ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΛΙΜΑ: ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ COP21 ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

klima stoxos desmeuseis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

klima stoxos desmeuseis - Σόλων ΜΚΟΟι διεθνείς δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το Δεκέμβριο στο Παρίσι για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου της συγκράτησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της Προβιομηχανικής Εποχής.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Nature, αναλύει τις δεσμεύσεις που είχαν καταθέσει κυβερνήσεις πριν την έναρξη της Συνόδου του Παρισιού (COP21), γνωστές ως «Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές» ή INDC δείχνει ότι ακόμα και εάν αυτές εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά τη λήξη τους το 2030, οπότε και θα τεθούν σε αναθεώρηση, μια άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας από 2,6 ως 3,1 βαθμούς θεωρείται αναπόφευκτη.


Το ανησυχητικότερο είναι ότι ως το 2030 θα έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ο μέγιστος όγκος διοξειδίου του άνθρακα που έχει τεθεί ως στόχος για το 2100.

«Για να διανύσουμε το υπόλοιπο της απόστασης [μέχρι το στόχο των 2 βαθμών] θα πρέπει να υποθέσουμε ότι μετά το 2030 θα ληφθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα, με μείωση των εκπομπών κατά 3-4% ανά έτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πράξη, όμως, η υιοθέτηση τόσο αυστηρών μέτρων μετά το 2030 θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και απαιτεί χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλουμε να υπάρχει πιθανότητα να πετύχουμε το στόχο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα πριν από το 2030» επισήμανε ο Νίκλας Χένε, ερευνητής του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι και παλαιότερες μελέτες, όπως αυτή των αυστραλιανών πανεπιστημίων Κουήνσλαντ και Γκρίφιθ, υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα ξεπεράσει τα επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα για το μέλλον του πλανήτη.

Όμως ακόμα και μια άνοδος της τάξης των δύο βαθμών Κελσίου θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις, ειδικά σε ευάλωτες περιοχές όπως τα νησιωτικά κράτη και οι παράκτιες αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή/φωτογραφία: econews.gr

Σχετικά άρθρα