ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (της Μαρίας Πνευματικού)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΣε θέση µάχης παραµένουν κάτοικοι και φορείς στους Αγίους Θεοδώρους, το Λουτράκι αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισµένοι να µην επιτρέψουν την εγκατάσταση µονάδας αποθήκευσης χηµικών στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας από την εταιρεία Soussaki Logistics. 
Όπως επισηµαίνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος µε την οποία εγκρίθηκε η περιβαλλοντική µελέτη και η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που άναψε το πράσινο φως για την άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης της χηµικής αποθήκης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε µια περιοχή που εδώ και δεκαετίες οι κυβερνώντες την αντιµετωπίζουν ως τη βιοµηχανική χαβούζα της χώρας.

Χηµική «βόµβα»

Σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς της εταιρείας, στην περιοχή Σουσάκι, στον ∆ήµο Αγίων Θεοδώρων, θα κατασκευαστούν πέντε δεξαµενές αποθήκευσης χηµικών, εκ των οποίων οι δύο θα χρησιµοποιούνται για την αποθήκευση στυρενίου (χηµικό προϊόν άκρως επικίνδυνο, το οποίο συµπεριλαµβάνεται στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών). Στις εγκαταστάσεις θα είναι µόνιµα αποθηκευµένοι 6.000 τόνοι επικίνδυνων χηµικών, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα ξεφορτώνονται στον κόλπο 30.000 τόνοι χηµικών, τα οποία στη συνέχεια θα µεταφέρονται οδικώς µε βυτιοφόρα.

Όπως µας επισήµανε ο δήµαρχος Αγίων Θεοδώρων -Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης, «τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια προηγούµενες αρνητικές αποφάσεις του ∆ήµου Αγίων Θεοδώρων και του παλαιού Νοµαρχιακού Συµβουλίου του Νοµού Κορινθίας».

Οι φορείς ήδη έχουν προσφύγει στο Συµβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων έγκρισης της περιβαλλοντικής µελέτης και της άδειας για ίδρυση και εγκατάσταση της αποθήκης χηµικών, αφού, όπως µας επισήµανε ο δήµαρχος Αγίων Θεοδώρων -Λουτρακίου, «έχει παρέλθει η εποχή που η πολιτεία µε το έτσι θέλω αποφάσιζε και διέταζε για το µέλλον της περιοχής µας και των χιλιάδων κατοίκων της. Η περιοχή µας µπορεί να είναι, ήδη, επιβαρυµένη βιοµηχανικά, αυτό, όµως, δεν µπορεί να αποτελεί άλλοθι για την πλήρη καταστροφή της και τη µετατροπή της σε βιοµηχανική χαβούζα». Ο δήµος, όπως µας επισήµανε ο Κώστας Λογοθέτης, έχει όραµα για µια νέου τύπου ανάπτυξη, αφού η περιοχή είναι βιοµηχανικά κορεσµένη. «Στόχος µας είναι να βάλουµε κανόνες και στις υφιστάµενες δραστηριότητες και ασφαλώς να µην επιτρέψουµε την εγκατάσταση οποιασδήποτε νέας µονάδας που θα θέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια υγεία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον της περιοχής µας».

Το θέµα της εγκατάστασης επικίνδυνων χηµικών στην περιοχή έχει φέρει στη Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ µε πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρούς ∆ιώτη, Βασίλη Μουλόπουλου και του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Όπως επισηµαίνεται στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει, «σύµφωνα µε καταγγελίες η περιβαλλοντική µελέτη της εταιρείας έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η µονάδα υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου, άρα ο κίνδυνος εµφάνισης φαινοµένου Domino είναι υπαρκτός. Για τον κίνδυνο αυτό στη µελέτη δεν υπάρχει καµία πρόβλεψη».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα ότι στη μελέτη αναληθώς αναφέρεται ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μέτρων από την περιοχή που θα εγκατασταθεί η μονάδα, όπως και ότι θα βρίσκεται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό. Επισημαίνεται ακόμα ότι προβληματισμό προκαλεί η άκρως καθησυχαστική απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού τα χημικά που θα αποθηκεύονται δεν είναι επιβλαβή.

Τί είναι το στυρένιο

Το στυρένιο, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, θεωρείται επικίνδυνο κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Ουσία άκρως εύφλεκτη, όταν απελευθερώνεται στον αέρα είναι τόσο τοξική, που δεν αφήνει ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα όργανο ή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τις εκτιμήσεις του Γραφείου Χημικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, το στυρένιο μπορεί να προκαλέσει:

σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταβολή δυνάμεων, μυϊκή αδυναμία, γνωστή και σαν μ«Ασθένεια του στυρενίου»,

στο καρδιο-αναπνευστικό: βήχα, πνευμονικό οίδημα, καρδιακές αρρυθμίες, λιποθυμίες, ακόμα και κώμα,

στο νευρικό σύστημα: ιλίγγους, επίμονες κεφαλαλγίες, ακόμα και σπαστική παράλυση,

στο ήπαρ: ηπατικές βλάβες και εργαστηριακές διαταραχές,

επίσης: νεφρικές διαταραχές, μείωση της ακοής, βλάβες στα μάτια, βλάβες στο δέρμα, διαταραχές στη λειτουργία της αναπαραγωγής, γενετικές μεταλλάξεις και τερατογενέσεις,

κυρίως, όμως, καρκινογένεση (πολλές μορφές καρκίνου, λευχαιμία κ.τ.λ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον φετινό Ιούλιο ηανατροπή ενός βυτιοφόρου στη Σόφια, που μετέφερε 20 τόνους στυρενίου, δημιούργησε τοξικό νέφος και οι αρχές απομάκρυναν 2.000 κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή/φωτό: Το Πράσινο Ποντίκι

Σχετικά άρθρα