ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

first prize waste - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

first prize waste - Σόλων ΜΚΟΤην άρνησή τους να καταστεί η αφρικανική ήπειρος σε χωματερή της Ευρώπης διακήρυξαν οι ηγέτες αφρικανικών κρατών. Παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα στοιβάζονται σε αφρικανικές χώρες καθώς οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν φθηνότερη την εξαγωγή τους από την ασφαλή διαχείρισή τους εντός των συνόρων της Ένωσης.


Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής ζήτησαν να υπάρξει άμεση δράση ώστε να επιβληθούν αυστηρότεροι νόμοι για την εναπόθεση τοξικών ηλεκτρονικών αποβλήτων και των εξαρτημάτων τους.

Το 1991, οι αντιπρόσωποι 12 από τα κράτη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας συναντήθηκαν στο Μάλι για να συντάξουν τη Σύμβαση του Μπαμάκο, που απαγόρευε την εισαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων στην Αφρική. Η Συνθήκη αυτή τέθηκε σε ισχύ 7 χρόνια αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2013, 15 χρόνια μετά την επίσημη εφαρμογή της Συνθήκης του Μπαμάκο, οι χώρες που την υπέγραφαν συναντήθηκαν εκ νέου στο Μάλι ζητώντας την πραγματική και αποφασιστική εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τη Basel Action Network, μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την καταπολέμηση του εμπορίου τοξικών αποβλήτων, «είναι η πρώτη φορά που οι ίδιες οι αφρικανικές χώρες ζητούν την ανάληψη δράσης για την πρόληψη της απόθεσης ηλεκτρονικών αποβλήτων».

Πέρυσι, η Ε.Ε. κατέστησε αυστηρότερη τη νομοθεσία που διέπει τις εξαγωγές τέτοιων αποβλήτων. Η τροποποιημένη Οδηγία για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (WEEE) υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της Ένωσης να ανακτούν έως το 2016 το 45% των ηλεκτρονικών προϊόντων που πωλούνται, ποσοστό που θα πρέπει να έχει αυξηθεί στο 65% έως το 2019. Δεσμεύει επίσης τις κυβερνήσεις να παρέχουν πληροφορίες για τα σημεία, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν τέτοια προϊόντα, όπως και τα ηλιακά πάνελ, οι λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο και εξοπλισμός που μπορεί να καταστρέψει το όζον.

Οι κανονισμοί αυτοί θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί έως το Φεβρουάριο του 2014 στην εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών, παρότι τα νεότερα μέλη πήραν παράταση έως το 2021.


Διαβάστε επίσης: Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια της Ευρώπης καταστρέφουν την Αφρική (επιμέλεια: Μυρτώ Λιαλιούτη)

Πηγή/φωτό: Tvxs