ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΛΙΒΑΔΙΑ» ΑΠΟ ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ (της Έρης Πανσελήνα)

assets type12128 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

assets type12128 - Σόλων ΜΚΟΕντυπωσιακές εικόνες από αχανή “λιβάδια” φυτοπλαγκτού, ενός πολύτιμου συμμάχου στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατέγραψε από το Διάστημα ο δορυφόρος Envisat. Στην πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία που έστειλε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το φυτοπλαγκτόν χάρη στον καλοκαιρινό ήλιο και στα θερμά θαλάσσια ρεύματα δίνει έντονο πράσινο και μπλε χρώμα στις δίνες της Θάλασσας του Μπάρεντς, στα ανοιχτά του βορειότερου σημείου της ηπειρωτικής Ευρώπης, του Κέιπ Νόρντκιν της Νορβηγίας.

Το γαλαζοπράσινο “λιβάδι” που σχηματίζουν τα μονοκύτταρα φύκη στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς απαθανάτισε στις 17 Αυγούστου το Απεικονιστικό Φασματόμετρο Μέσης Ανάλυσης του Envisat και δόθηκε στη δημοσιότητα από την ESA. Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του φυτοπλαγκτού, η χλωροφύλλη που χρησιμοποιεί μαζικά για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης χρωματίζει με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο το νερό του ωκεανού, κάτι που επιτρέπει στα μονοκύτταρα φύκη να είναι ανιχνεύσιμα από ειδικούς αισθητήρες “χρωμάτων του ωκεανού”, όπως αυτός του Envisat, εξηγεί η ESA στην ιστοσελίδα της. Το Απεικονιστικό Φασματόμετρο Μέσης Ανάλυσης είναι ευαίσθητο στα μήκη κύματος στα οποία ανακλά ακτινοβολία η χλωροφύλλη των φυκιών.

Το συγκεκριμένο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς στα βόρεια της Νορβηγίας παραμένει ελεύθερο από πάγο ακόμα και τον χειμώνα, χάρη στο βορειοατλαντικό ρεύμα που φέρνει θερμό νερό από τον Νότο και σε συνδυασμό με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, το ρεύμα αυξάνει τη βιολογική παραγωγικότητα στα νερά της περιοχής.

Η ύπαρξη του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού είναι για το περιβάλλον εξίσου σημαντική με εκείνη των δασών, αφού τα μονοκύτταρα φύκη που συσσωρεύονται κοντά στην επιφάνεια του νερού απορροφούν από την ατμόσφαιρα περίπου την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με τα χερσαία φυτά. Επομένως, εκτός από βασική πηγή τροφής για τα θαλάσσια είδη, βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το φυτοπλαγκτόν είναι ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές μεταβολές, έτσι η διαρκής παρακολούθησή του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού της Γης έχουν κρούσει η επιστήμονες. Τον περασμένο χρόνο καναδική μελέτη έδειξε ότι τα μονοκύτταρα φύκη συρρικνώνονται συνεχώς εδώ και έναν αιώνα με μέσο ετήσιο ρυθμό 1% και ότι μόνο μετά το 1950 έχει χαθεί το 40% του παγκόσμιου φυτοπλαγκτού. Αν η τάση συνεχιστεί, θα επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή και θα διαταραχθούν σοβαρά οι τροφικές αλυσίδες.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

Φωτό: Το γαλαζοπράσινο από «λιβάδι» φυτοπλαγκτόν στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς απαθανάτισε στις 17 Αυγούστου το Απεικονιστικό Φασματόμετρο Μέσης Ανάλυσης του Envisat και δόθηκε στη δημοσιότητα από την ESA

Πηγή/φωτό: Έθνος.gr

Σχετικά άρθρα