ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ; Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΦΤΑΝΕΙ ΕΩΣ ΤΟ 2020

cocoa chocolate jpg - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cocoa chocolate jpg - Σόλων ΜΚΟΕίναι το αγαπημένο γλύκισμα των περισσότερων ανθρώπων. Η πιο «ένοχη» και γλυκιά απόλαυση όλων των ηλικιών. Κινδυνεύουμε, άραγε, να τη στερηθούμε για πάντα;

Οι δύο μεγαλύτερες σοκολατοποιίες στον κόσμο προειδοποιούν ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης σε κακάο στην παγκόσμια αγορά, κινδυνεύουμε κυριολεκτικά να ξεμείνουμε από σοκολάτα.


Σύμφωνα με τους βιομηχάνους του κλάδου, ακόμη και οι ασυνήθιστα μεγάλες καλλιέργειες σε κακάο δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης από την Ασία.

Οι προβλέψεις των παραγωγών είναι ότι μέχρι το 2020 θα διαπιστωθεί έλλειψη σοκολάτας στην παγκόσμια αγορά, η οποία το 2030 θα υπολείπεται κατά 2 εκατομμύρια τόνους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ήδη το 2013 ο πλανήτης κατανάλωσε περισσότερο κακάο από την συνολική παραγωγή της χρονιάς.

Ο ελβετικός όμιλος Barry Callebaut εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με «μια πιθανή έλλειψη κακάο μέχρι το 2020», γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κακάο κατά 25% την περασμένη χρονιά.

Ο όμιλος υποστήριξε ότι διέθεσε περισσότερους από 1,7 εκατ. τόνους σοκολάτας την περίοδο 2013-2014, ποσότητα που συνιστά ετήσια αύξηση άνω του 11,8%.

Σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο, οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν το 2013-14 από περίπου 1.600 λίρες τον τόνο σε πάνω από 2.000 λίρες, παρά τις ισχυρές καλλιέργειες από σημαντικές περιοχές όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα.

Το 2012 η πρόεδρος της βρετανικής σοκολατοβιομηχανίας Mars Φιόνα Ντόουσον είχε προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια αγορά κακάο «μπορεί να υποφέρει από έλλειψη 1 εκατ. τόνου έως το 2020».

Πέρυσι, ο εκδότης του περιοδικού Kennedy’s Confection Ανγκους Κένεντι, είχε υποστηρίξει ότι το μέλλον της σοκολάτας θα μπορούσε να απειληθεί πολύ πριν την ημερομηνία αυτή και πρόσθεσε πως «η σοκολάτα του μέλλοντος θα έχει τόσο μικρή ποσότητα κακάο που δεν θα έχει καμία σχέση με την σοκολάτα που ξέρουμε και αγαπάμε».

Ο Τζον Μέισον από το Συμβούλιο Ερευνας για την Διατήρηση της Φύσης που εδρεύει στη Γκάνα, είχε προβλέψει το 2010 ότι «η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή σαν το χαβιάρι, που ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορεί να την αγοράσει».

 

Πηγή/φωτόΤα Νέα, tanea.gr

Σχετικά άρθρα