ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (του Γιάννη Ζήση)

Cubo pol. metanastes common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Cubo pol. metanastes common - Σόλων ΜΚΟΗ Ελλάδα που έχουμε μέσα μας ξεχάσει μας περιμένει από χρόνια.  Είναι ο τόπος προς τον οποίο πρέπει να γίνει η νέα πολιτική μετανάστευσή μας.

Θεωρούμε ότι το μόνο που χρειαζόμαστε στον δρόμο μας είναι μια απλή πυξίδα: Λογική και Ήθος, χωρίς -ισμούς.

Ας μην χάσουμε την πολιτική μας απλότηταˑ διότι αν θέτουμε ως προτεραιότητες αυτά που είναι δευτερεύουσας σημασίας, τότε θα χαθούμε.

Η Λογική, ως πολιτική αρετή, είναι αρκετή όχι μόνο για να ξέρουμε τι λέμε, αλλά και για να διαλέγουμε, με πολιτικό κριτήριο, δρόμους αποτελεσματικούς και παραγωγικούς, ανιχνεύοντας την πολύτιμη ορθότητα και ξεπερνώντας την αυθαίρετη αντίληψη που κάποιοι διαμορφώνουν για τα πράγματα.

Με δυο λόγια, η Λογική φέρνει τάξη από το χάος. Φυσικά, αναγκαίο είναι και το Ήθος, που καθορίζει και το ύφος στην εξουσία.  Είναι το κίνητρο της Λογικής και δεν μπορεί ποτέ Λογική και Ήθος να συγκρουστούν, αν είναι καθαρά και τα δύο.

Το Ήθος εγγυάται τις αξίες του πολιτισμού, της κοινωνικής συνύπαρξης και της ζωής, και διαφοροποιεί την εκάστοτε λύση από την προσέγγιση του φασισμού.

Αν, λοιπόν, προσδιορίσουμε το Ήθος και τη Λογική, εύκολα μπορούμε να χαρτογραφήσουμε την πολιτική χωρίς δόγματα – ψυχολογικά ή άλλα – που εκπροσωπούν συμφέροντα.

Αυτή η απλότητα:
– δεν μπορεί να κλονιστεί από καμία κατάρρευση συστημάτωνˑ 
– είναι γλώσσα και πρακτική ευκίνητηˑ
– ελεύθερη από τον καιροσκοπισμόˑ
– αντέχει και δεν υποκύπτει στις τάσεις και τη μόδα στη σημερινή πολιτική.

Έχει, ωστόσο, μια αδυναμία: είναι δυσεύρετη τόσο στους «σκόρερ» της κάλπης, στους επαγγελματίες της πολιτικής, όσο και στον λαό.

Πρέπει, όμως, να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε, πρέπει να την καλλιεργήσουμε, και αυτό πρέπει να γίνει σε κλίμακα όπου είναι δυνατή η αποκατάσταση του διαλόγου.

Είναι φανερό πως η κοινωνία χρειάζεται μια διαφορετική έκφραση από αυτήν των κομμάτων, που όλος ο αγώνας τους αποσκοπεί και εξαντλείται στην εξασφάλιση εδρών στη Βουλή.  Πολύ περισσότερο, είναι επιτακτική η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.  Και μιας και η λέξη «φόρουμ» χρησιμοποιείται πολύ τελευταία, τουλάχιστον ας τη χρησιμοποιήσουμε γόνιμα.  Πιστεύουμε πως χρειάζεται να υπάρξει ένα φόρουμ με ανοικτή σύνθεση.

Το ότι προσβλέπουμε στο μέλλον δεν σημαίνει θα θεωρητικολογήσουμε και ότι δεν θα επιδιώξουμε τον ρεαλισμό.

Η λογική προτάσσει το μείζον εφικτό, χωρίς να προσθέτει εμπόδια.  Ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα σ΄ εμάς και το μέλλον δεν είναι άλλος από τη λογική και το μέσο προαγωγής της που είναι ο διάλογος.

Από την ώρα που εμείς, ως τοπικές κοινωνίες, υποβάλλουμε προτάσεις, είναι θέμα των κομμάτων και της κοινωνίας ως συνόλου να τις ακούσει, αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει.  Καλό είναι, λοιπόν, να κλείνουμε τα αυτιά μας στα τύμπανα της εκλογικής στράτευσης και τους διαξιφισμούς, που κορυφώνονται σε κάθε προεκλογική περίοδο.  Είναι σαφές πως είναι σπατάλη εθνικού και τοπικού δυναμικού και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε σε αυτό.

Γιάννης Ζήσης, συγγραφέας

Φωτό: wikimedia

Ημερομηνία δημοσίευσης κειμένου: 21 Μαρτίου 2011

Σχετικά άρθρα