ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Η ΓΗ ΤΟ 2015 (του Τάσου Σαραντή)

allagi gi 1 pagoi groilandias - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

allagi gi 1 pagoi groilandias - Σόλων ΜΚΟΑπό τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά δρώμενα είναι να τα δει από ψηλά.

Οι δορυφορικές εικόνες και οι αεροφωτογραφίες του δορυφόρου της NASA Earth Observatory εμφανίζουν τις πιο δραματικές αλλαγές που διαμόρφωσαν τη Γη τη χρονιά που φεύγει.


Οι πάγοι της Γριλανδίας

Σε μια αεροφωτογραφία που λήφθηκε τον Ιούλιο αποτυπώνονται μεγάλα, ορμητικά ποτάμια να κυλούν στο στρώμα πάγου της Γριλανδίας, πέφτοντας απότομα σε μια φαινομενικά απύθμενη καταβόθρα μέσα στους πάγους.

allagi gi 1 pagoi groilandias

Μια από τις δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου της NASA Earth Observatory όπου αποτυπώνονται μεγάλα, ορμητικά ποτάμια να κυλούν στο στρώμα πάγου της Γριλανδίας

Τα ποτάμια, που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να μεταφέρουν νερό από την επιφάνεια του πάγου στον ωκεανό, κατατρώγοντας σταδιακά την παγωμένη μάζα.

Μια πληθώρα από πρόσφατες έρευνες καταδεικνύει ότι το στρώμα πάγου της Γριλανδίας, που αποτελείται από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη, χάνει σταθερά περισσότερο πάγο το καλοκαίρι από ό,τι κερδίζει τον χειμώνα.

Πυρκαγιές στην Ινδονησία

allagi gi  2 pyrkagies indonisia

Μια δορυφορική φωτογραφία της NASA στα τέλη του Σεπτεμβρίου δείχνει τις τεράστιες στήλες καπνού που καλύπτουν τη Σουμάτρα στην Ινδονησία, καθώς οι πυρκαγιές έκαιγαν ανεξέλεγκτες.

Ηταν μια χρονιά-ρεκόρ για τις πυρκαγιές στην Ινδονησία, γεγονός που προκάλεσε τη δημιουργία σύννεφων σωματιδίων και τοξικών αερίων πάνω από την περιοχή.

Νέφος στο Πεκίνο

allagi gi 3 nefos pekino

Ενώ οι ηγέτες του κόσμου συναντιόνταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, οι κάτοικοι του Πεκίνου και άλλων πόλεων στην ανατολική Κίνα αντιμετώπιζαν μια από τις πιο σοβαρές ατμοσφαιρικές ρυπάνσεις που έχει βιώσει η χώρα, όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία που λήφθηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το Πεκίνο κήρυξε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό», βάζοντας αυστηρούς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η κατάρρευση ενός φράγματος

allagi gi 4 katarrefsi fragmatos vrazilia

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 ένα φράγμα κατέρρευσε σε ένα ορυχείο σιδήρου στη νοτιοανατολική Βραζιλία, με αποτέλεσμα νερό και μολυσμένα ιζήματα με τοξικά απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας να καταλήξουν σε παραποτάμους του Ρίο Ντόσε, απελευθερώνοντας σχεδόν 16 δισεκατομμύρια γαλόνια (ισοδύναμο με 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή 187 πετρελαιοφόρα) μολυσμένου υλικού.

Το μολυσμένο νερό εμφανίζεται κόκκινο σε αυτή την εικόνα, επειδή είναι φορτωμένο με οξειδωμένο σίδηρο και άλλα μέταλλα.


Πηγή/φωτογραφίες: efsyn.gr