ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ, ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

“Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ” (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

Muammar Abu Minyar al Gaddafi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Muammar Abu Minyar al Gaddafi - Σόλων ΜΚΟΓια την επίσκεψη Καντάφι στην Ιταλία – Ο Χριστιανισμός είναι «μη ενδιαφέρων»
Ο Καντάφι επισκεπτόμενος την Ιταλία είπε σε συγκέντρωση γυναικών ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι ενδιαφέρων και τις προσκάλεσε να γίνουν μουσουλμάνες(1).

Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζει κανείς με χιούμορ, όχι για να προσβάλει τον άλλον, αλλά γιατί οι άνθρωποι οποιασδήποτε θρησκείας έχουν κάνει σχεδόν τα πάντα για να υποτιμήσουν τόσο τη δική τους θρησκεία όσο και τις άλλες –εν αγνοία τους βέβαια, πιστεύοντας ότι πράττουν το σωστό. Αλλά οι σφαγές, ο καταναγκασμός, η υπεροψία, το κάψιμο βιβλίων και πάμπολλα άλλα διακρίνουν όλες τις θρησκείες κατά τις περιόδους φανατισμού.

Φανταζόμαστε ότι λίγοι ξέρουν τα λόγια του Χριστού και ακόμη λιγότεροι τα κατανοούν. Αλλά μπορούμε βάσιμα να υποθέτουμε ότι επίσης το ίδιο συμβαίνει με τις άλλες θρησκείες –εκεί μάλιστα όπου υπάρχει αυξημένος αναλφαβητισμός τα πράγματα θα είναι χειρότερα, γιατί η άμεση πρόσβαση στις Γραφές θα είναι αδύνατη. Όπως μάλιστα παρουσιάζονται οι θρησκείες από τα πεπραγμένα των ανθρώπων θα μας δημιουργούσαν εύλογα την αίσθηση ότι πραγματικά δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον, έχοντας μόνον σχέση με την εξουσία, την πολιτική, τη γεωπολιτική, την οικονομία και την αυθεντία. Αλλά αυτά τα γνωρίζουμε και από τους συγκεκριμένους τομείς μελέτης, άρα η θρησκεία καταλήγει να μην είναι καθόλου ενδιαφέρουσα! 

Πέραν αυτού, από ό,τι φαίνεται, πλούσιοι και ισχυροί στο Ισλάμ διασκεδάζουν και καταναλώνουν όπως και οι δυτικοί πλούσιοι «χριστιανοί», όπως ο γιος του Καντάφι το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά με τη θαλαμηγό του (2). 
Επίσης η διαπλοκή μοιάζει πάρα πολύ, αν αληθεύει το γεγονός ότι ο Καντάφι χρηματοδότησε με 45 εκατ. ευρώ τον ακροδεξιό Χάιντερ (αγνοώντας φαίνεται τη ναζιστική θεωρία, που από όσο γνωρίζουμε δεν συμφωνεί με το Ισλάμ) (3), ή ότι η απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι από την Μ. Βρεταννία έγινε όχι γιατί –δήθεν- έπασχε από ανίατη ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα με αντάλλαγμασημαντικές επικερδείς εμπορικές συμφωνίες με τη Λιβύη (4) όπως πράττει ο Καντάφι και με τον Μπερλουσκόνι που δεν φημίζεται ως άμεμπτος ηθικά.

Καλύτερα λοιπόν θα ήταν να αποφευχθούν οι θρησκευτικές παρενοχλήσεις παντός είδους, γιατί η φύση και η βούληση του Θεού είναι ένα πεδίο εξαιρετικά απρόσιτο για όλους ανεξαιρέτως και το μόνο που θα μπορούσε να κάνει μία αυξανόμενη διαμάχη σε αυτόν τον τομέα θα ήταν να προκαλέσει μία παγκόσμια πολεμική σύγκρουση άνευ προηγουμένου. Αυτό, γιατί στη θρησκεία εναποτίθενται όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις, υπαρξιακοί φόβοι και τάσεις για θέωση των ανθρώπων που μαζί με τα συμφέροντα θα έκαναν το μείγμα εκρηκτικό. 
Τα οικονομικά αίτια μόνα τους δεν έχουν τόση δύναμη. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη σύνεση (όχι ως στρατηγική, αλλά ως κατανόηση της ανάγκης του κόσμου) σε αυτόν τον τομέα από εκείνους που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. 

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλάτωνας ως ένας βασικός θεωρητικός που ασχολήθηκε με τη θεωρία της διακυβέρνησης (αλλά και όχι μόνον αυτός) εκτιμούσε τόσο τη φρόνηση στην πολιτική θεωρώντας την το πρώτο από τα «θεία αγαθά» (5).

Βέβαια μας μένει μία τελευταία απορία: Τι άραγε θα συνέβαινε, αν ένας δυτικός πολιτικός δήλωνε μέσα σε μία μουσουλμανική χώρα ότι ο μωαμεθανισμός δεν είναι ενδιαφέρων και προέτρεπε δημόσια κάποιους να ασπασθούν τον Χριστιανισμό;

ΠΗΓΕΣ:
1) Μαθήματα Ισλάμ σε εκατοντάδες Ιταλίδες έδωσε ο Μοαμάρ Kαντάφι. In.gr 29 Αυγούστου 2010,
2) Σίβυλλα, Το Βήμα, 8 Αυγούστου 2010,
3) Καντάφι και Σαντάμ χορηγοί του Χάιντερ, To Βήμα, 4 Αυγούστου 2010,
4) Θεωρίες συνωμοσίας, Καθημερινή, 28 Αυγούστου 2010, Ξένια Kουναλακη,
5) Πλάτων, Νόμοι, τόμος α΄, εκδ. Γεωργιάδη, σελ.33.

Ιωάννα Μουτσοπούλου, δικηγόρος
Μέλος της Γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

30 Αυγούστου 2010