ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΜΠΟΤΕΣ, ΣΠΙΡΟΥΝΙΑ & ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΛΟΟΥΝ (Η.Π.Α.) (της Τάνιας Μποζανίνου) — Σειρά Πολιτική Ηγεσία Επικοινωνία

spirounia klooun - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

spirounia klooun - Σόλων ΜΚΟΟι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσµα των Ρεπουµπλικανών δίνουν νέα ρεσιτάλ γκάφας και ασχετοσύνης. Ο ένας πιστεύει ότι η Αφρική είναι χώρα, ο άλλος ότι οι Ταλιµπάν κυβερνούν τη Λιβύη, όλοι τους επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη άγνοια σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής. «Κλόουν», «περιπλανώµενο τσίρκο» και «νοσηρό ανέκδοτο» είναι µερικές από τις εκφράσεις που χρησιµοποιούν πολλά αµερικανικά µέσα ενηµέρωσης για να περιγράψουν συλλήβδην τους υποψηφίους για το χρίσµα του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Τα… κοσµητικά επίθετα που τους συνοδεύουν είναι συνήθως «ρηχοί», «άσχετοι», «υποκριτές» και «ψευδολόγοι». Αιτία, οι χοντρές γκάφες στις οποίες υποπίπτουν συχνά-πυκνά αλλά και οι γενικότερα φαιδρές και ακραίες απόψεις τους. Μπότες, σπιρούνια και δεξιοί κλόουν. Μα επιδιώκουν οι άνθρωποιαυτοί να κατακτήσουν το πόστο του πλανητάρχη; Βεβαίως, και µάλιστα όσο πιο ανεκδιήγητοι τόσο µεγαλύτερη απήχηση έχουν στη βάση του κόµµατος.

Όπως φαίνεται, για να είναι κάποιος υπολογίσιµος στους ρεπουµπλικανικούς κύκλους σήµερα οφείλει να πιστεύει ακράδαντα ότι ο Θεός δηµιούργησε τον κόσµο σε έξι ηµέρες αλλά να έχει σοβαρές αµφιβολίες για το αν ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είναι Αµερικανός.

Πρωταθλητές στην ανοησία είναι η βουλευτίνα από τη Μινεσότα Μισέλ Μπάκµαν και ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι. Η πρώτη δηλώνει ότι «οι Ιρακινοί πρέπει να πληρώσουν αποζηµιώσεις προς τις ΗΠΑ» και ότι «οι γκέι µπορούν να γιατρευτούν µε την προσευχή». Τον Οκτώβριο επέκρινε τον Οµπάµα επειδή έστειλε στρατιώτες στην Ουγκάντα λέγοντας: «Μας πήγε στη Λιβύη και τώρα θέλει να µας πάει και στην Αφρική;» – πιστεύει ίσως ότι η Λιβύη βρίσκεται στην Ευρώπη;

Ο Πέρι είναι αστείρευτος στην αρλούµπα. Για να αντιµετωπίσει την οικονοµική κρίση διοργάνωσε οµαδική προσευχή 30.000 ατόµων σε γήπεδο του Χιούστον. Φοράει καουµπόικες µπότες που γράφουν «Ελευθερία» – εννοώντας από το πολύ κράτος – και θεωρεί «πολύ προοδευτική» την προεδρία Μπους υιού. Πρότεινε να δηµιουργηθεί µια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία ενώ ο Ασαντ πατάσσει τον λαό του µε τανκς και όχι αεροπλάνα.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, στις προτιµήσεις των Ρεπουµπλικανών – οι προκριµατικές εκλογές για το χρίσµα αρχίζουν στις 3 Ιανουαρίου στην Αϊόβα – προηγείται µε 40% ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς. Ο αποκαλούµενος και «Βεζούβιος της αµερικανικής πολιτικής» µπορεί να πετάξει ή να κάνει τρέλες ανά πάσα στιγµή, υποστηρίζει ότι «οι Παλαιστίνιοι αποτελούν επινοηµένο λαό» και τους χαρακτηρίζει «τροµοκράτες». Τον θεωρούν ήπιο προς τους παράνοµους µετανάστες επειδή ζητάει να µην απελαύνονται όσοι «ανήκουν σε κάποια τοπική εκκλησία».

∆εύτερος έρχεται ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο µορµόνος Μιτ Ρόµνι, µε 23%. Είναι ο λιγότερο γκαφατζής από τους υποψηφίους, µε αυτό όµως δεν συµφωνεί ο σκύλος του, τον οποίο έδεσε κάποτε στη… σκεπή του αυτοκινήτου του και ταξίδεψε ως τον Καναδά! Η µεγαλύτερη γκάφα που έχει διαπράξει είναι ότι προκάλεσε αντίπαλό του σε ντιµπέιτ να βάλουν «στοίχηµα 10.000 δολάρια». Απέδειξε έτσι ότι, όντας εκατοµµυριούχος, είναι τελείως αποκοµµένος από τον µέσο Αµερικανό.

