ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

MAΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (του Κώστα Κασσιού)

fuk workers - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fuk workers - Σόλων ΜΚΟΈχουν περάσει αρκετοί αιώνες από τότε που ο Άγγλος Φιλόσοφος Francis Bacon μας συμβούλευε ότι “nature to be commandedmust be obeyed” δηλ. ‘προκειμένου να τιθασέψουμε τη φύση θα πρέπει να την υπακούμε’ . Μήνυμα που όμως όσο ο άνθρωπος αύξανε τις γνώσεις του, αποκτούσε πνευματική και υλική δεξιότητα και που την παρερμήνευσε σαν υπεροχή έναντι των άλλων όντων και της ίδιας της φύσης του το ξέχασε βάναυσα το παραβίασε και τώρα υφίσταται τις συνέπειες.

Τα αποτελέσματα του ανθρώπινου θράσους που συστηματικά παραβίασε και παραβιάζει τους κανόνες και τις αντοχές που η ίδια η φύση έχει βάλει άλλοτε τα βλέπουμε και άλλοτε τα ζούμε με τον ποιο επώδυνο τρόπο. Το πρόσφατο τραγικό συμβάν του φοβερού σεισμού και του ‘τσουνάμι’ της Ιαπωνίας  με τις τρομακτικές  απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές καταστροφές αλλά και οι απρόβλεπτες συνέπειες από τον πυρηνικό κίνδυνο των ενεργειακών πυρηνικών σταθμών μας οδηγούν γρήγορα πάλι πίσω στην προ αιώνων συμβουλή του Bacon.

Οι Ιάπωνες, όπως και πριν από κάμποσα χρόνια οι κάτοικοι στον Ινδικό Ωκεανό αγνόησαν την προσταγή της υπακοής στη φύση, εγκαθιστώντας  τους οικισμούς τους  και αναπτύσσοντας τις οικονομικές τους δραστηριότητες εκεί που η φύση δεν ήταν εύκολο και δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί και να δημιουργηθεί  η ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να τιθασευτεί και να ελεγχθεί. Αρκέστηκαν μερικά λεπτά έντονης σεισμικής δραστηριότητας και μερικές ώρες παλιρροϊκών κυματισμών για να σβήσουν ανθρώπινες προσπάθειες και αγώνες αιώνων που στήθηκαν σε περιοχές που η ίδια η φύση δεν θάθελε να υπάρχουν .Είναι γνωστό το σεισμικό παρελθόν της Ιαπωνίας αλλά και τόσων άλλων ζωνών του πλανήτη όπως και στον τόπο μας . Δεν αρκεί όμως μόνο η προσπάθεια των αντισεισμικών κατασκευών και έργων .Προέχει η σοβαρή μελέτη του όλου περιβάλλοντος και των φυσικών μεταβλητών σε αυτό  προκειμένου να εγκαταστήσουμε και αναπτύξουμε  τις οικονομικές μας δραστηριότητες.

Πόσο συχνά και στον τόπο μας οι πλημμύρες και νεροποντές δεν αφάνισαν κατοικίες, υπάρχοντα και υποδομές ,όταν υπερεκτιμώντας τις ικανότητές μας έναντι των φυσικών φαινομένων, με περισσή επιπολαιότητα χτίσαμε  στις εκβολές των ποταμών ή και πάνω  στις μπαζωμένες κοίτες απορροής των ρεμάτων με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα; Και τώρα  μια χώρα όπως η Ιαπωνία με άφθονη  επιστημονική γνώση ,τεχνολογία και τεχνογνωσία που μάλιστα την εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα μπορούσε να διαβλέψει τους κινδύνους του ‘τσουνάμι’-λέξη δικιά τους και αυτή – και να αποφύγει την τοποθέτηση σε τόσο ευάλωτο περιβάλλον  όλων αυτών των θανατηφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων;

Και όμως το ανθρώπινο θράσος υπερκέρασε  και καταστρατήγησε  γνωστούς κανόνες και νόμους  της φύσης  που  οδήγησαν  σε μια ασύλληπτη ανθρώπινη ,κοινωνική και παγκόσμια ίσως τραγωδία.

Αποτελούν  λοιπόν αυτά τα τραγικά συμβάντα μοναδικές ευκαιρίες για μαθήματα που θα πρέπει άτομα, κοινωνίες και έθνη  να τα ενστερνισθούμε  και  όλοι μας να προβληματιστούμε  στην  επιλογή των δραστηριοτήτων  μας  ξεκινώντας από τις απλές καθημερινές μας δράσεις μέχρι τις  μεγαλεπήβολες διαχρονικές επεμβάσεις κάνοντάς τες να είναι συμβατές  με της φύσης τις κατευθύνσεις και προσταγές και όχι με αυτές  των ανθρώπινων σκοπιμοτήτων . Τότε μόνον μπορεί να  υπάρξει  σωτηρία  ανθρώπων αλλά και  έργων όταν όποτε έρθουν   στιγμές οργής της φύσης ανάλογες με αυτές της στιγμές της Ιαπωνίας.

Κώστας Κασσιός
Ομότιμος Καθηγητής E.M.Π.

Φωτό:wikipedia

Σχετικά άρθρα