ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

peirama gewmixanikis kanadas - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

peirama gewmixanikis kanadas - Σόλων ΜΚΟΈντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόρριψη, τον Ιούλιο, 100 τόνων θειικού σιδήρου στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών του Καναδά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος γεωμηχανικής που υλοποίησε  Αμερικανός επιχειρηματίας.

Ειδικότερα, δικηγόροι, περιβαλλοντολόγοι και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα και την Συνθήκη του Λονδίνου για την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.


Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν την είδηση ότι ο ψεκασμός του ωκεανού με σίδηρο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητού πλαγκτόν σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με στόχο την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την αποθήκευσή του στον βυθό.

Ο ψεκασμός πραγματοποιήθηκε 200 ναυτικά μίλια δυτικά των νησιών Haida Gwai, τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα, όπου ο επιχειρηματίας Russ George έπεισε τους ιθαγενείς για τα περιβαλλοντικά οφέλη του εγχειρήματος.

«Φαίνεται πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα και της Συνθήκης του Λονδίνου για την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα», δήλωσε Kristina M Gjerde, νομική σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.

«Δεν πρέπει να απορρίπτονται σωματίδια του σιδήρου στον ωκεανό, είτε για την αποθήκευση του άνθρακα είτε για την αναπλήρωση των ιχθυοαποθεμάτων, μέχρι να αποδειχθεί ότι πρόκειται για νόμιμη επιστημονική έρευνα χωρίς εμπορικούς σκοπούς», προσέθεσε η κ. Gjerde.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός επιχειρηματίας χαρακτήρισε τις δυο συνθήκες «μυθολογία» και τόνισε ότι οι προβλέψεις τους δεν αφορούν το project του.

Πηγή/φωτό: Econews