ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΗ

arxaiotero nero - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arxaiotero nero - Σόλων ΜΚΟΜέχρι σήμερα, το ρεκόρ αρχαιότερου νερού κατείχε το υπόγειο νερό που είχε ανακαλυφθεί σε ένα ορυχείο στη Νότια Αφρική σε βάθος 2.8 χιλιομέτρων, το οποίο έχει βρεθεί ότι φιλοξενεί και μικρόβια.
Όμως πρόσφατα στο Οντάριο του Καναδά ανακαλύφτηκε ακόμη παλιότερης ηλικίας νερό το οποίο υπολογίζεται ότι ξεπερνάει σε ηλικία ακόμη και τα 2.5 δισεκατομμύρια χρόνια! Την ανακάλυψη αυτή τη πραγματοποίησαν Καναδοί και Βρετανοί επιστήμονες και αυτό που ουσιαστικά ανακάλυψαν είναι μια αρχαία υπόγεια λίμνη νερού, που πιθανόν να έμεινε απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για δισεκατομμύρια χρόνια.


Το παγιδευμένο σε αυτή νερό, το οποίο κάποτε μάλλον έρρεε στην επιφάνεια, αλλά προοδευτικά κατέληξε να ρέει στο υπέδαφος, έχει ηλικία το λιγότερο 1.5 δισεκατομμυρίων ετών, όπως έδειξαν οι σχετικές χημικές αναλύσεις. Δεν αποκλείεται όμως να είναι πολύ παλαιότερο με βάση την χρονολόγηση των γύρω πετρωμάτων, τα οποία έχουν ηλικία 2.7 δισεκατομμύρια έτη.

Ουσιαστικά ανακαλύφτηκε ο πιο παμπάλαιος υδροφόρος ορίζοντας που έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ενώ υπάρχουν και πιθανότητες να φιλοξενεί και μικροσκοπικές πρωτόγονες μορφές ζωής. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους για την αναζήτηση μικροβιακής ζωής σε υπόγειους θυλάκους νερού σε άλλους πλανήτες καθώς και σε δορυφόρους πλανητών, όπως για παράδειγμα στο δορυφόρο Ευρώπη του Δία.

Οι ερευνητές θα κάνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν θα βρουν ίχνη ζωής στο πανάρχαιο νερό, το οποίο χρονολογείται από μια εποχή όταν στη Γη υπήρχαν μονάχα μονοκύτταροι οργανισμοί. Οι πιθανοί ακραιόφιλοι ή εξτρεμόφιλοι μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να επιζήσουν σε τέτοια σκοτεινά βάθη, θα πρέπει να βασίζονται όχι στην ηλιακή, αλλά στη χημική ενέργεια του υδρογόνου και του μεθανίου από τα γύρω πετρώματα.

Πηγή/φωτό: Ecotimes