ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ~ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

panelladiki diamartiria 300x199 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

panelladiki diamartiria - Σόλων ΜΚΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, εξοστρακισμένων, ζώων συντροφιάς, εργασίας, εκμετάλλευσης και αιχμαλωσίας την Παρασκευή 18/12/15 στις 12:00 στο Σύνταγμα: Δηλώστε εδώ τη συμμετοχή σας στο Facebook

Η Ελλάδα του 2015 είναι μια χώρα με απροσμέτρητα πια περιστατικά κακοποίησης, άγριου βασανισμού και εκτέλεσης ζώων συντροφιάς, παραγωγικών, πουλιών και άγριων ζώων. Περιστατικά πρωτοφανούς βίας και βαρβαρότητας επί καθημερινής βάσης πλέον σε πόλεις και κυρίως στην επαρχία, γίνονται γνωστά μονο στους φιλοζωικούς κύκλους, σπάνια βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και σχεδόν ποτέ δε, παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό, προσπερνά, αδιαφορεί, εθελοτυφλεί, ανέχεται και γίνεται συνένοχος. Εμείς, οι εθελοντές διαμαρτυρόμαστε για την παρούσα ανεξέλεγκτη κατάσταση, διεκδικούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά τους κι ελπίζουμε σε μια χώρα χωρίς πόνο, δίψα και πείνα.

Τα αιτήματά μας στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Θα επιδοθούν την ημέρα εκείνη στο ΥΠΑΑΤ, από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας στο ήδη προγραμματισμένο ραντεβού μας.

* Ζητούμε την αυστηρότερη εφαρμογή των κεκτημένων των νόμων: 4039/2012, 4235/2014 από όλους τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των ”αδέσποτων” και στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

Επιβολή των παραπάνω νόμων άμεσα και αδιακρίτως από τα αρμόδια όργανα.

* Μετατροπή της κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης των ζώων σε κακούργημα. Εναλλακτικά δε, μη εξαγορά και μη αναστολή της στερητικής της ελευθερίας σε ιδιαζόντως ειδεχθείς πράξεις.

* Θεσμική αναγνώριση των φιλοζωικών συλλόγων και θεσμοθέτηση δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία.

* Ένταξη της μη αναισθητοποίησης των ζώων σε σφαγεία ή ιδιωτικούς χώρους στο άρθρο 16 περί κακοποίησης ζώων.

* Απαγόρευση της αλυσόδεσης των κατοικίδιων και διατήρησης αυτών στις οικίες των κηδεμόνων τους ή σε περιφραγμένους χώρους των κατοικιών ή άλλων συναφών χώρων.

* Ποινικοποίηση της εγκατάλειψης από τον οδηγό κάθε τραυματισμένου ζώου.

* Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εθνικής νομοθεσίας για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και συναφών υλικών. Αύξηση των ποινών στην περίπτωση μη εφαρμογή της.

* Δημιουργία εθνικού τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου καταγγελιών κακοποιήσεων, νομικής στήριξης, άμεσης επέμβασης.

* Άμεση μεταφορά της βάσης δεδομένων που διατηρεί παράνομα πλέον ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, στο αρμόδιο Υπουργείο.

* Δημιουργία ειδικού τμήματος, Αστυνομίας Ζώων και συνεργασία αυτής με τους εθελοντές των Σωματείων.

* Διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις Δήμων αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για τα προγράμματα στείρωσης, εμβολιασμών και περίθαλψης. Έλεγχοι στα ποσά αμοιβών των κτηνιάτρων των κυνοκομείων και στους σχετικούς διαγωνισμούς.

loukanikakos dakrygona

* Δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων ή κλινικών όπου θα υπάρχουν και χώροι προσωρινής περίθαλψης σε όλους τους Δήμους. Λειτουργία των 5μελών επιτροπών των Δήμων σύμφωνα με τη νομοθεσία και πάταξη της αυθαιρεσίας των Δήμων.

* Οι χώροι αυτοί να ελέγχονται αυστηρά από καταρτισμένο προσωπικό του αρμόδιου Υπουργείου.

* Αρμόδιο υπουργείο για τα ζώα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφαίρεση αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Δημιουργία ειδικού τμήματος Βιοηθικής επιτροπής στο αρμόδιο υπουργείο, στελεχωμένο από καταρτισμένους επιστήμονες με σκοπό την ενημέρωση όλων των αρμοδίων για την ευζωία των ζώων.

* Κλείσιμο των δημοτικών καταφυγίων θανάτου και επιβολή ποινών στους Δημάρχους/ Αντιδημάρχους για σκόπιμη θανάτωση, κακοποίηση, βασανισμό των ζώων και παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

* Συνεργασία των Δήμων με τα Σωματεία και τους εθελοντές. Άρση των διατάξεων του νόμου, που καταργούν στην πράξη το καταστατικό δικαίωμα των φιλοζωικών συλλόγων να ασκούν φιλοζωία.

* Υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων και δωρεάν στείρωση στα κατοικίδια πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

* Προγράμματα επίσκεψης μαθητών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης στα κατά τόπους καταφύγια φιλοζωικών Σωματείων με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού και των υιοθεσιών.

* Απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε χώρους κράτησης άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας για συστηματική επιμόρφωση των μαθητών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

* Απαγόρευση αιχμαλωσίας και θανάτωση ζώων και κητωδών και άμεση κατάργηση ζωολογικών κήπων και συναφών χώρων. Καμία ανοχή στην αιχμαλωσία ζώων για ”εκπαιδευτικούς” και πειραματικούς σκοπούς.

* Άρση της απαγόρευσης μεταφοράς κατοικίδιων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανένας περιορισμός σε μέγεθος/ κιλά και με την προϋπόθεση οτι ο κηδεμόνας διαθέτει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του ζώου και χρησιμοποιεί τα μέσα εκτός ωρών αιχμής προς όφελος του ζώου..(**)

* Αφαίρεση των παράνομων πινακίδων στα δημόσια πάρκα που απαγορεύουν την είσοδο τετράποδων στο χώρο.

* Άμεση απαγόρευση κυνηγιού. Ειδικό κλιμάκιο Κτηνιατρικής υπηρεσίας σε συνεργασία με επιστήμονες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα μεριμνά για την ευζωία των πληθυσμών.

* Άμεση απαγόρευση λειτουργίας βιοτεχνιών γούνας.

* Απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα (pet-shop). Πάταξη των παράνομων εκτροφών ζώων συντροφιάς. Απαγόρευση εισαγωγών κατοικίδιων, εξωτικών πτηνών και ερπετών.

* Απαγόρευση κατοχής/ κηδεμονίας ζώου σε περιπτώσεις που έχουν εγκαταλείψει/ κακοποιήσει στο παρελθόν.

*Άμεση έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων , που προβλέπονται στους νόμους 4039/12 και 4235/14 , ή έλλειψη των οποίων καθστά σε πολλέ σημεία ανενεργούς τους παραπάνω νόμους.


Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
www.pfpo.gr