ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η ΓΗ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)

gi thermansi rythmos 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

gi thermansi rythmos 1 - Σόλων ΜΚΟΤα δεδομένα από όλες τις μετεωρολογικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι η Γη βιώνει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία. Τώρα, τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων της NASA αποκαλύπτουν ότι η Γη θερμαίνεται με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 1.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται τουλάχιστον 20 φορές γρηγορότερα από τον ιστορικό μέσο όρο για τα επόμενα 100 χρόνια.


«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε πραγματικά μεταβεί σε μία πρωτοφανή κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1.000 χρόνια», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA.

gi-thermansi-rythmos 2a

Ο Ιούλιος του 2016 ήταν ο πιο θερμός μήνας στην ιστορία και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φέτος έφτασε τον 1,38 βαθμό Κελσίου πάνω από τα μέσα επίπεδα του 19ου αιώνα. Αυτός ο αριθμός είναι επικίνδυνα κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει καθοριστεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η NASA προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Σμιντ, για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού, απαιτείται σημαντική και πολύ ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και συντονισμένα έργα γεωμηχανικής.

«Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε καν περικοπές εκπομπών ανάλογες με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε.


Πηγή/φωτογραφίες: greenagenda.gr