ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΖΟΝ

Ozone - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Ozone - Σόλων ΜΚΟΗ αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών θα αυξήσει ιδιαίτερα τους κινδύνους από την απορρόφηση όζοντος από τη χλωρίδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Το όζον αποτελεί αέριο των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας (10-40 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης). Είναι ένα από τα σημαντικότερα αέρια για την ύπαρξη ζωής στη Γη, καθώς προλαμβάνει μεγάλα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας καθιστώντας τον πλανήτη βιώσιμο. Καθώς πρόκειται για αέριο ισχυρά οξειδωτικό βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Είναι ζωτικής σημασίας για την αντανάκλαση των υπεριωδών ακτινών του ήλιου, όταν βρίσκεται συγκεντρωμένο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, οι συγκεντρώσεις όζοντος  και η πυκνότητά του αυξάνονται σταθερά σε πολλές περιοχές, δεδομένο με αρνητικότατες συνέπειες για εκατομμύρια είδη της γήινης χλωρίδας και πανίδας αλλά και της μέσης θερμοκρασίας.

Η χλωρίδα είναι αυτή που αναμένεται να επιβαρυνθεί περισσότερο από τις αυξημένες συγκεντρώσεις του όζοντος. Ενώ παραδοσιακά η επιστημονική κοινότητα εκτιμούσε το μέγεθος του κινδύνου που επιφέρει το όζον στα φυτά με βάση τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι μηχανισμοί απορρόφησης των φυτών είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στο αέριο, περισσότερο από τα ζώα και τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζένι Κλίνμπεργκ, η σημαντικότερη επίπτωση των αυξημένων συγκεντρώσεων όζοντος είναι η πρώιμη γήρανση των φυτών, δεδομένο που σημαίνει μικρότερες σε ποσότητα και ποιότητα σοδειές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές που αναμένεται –σύμφωνα με την έρευνα- να επηρεαστούν περισσότερο είναι οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες και περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στην περιοχή αυτή οι κλιματικές συνθήκες και οι συγκεντρώσεις όζοντος ευνοούν αυξημένες προσλήψεις του από τα φυτά. Αυτό μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα υποτίθεται ότι αποτρέπουν τα φυτά από μεγάλη απορρόφηση όζοντος. Όσο περισσότερο αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα, τόσο λιγότερη είναι η δυνατότητα απορρόφησης όζοντος από τα φυτά, με τους επιστήμονες πάντως να τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί το μέλλον της βιοποικιλότητας, σε ένα κόσμο που βλέπει τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα να αυξάνονται παράλληλα με τις αντίστοιχες του όζοντος.

Η αύξηση συγκέντρωσης του όζοντος επηρεάζει εκτός των φυτών και τα ζώα, καθώς σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ακόμα και δηλητηρίαση, ενώ προκαλεί μόλυνση στην ατμόσφαιρα με σημαντικές συνέπειες και για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνες, η συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα, όχι μόνο δεν είναι ομοιόμορφη αλλά μεταβάλλεται δραματικά ανά περιοχές. Έτσι, ενώ σε περιοχές πάνω από τους τροπικούς και την Ανταρκτική παρατηρείται μείωση της συγκέντρωσης του στρώματος του όζοντος, με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας διεμβολισμού της γήινης ατμόσφαιρας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (Φαινόμενο της Τρύπας του Όζοντος), σε κάποιες βόρειες περιοχές (Καναδάς, Σκανδιναβία, Σιβηρία) παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο, με αύξηση  της πυκνότητάς του και μείωση των υπεριωδών ακτινοβολιών.

(Πηγές: Science DailyRed Orbit)
Φωτό:wikimedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

12 Αυγούστου 2011

Σχετικά άρθρα