ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

MetanastesEvroshdshj - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

MetanastesEvroshdshj - Σόλων ΜΚΟΣτους μετανάστες και το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι αφιερωμένες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Σπήλαιο Τριγώνου, Έβρου.
Οι εκδηλώσεις, από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής τους, συνιστούν μια μοναδικότητα για την ελληνική περιφέρεια, αφού τέτοιου εύρους δράσεις και πρωτοβουλίες και μάλιστα σε ένα μικρό χωριό των 400 κατοίκων, δεν έχουν άλλο παράδειγμα και προηγούμενο, όπως επισημαίνει ο διοργανωτής του φεστιβάλ, δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης, περιφερειακός σύμβουλος, εκδότης και διευθυντής του «Βορέα», που είναι και το μόνο περιοδικό στην Ελλάδα, με έδρα σε χωριό της ελληνικής περιφέρειας.

«Με τις εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, την ιστορική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της περιοχής και κυρίως να προβάλλουμε το καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα, μια «φλέβα χρυσού» που δεν την έχουμε χτυπήσει ακόμη στο σωστό σημείο της», επισημαίνει ο κ. Παπαθανάκης. Και συνεχίζει: «Η ονομασία του φεστιβάλ, που καθιερώνεται από φέτος σε «Τρίπορι», αποδίδει και αναδεικνύει πολύ καλύτερα και ουσιαστικότερα τον χαρακτήρα και τη δυναμική ενός θεσμού για τη μετανάστευση και τον πολιτισμό σε μια διασυνοριακή περιοχή. Άλλωστε το «Τρίπορι» μας παραπέμπει στους τρεις υδάτινους πόρους-δρόμους, στον Άρδα, τον Έβρο και τον Τούντζα και στις τρεις χώρες, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή, 21 Αυγούστου, με ημερίδα με θέμα: «Αρωματικά φυτά-ένας άλλος δρόμος για τη γεωργία», στην αίθουσα «Νότης Σφακιανάκης» στο Ορμένιο. Το ίδιο βράδυ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Το κορίτσι με τα κόκκινα παπούτσια», της Φωτεινής Ναούμ.

Τις υπόλοιπες ημέρες θα προβληθούν στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου Σπηλαίου κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «Χαμίνι», του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ανατολικά της Εδέμ», του Ηλία Καζάν, «Η θεια από το Σικάγο», του Αλέκου Σακελάριου, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», της Λιούις Κάρολ, «Ποτέ την Κυριακή», του Ζιλ Ντασέν, «Τέσσερα μαύρα κουστούμια», του καταγόμενου από το Σπήλαιο, Ρένου Χαραλαμπίδη, κ.ά.

Την Κυριακή, 28 Αυγούστου, οργανώνεται ημερίδα για τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα, Αλέκο Γαλανό, από τα Δίκαια Τριγώνου. Γεωπόνος στο επάγγελμα, ο Αλέκος Γαλανός είχε διοργανώσει το 1953 στη γενέτειρά του, όπου είχε πρωτοδιοριστεί, την παράσταση «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», με ηθοποιούς νέους αγρότες. Ευρύτερα, έγινε γνωστός με το έργο του «Τα κόκκινα φανάρια», που έφτασε στο νήμα των υποψηφίων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, το 1963.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Κέντρο Τεκμηρίωσης Προβολής και Δημοσιότητας «Βορέας», την Ένωση Συλλόγων Γυναικών Έβρου, τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου «Γαία» και το Χορευτικό Γυναικών Σπηλαίου.

Πηγή/Φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα