκ, ο οποίος κατά παράδοση, μαζί με την Jigonhsasee και τον Hiawatha, ίδρυσε την  Haudenosaunee, που συνήθως αποκαλείται Συνομοσπονδία των Ιρόκουα ]  έφερε ειρήνη στα πέντε έθνη», εξηγεί ο Oren Lyons. Ο Lyons είναι ιερωμένος της φυλής των Turtle των εθνών των Seneca και μέλος τόσο των εθνών Onondaga όσο και των Seneca της Συνομοσπονδίας των Ιρόκουα.

Εκείνη την εποχή, τα έθνη των Ιρόκουα είχαν εμπλακεί σε συνεχείς διαφυλετικές συγκρούσεις. Το κόστος του πολέμου ήταν υψηλό και είχε αποδυναμώσει τις κοινωνίες τους. Ο Μέγας Ειρηνοποιός και ο σοφός Χιαουάθα, αρχηγός της φυλής Ονοντάγκα, σκέφτηκαν πώς να φέρουν καλύτερα την ειρήνη μεταξύ των εθνών. Ταξίδεψαν σε καθένα από τα πέντε έθνη για να μοιραστούν τις ιδέες τους για την ειρήνη.

Συγκλήθηκε μια συνεδρίαση του συμβουλίου και ο Χιαουάθα παρουσίασε τον Μεγάλο Νόμο της Ειρήνης. Ένωσε τα πέντε έθνη σε μια Κοινωνία των Εθνών, ή τη Συνομοσπονδία των Ιρόκουα, και έγινε η βάση για το Σύνταγμα της Συνομοσπονδίας των Ιρόκουα 5 .

«Κάθε έθνος διατήρησε τη δική του ηγεσία, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι οι κοινοί  αγώνες θα αποφασίζονταν στο Μεγάλο Συμβούλιο των Αρχηγών», είπε ο Lyons 6 . «Η ιδέα βασίστηκε στην ειρήνη και τη συναίνεση παρά στη μάχη».

Hiawatha Wampum Belt 1909 14779431751 - Σόλων ΜΚΟ

Η ζώνη Wampum του Hiawatha.

 

Το σύνταγμά τους, που καταγράφηκε και διατηρήθηκε ζωντανό σε μια ζώνη wampum δύο σειρών 7  (Η ζώνη Wampum είναι μια παραδοσιακή ζώνη από χάντρες από κοχύλια των φυλών των Ιθαγενών της Αμερικής. – Wikipedia) , είχε πολλές έννοιες οικείες στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα.

Η Συνομοσπονδία των Ιροκουά και ο Μεγάλος Νόμος της Ειρήνης
Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών
Περιορίζει τα μέλη από το να κατέχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στη Συνομοσπονδία.
Άρθρο Ι, Ενότητα 6, Ρήτρα 2 , επίσης γνωστή ως ρήτρα αποδοχής εμποδίζει τα μέλη των εν ενεργεία μελών του Κογκρέσου να κατέχουν αξιώματα που έχουν δημιουργηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ επίσης απαγορεύει στα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας ή του δικαστικού κλάδου να υπηρετούν στην Βουλή ή Γερουσία των ΗΠΑ.
Περιγράφει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση ηγετών εντός της Συνομοσπονδίας
Το Άρθρο II, Ενότητα 4 αναφέρει: «Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα απομακρυνθούν από το Γραφείο για την παραπομπή και την καταδίκη για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα υψηλά εγκλήματα και πλημμελήματα».
Ορίζει δύο κλάδους της νομοθετικής εξουσίας με διαδικασίες ψήφισης νόμων
Το Άρθρο Ι, Ενότητα 1 , ή οι Ρήτρες Κατοχύρωσης , έχουν ως εξής: «Όλες οι νομοθετικές εξουσίες που παραχωρούνται στο παρόν θα ανατεθούν σε ένα Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στη συνέχεια περιγράφει τις νομοθετικές τους εξουσίες.
Οριοθετεί ποιος έχει τη δύναμη να κηρύξει πόλεμο
Το Άρθρο Ι, Ενότητα 8, Ρήτρα 11 , επίσης γνωστή ως ρήτρα εξουσιών πολέμου , δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία, «Να κηρύξει πόλεμο, να χορηγήσει επιστολές σήμανσης και αντίποινα και να θεσπίσει κανόνες σχετικά με τις συλλήψεις στη ξηρά και το υγρό στοιχείο.
Δημιουργεί μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Συνομοσπονδίας των Ιροκέζων και μεμονωμένων φυλών
Τα διαφορετικά καθήκοντα που ανατίθενται στους τρεις κλάδους της κυβέρνησης των ΗΠΑ: Νομοθετικό (Κονγκρέσο), Εκτελεστικό (Πρόεδρος) και Δικαστικό (Ανώτατο Δικαστήριο) ενεργούν για να εξισορροπήσουν και να διαχωρίσουν την εξουσία στην κυβέρνηση.

Το 1744, ο ηγέτης της Onondaga, Canassatego έδωσε μια ομιλία προτρέποντας τις αντιμαχόμενες 13 αποικίες των Ευρωπαίων  στην Αμερική να ενωθούν, όπως έκαναν οι Ιρόκουα κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Λάνκαστερ. Αυτή η πολιτιστική ανταλλαγή ενέπνευσε τον Άγγλο άποικο Benjamin Franklin να τυπώσει την ομιλία του Canassatego.

«Συνιστούμε θερμά την Ένωση και μια καλή Συμφωνία μεταξύ σας αδελφοί μας», είχε πει ο Canassatego. “Μην διαφωνείτε ποτέ, αλλά διατηρήστε μια αυστηρή Φιλία ο ένας για τον άλλον, και έτσι εσείς, όπως και εμείς, θα γίνετε ισχυρότεροι. Οι σοφοί πρόγονοί μας καθιέρωσαν Ένωση και Φιλία μεταξύ των Πέντε Εθνών· αυτό μας έκανε αξιοθαύμαστους, αυτό μας έδωσε σπουδαίο Βάρος και Εξουσία με τα γειτονικά μας έθνη. Είμαστε μια ισχυρή Συνομοσπονδία και, με την τήρηση των ίδιων μεθόδων που ακολούθησαν οι σοφοί πρόγονοί μας, θα αποκτήσετε νέα Δύναμη και Ισχύ· επομένως, ό,τι σας πλήξει, μην έρθετε σε ρήξη ο ένας με τον άλλον».

Χρησιμοποίησε μια μεταφορά ότι πολλά βέλη δεν μπορούν να σπάσουν τόσο εύκολα όσο ένα. Αυτό ενέπνευσε τη δέσμη των 13 βελών που κρατούσε ένας αετός στη Μεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Great Seal of the United States obverse - Σόλων ΜΚΟ

                                                                                                                Η Μεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών 

Ο Φράνκλιν αναφέρθηκε στο μοντέλο των Ιρόκουα καθώς παρουσίαζε το Σχέδιό του για την Ένωση 8 στο Συνέδριο του Άλμπανι το 1754, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ιρόκουα και των επτά αποικιών. Κάλεσε τα μέλη του Μεγάλου Συμβουλίου των Ιρόκουα να μιλήσουν στο Ηπειρωτικό Συνέδριο το 1776.

Το μοντέλο διακυβέρνησης των ιθαγενών της Αμερικής που είναι δίκαιο και θα ανταποκρίνεται πάντα στις ανάγκες της έβδομης γενιάς που έρχεται στο μέλλον,  προέρχεται από τη Συνομοσπονδία των Ιρόκουα. Η αρχή της έβδομης γενιάς υπαγορεύει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα πρέπει να οδηγούν σε βιωσιμότητα για επτά γενιές στο μέλλον. Και τα αυτόχθονα έθνη στη Βόρεια Αμερική οργανώθηκαν και είναι ως επί το πλείστον οργανωμένα από δημοκρατικές αρχές που επικεντρώνονται στη δημιουργία ισχυρών συγγενικών δεσμών που προάγουν την ηγεσία στην οποία η τιμή δεν κερδίζεται από υλικό κέρδος αλλά από την υπηρεσία σε άλλους.

Στις πεδιάδες, είχε μεγάλη τιμή να δώσεις τα άλογά σου στα φτωχότερα μέλη της φυλής. Το potlatch (εθιμική γιορτή ανταλλαγής δώρων) που εξακολουθεί να ασκείται στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό είναι ένα άλλο παράδειγμα οικειοθελούς αναδιανομής πλούτου σε όσους έχουν τα λιγότερα.

Και οι Ιρόκουα; Συνεχίζουν να ζουν κάτω από το δικό τους σύνταγμα και κυβέρνηση. Το παράδειγμά τους πυροδότησε τη διάδοση των δημοκρατικών θεσμών σε όλο τον κόσμο.

 

 

Η Terri Hansen είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος που αρθρογραφεί στα περιοδικά  Indian Country Today, YES! Magazine, The Revelator, Pacific Standard, VICE, Earth Island Journal και άλλα. Ζει κυρίως στην άγρια ​​φύση του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Είναι μέλος της φυλής Winnebago και μη εγγεγραμμένη Cherokee. Είναι δημοσιογράφος σε  ζητήματα φυλών από το 1990 και  σε παγκόσμια θέματα αυτόχθονων από το 2009. Συζητήστε μαζί της στο Twitter @TerriHansen

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1) Johansen, BE (1995). Ραντεβού με τη Συνομοσπονδία των Ιροκέζων . Akswesane Notes New Series, 1, 62-63. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018

2) Οι συντάκτες της Εγκυκλοπαίδειας Britannica. (2018, 4 Οκτ.). Iroquois Confederation . Εγκυκλοπαίδεια Britannica. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018

3) Ηνωμένες Πολιτείες. Επιλέξτε Επιτροπή για τις Ινδικές Υποθέσεις. (1988). H. Con. Res. 331 . Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2018

4) Greene, N. (1925). History of the Mohawk Valley: Gateway to the West 1614-1925 . 1, 167-186. Σικάγο: The SJ Clarke Publishing Company. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018

5) Murphy, G. (1997). Βιβλίο Πηγών Σύγχρονης Ιστορίας: Το Σύνταγμα της Συνομοσπονδίας των Ιροκέζων . Πανεπιστήμιο Fordham. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018

6)  Ely Parker 1770-1844. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018

7)  Iroquois Σύνταγμα . Parson’s College. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018

8) Tansill, CC (1927). Albany Plan of Union 1754 . Έγγραφα Ενδεικτικά του Σχηματισμού της Ένωσης των Αμερικανικών Πολιτειών Σπίτι Έγγραφο Αρ. 393. Κυβερνητικό Τυπογραφείο. Νομική Σχολή Γέιλ. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018

Εθνικά Αρχεία. (2018, Σεπτ. 24). Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών: Μια μεταγραφή . Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018

Walker, G. (2016, 5 Αυγούστου). Σύνταγμα των Ιροκέζων Εθνών . Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 201

 

πηγή : pbs.org