ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΖΕΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

antarctica - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

antarctica - Σόλων ΜΚΟΩς θετικό εκτιμάται από τους επιστήμονες το γεγονός ότι η τρύπα του όζοντος είναι η δεύτερη μικρότερη που έχει μετρηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξαν και μελέτησαν οι επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αυξημένων θερμοκρασιών που επικράτησαν φέτος στα κατώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική.

Σημειώνεται ότι το στρώμα του όζοντος μπλοκάρει τη βλαβερή και καρκινογόνο υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους επιστήμονες, καθώς διαπιστώθηκε ότι το στρώμα έχει «τρυπήσει». Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι ανάλογα με τις κλιματικές που επικρατούν, το μέγεθος της τρύπας του όζοντος αυξομειώνεται κάθε χρόνο.

Η μεγαλύτερη τιμή καταγράφηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η έκτασή της τρύπας του όζοντος είχε μετρηθεί στα 29,9 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα. Ωστόσο, φέτος, το μέσο μέγεθός της διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. τετρ. χλμ που είναι το δεύτερο μικρότερο των τελευταίων 20 ετών.

Πηγή/φωτό: Ημερησία

Σχετικά άρθρα