Εν τέλει ποιοι ψηφίζουν τους ανθρώπους αυτούς; Οι οπαδοί του ακροδεξιού κινήµατος Κόµµα του Τσαγιού, ρατσιστές και ξενοφοβικοί, κυρίως λευκοί που επιδεικνύουν ακραίο κοινωνικό συντηρητισµό και απαιτούν η θρησκεία να κυριαρχεί στην πολιτική. Αποτελούν µόνο το 20% του συνόλου του εκλογικού σώµατος, απαρτίζουν όµως πολύ µεγαλύτερο ποσοστό όσων πηγαίνουν τελικά στις κάλπες. Το βέβαιον είναι ότι ο Οµπάµα ψηφίζει Γκίνγκριτς αφού απέναντί του προηγείται κατά 11 µονάδες έναντι µόνο 2 µονάδων που προηγείται του Ρόµνι.

ΟΛΙΣΘΗΜΑΤΑ

Μπους… Αριστοτέλης

Οπως έγραψε η βρετανική εφηµερίδα «Guardian», οι σηµερινοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσµα του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος «κάνουν τον Τζορτζ Μπους υιό να φαντάζει σαν τον Αριστοτέλη».

Ποια πρεσβεία;

Μετά την πρόσφατη εισβολή Ιρανών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη η Μισέλ Μπάκµαν κάλεσε τις ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στο Ιράν. Το πρόβληµα; Αγνοούσε ότι η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί πρεσβεία στην Τεχεράνη από το 1979!

Πυρ στο κογιότ

Ο Ρικ Πέρι λατρεύει να πυροβολεί. Επαίρεται ότι όταν κάποτε έκανε τζόγκινγκ και ένα κογιότ απείλησε τον αγαπηµένο σκύλο της κόρης του, αυτός «το σκότωσε επί τόπου µε µια µόνο σφαίρα».

Συνέντευξη µε τον συγγραφέα Καρλ Μπρέµερ

«Μονοµανείς µε το σεξ και την ηθική»

«Η µονοµανία των Ρεπουµπλικανών µε ζητήµατα που άπτονται του σεξ, όπως οι αµβλώσεις και οι γκέι, είναι σχεδόν διεστραµµένη» λέει µιλώντας προς «Το Βήµα» ο Καρλ Μπρέµερ. Ο ένας εκ των τριών συγγραφέων του βιβλίου «Η τρέλα της Μισέλ Μπάκµαν» (The Madness of Michele Bachmann) εξηγεί ότι η αντιµετώπιση των κοινωνικών ζητηµάτων µε θρησκόληπτες απόψεις «αποτελούσε πάντα έναν εγγυηµένο τρόπο για να αποσπούν οι τσαρλατάνοι τις ψήφους και τα χρήµατα των ανυποψίαστων και εύπιστων πολιτών. ∆υστυχώς φαίνεται ότι αυτό λειτουργεί και οι Ρεπουµπλικανοί είναι εκείνοι που κυρίως επωφελούνται από τέτοιες πολιτικές». Ο κ. Μπρέµερ θεωρεί ότι τη σήµερον ηµέρα ένας υποψήφιος πρέπει να είναι θρησκοµανής, υπερσυντηρητικός και ακροδεξιός για να έχει ελπίδες να λάβει το χρίσµα του κόµµατος. «Αυτό διώχνει πολλούς µετριοπαθείς Ρεπουµπλικανούς» λέει.

Προσθέτει ότι αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόµενο: τόσο ο Ρόναλντ Ρίγκαν όσο και ο Τζορτζ Μπους πατέρας χάιδευαν τα αφτιά διάφορων θρησκευτικών οµάδων. «Ο Ρίγκαν επωφελήθηκε τα µέγιστα από την Ηθική Πλειοψηφία του φανατικού θρησκευόµενου Τζέρι Φάλγουελ, ενώ το πρόγραµµα “1.000 σηµεία φωτός” του Μπους πατέρα προέβλεπε ότι θρησκευτικές κυρίως οργανώσεις θα αναλάµβαναν µέρος του ρόλου της κυβέρνησης σε προγράµµατα κοινωνικής πρόνοιας». Ο κ. Μπρέµερ αναφέρεται στον ευαγγελιστή φονταµενταλιστή πάστορα Φάλγουελ, ο οποίος ίδρυσε την Ηθική Πλειοψηφία, ένα από τα µεγαλύτερα πολιτικά λόµπι ευαγγελιστών στη δεκαετία του 1980. Ηταν υπέρ της οικογένειας (βλ. υπερσυντηρητική), υπέρ της ζωής (βλ. κατά των αµβλώσεων), υπέρ της άµυνας και υπέρ του Ισραήλ – και ψήφισε µαζικά Ρίγκαν στις εκλογές του 1980. «Αυτό που έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή είναι ότι τα περισσότερα κοινωνικά ζητήµατα στα οποία επικεντρώνονται οι θρησκευτικές οργανώσεις σήµερα περιστρέφονται γύρω από τις υπηρεσίες Υγείας για την αναπαραγωγή και άλλα σεξουαλικά ζητήµατα, όπως οι γάµοι µεταξύ οµοφυλοφίλων» καταλήγει ο συνοµιλητής µας.

Πηγή/φωτό: Το Βήμα – Έντυπη έκδοση

Διαβάστε σχετικά:
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σχετικά άρθρα