ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (της Καίτης Βασιλάκου)

Earth hemisphere common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Earth hemisphere common - Σόλων ΜΚΟΌπως είδα στην ιστοσελίδα Nobelprize.org όλα τα κράτη στον κόσμο ισχυρίζονται ότι είναι δημοκρατίες με εξαίρεση τέσσερα: το Βατικανό, τη Σαουδική Αραβία, τη Μιανμάρ και το Μπρουνέι. Αν μη τι άλλο αυτά τα κράτη είναι τουλάχιστον ειλικρινή απέναντι στους λαούς τους και την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλήθεια πάντως είναι διαφορετική. Πάνω από εκατό κράτη έχουν απολυταρχικό καθεστώς ή ένα είδος υβριδικού καθεστώτος με πολύ περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματα.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Economist το 2010 σε σύνολο 167 χωρών μόνο 26 χώρες είχαν πλήρη δημοκρατία. 53 χώρες είχαν ελλειμματική δημοκρατία, 33 χώρες είχαν υβριδικό καθεστώς και 55 χώρες είχαν απολυταρχικό.

Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή με την πιο ολοκληρωμένη δημοκρατία στον κόσμο. Ακολουθούν: Ισλανδία, Δανία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία.

Τελευταία στον κατάλογο είναι η Βόρεια Κορέα. Πάνω από αυτήν είναι το Τσαντ, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Μιανμάρ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση, στην ομάδα που περιλαμβάνει τις ελλειμματικές δημοκρατίες. Στην παρέα είναι και η Ιταλία και η Γαλλία, αν θέλουμε να παρηγορηθούμε. Αν πάλι θέλουμε να κλάψουμε, είναι μαζί με μας η Μποτσουάνα, η Ινδία, η Τζαμάικα, το Μεξικό, η Κολομβία και το κράτος των Σκοπίων. Κι αν θέλουμε να κλάψουμε γοερά, πάνω από μας, δηλαδή στις πλήρεις δημοκρατίες, είναι η Μάλτα, η Τσεχία, η Ουρουγουάη, ο Μαυρίκιος, η Κόστα Ρίκα.

Στις χώρες με υβριδικά καθεστώτα μεταξύ άλλων καταλέγονται η Αλβανία, η Τουρκία, η Παλαιστίνη, η Ρωσία, το Ιράκ. Στα απολυταρχικά καθεστώτα η Κούβα, η Λευκορωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ιράν.

http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Κοιτάζοντας το σχετικό χάρτη παρατηρούμε ότι 17 από τις 26 χώρες με πλήρη δημοκρατία βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία, με εξαίρεση τρία κράτη, έχει παντού δημοκρατικά καθεστώτα (πλήρη ή ελλειμματικά). Στην αμερικανική ήπειρο οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν απέναντι στον Καναδά, αλλά και εδώ με εξαίρεση μερικά κράτη, ολόκληρη η ήπειρος έχει δημοκρατικά καθεστώτα (πλήρη ή ελλειμματικά).

Αντίθετα όλα σχεδόν τα απολυταρχικά καθεστώτα συνωστίζονται στην Αφρική και την Ασία με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Νοτιοαφρικανική Ένωση, η Ινδία και στην άπω ανατολή η Ιαπωνία. Η Αυστραλία ανήκει κι αυτή στις χώρες με πλήρη δημοκρατία.

Είναι γνωστή η φράση: «Έλα στη δημοκρατία. Αλλιώς θα έρθει  αυτή να σε βρει». Η δημοκρατία έκανε τα τελευταία χρόνια την επίσκεψή της στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά έπαθε μεγάλο πατατράκ. Τώρα θέλει να επισκεφθεί και άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική, αλλά φοβάμαι ότι κι εκεί θα γίνει δεκτή με πολύ αγενή τρόπο.

Εμείς φυσικά δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε τη δημοκρατία παντού στον κόσμο. Αρκεί να μην ξεχνάμε ότι αυτό το πολίτευμα θέλει ψύχραιμους και σκεπτόμενους πολίτες, που ανέχονται τη διαφορετική γνώμη, που δεν παρασύρονται από λαϊκίστικα πυροτεχνήματα, που γνωρίζουν ως πού φτάνουν τα δικαιώματά τους, που δεν τυφλώνονται από φανατισμό. Σε διαφορετική περίπτωση η δημοκρατία παραμορφώνεται, γίνεται ελλειμματική, γίνεται υβριδική και τέλος γίνεται απλώς λέξη που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα για να καλύψουν την ανομία τους.

Πηγή: Ελευθεροτυπία – E-net.gr

(Φωτό: wikimedia)

 

Σχετικά άρθρα